Rasismia torjutaan asennemuutoksilla

Rasismilla tarkoitetaan toimintaa, jolla ihmisryhmät asetetaan eriarvoiseen asemaan syntyperän tai etnisen taustan takia. Rasismin avulla harjoitetaan syrjintää ja ylläpidetään rakenteita, joilla pyritään oikeuttamaan toisten ihmisten paremmuutta verrattuna muihin. Rasismia esiintyy ihmisten puheissa, kulttuurissa ja monissa tiedostetuissa sekä tiedostamattomissa toimintatavoissa.

Rasismi on kuitenkin täysin ennakkoluuloihin ja tiedostamattomuuteen sekä tietämättömyyteen perustuvaa. Ihmisoikeudet ovat universaalit ja esimerkiksi juuri ihonväri ei tee kenestäkään parempaa tai huonompaa ihmistä. Moni naamioi rasismin puheissaan joksikin muuksi toiminnaksi, vaikka se on juuri rasismia. Ei ole olemassa roturealismia tai maahanmuuttokriittisyyttä. Ne, jotka näin sanovat, eivät ymmärrä yhteiskunnan rakenteita tai halua ymmärtää jakamatonta ihmisarvoa, vaan he haluavat alentaa muita naamioimalla rasisminsa kaunopuheiksi. Näiden ihmisten puheet ruokkivat rasistisia stereotypioita ja aiheuttavat ihmisoikeusloukkauksia sekä ylläpitävät syrjintää.

Lue myös Vaalikoneisiin valehteleminen nakertaa demokratian uskottavuutta

Mainos

Rasismia voi torjua monella tavalla. Omista ennakkoluuloistaan voi pyrkiä eroon esimerkiksi tutustumalla aiheeseen monipuolisesti esimerkiksi tutkitun tiedon avulla. Samalla tietty lähdekriittisyys täytyy muistaa – jos somessa esimerkiksi joku jakaa julkaisua maahanmuuttajan tekemästä rikoksesta ilman asianmukaista lähdettä, se on todennäköisesti valeuutinen. Samoin jos jossain uutisessa kerrotaan tuomiosta maahanmuuttajaa kohtaan, se ei tarkoita sitä, että kaikki rikokset ovat heidän tekemiään – jos asenteessa on vikaa, tällaiset uutiset tukevat omaa vahvistusharhaa. Rasismia ei kannata siis tukea jakamalla tai edes lukemalla tämän kaltaisia julkaisuja. Rasismista voi sanoutua irti myös esimerkiksi olemalla äänestämättä rasistisia puolueita, kuten Perussuomalaisia.

Rasismia esiintyy kaikkialla, mutta tällä viikolla on hyvä pohtia omia ennakkoluuloja ja ottaa tiukka asenne rasismia kohtaan. Sanotaan yhdessä ei rasismille.

Rasisminvastainen viikko on käynnissä 15-21.3.2021.

Katso myös kuntavaaliteemat!

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.