Lite om mig - Vem är Santeri Kärki?

Santeri Kärkis historia

Kuka on Santeri Kärki? Santeri Kärki poseeraamassa valkoisen paidan kanssa.

Min egen berättelse började med min födelse år 1992 när jag råkade födas helt av en slump i Finland. Jag anser mig vara lyckligt lottad som föddes i Finland, även om jag som barn inte riktigt förstod det fullt ut. Bara att födas i Finland är en privilegierad sak och på något sätt inte förtjänat, så jag kan vara tacksam för det. Jag vill dock försäkra mig om att andras härkomst inte styr deras människovärde. Att vara finländare är ett lotteri och vi har ingen anledning att hålla gränserna stängda av den anledningen. Varför skulle inte andra förtjäna samma lycka?

Annars kommer min bakgrund från en låginkomstfamilj, och jag är tacksam för att min mamma gjorde allt för mig och min bror när jag var liten. Vi hade aldrig de senaste kläderna eller råd att resa utomlands, men vi var ganska lyckliga. Och vi behövde inte svälta.

Min riktiga historia börjar egentligen när jag kom in på Tammerfors universitet. Först studerade jag historia, sedan politik. Tidigare hade jag redan utvecklat ett starkt intresse för båda ämnena och fått laudatur i samhällslära och historia i studentexamensproven. Kanske inte för att jag var den flitigaste, utan för att jag uppfattar samband mellan olika saker på ett helt ovanligt sätt. Och därför förfäras jag ibland över dagens politik, eftersom beslut fattas utan någon som helst förståelse för besluten intersektionalitet, det vill säga hur de påverkar olika politiska sektorer och människor övergripande.

Mainos

Universitetsstudierna präglades av utmaningar när det gäller min egen försörjning – studiestödets storlek var försumbar och lånet för litet. Jag betalar fortfarande av lånet. I bästa fall efter studiestöd och bostadsstöd hade jag -45 euro på kontot. Lånet i sig var en liten summa pengar att leva på. Studierna saktade in och oron för försörjningen lamslå.

Till slut övervann jag utmaningarna och tog examen från universitetet. Min resa har dock lärt mig mycket – när andra tycker att de har förtjänat bra jobb och pengar insåg jag att sanningen oftast är långt ifrån det. Verkligen många är privilegierade på grund av sin bakgrund. På grund av sin hudfärg. På grund av sitt kön. Eller av någon annan anledning. Få får jobben på grund av sina färdigheter, utan på grund av relationer eller rätt hudfärg. En grym fakta, men sanningen.

Därför kyls jag av vissa tankar om politik, där människor ses som bara kostnader. Politik där politiker tror att alla klarar sig själva och att arbete finns även för en förlamad, om man bara frågar. Eller politik där stora företag lokalt kan komma överens med en ensam arbetstagare. Jag har studerat historia tillräckligt för att veta hur det går när en ensam arbetstagare försöker hålla lönerna eller arbetstiderna “genom överenskommelse”.

Av den här anledningen har jag hamnat i politiken – jag förstår orsakerna och konsekvenserna på ett bredare sätt än många andra. Jag förstår också att historien upprepar sig, och det syns på många ställen i dagens samhälle. Tyvärr ser inte alla det, men man kan inte förvänta sig det av alla. Därför är det viktigt att upplysta människor ser till att ingen faller av vagnen.

Därför blev jag politiker – för att göra Finland bättre för många, inte bara för några få.

-Santeri Kärki

Prestationer i livet och politiken

Santeri Kärki

Vihreat Logo HOR NEG FIN SWE

Mänskliga rättigheter är universella och tillhör alla. Tyvärr har inte alla internaliserat detta. Därför är jag engagerad i politiken – för att säkerställa att alla mänskliga rättigheter förverkligas och att alla kan leva ett mänskligt liv.

Jag är för närvarande en 31-årig man, så det har redan hunnits med att göra, se och uppleva mycket i livet. Därför har jag också erfarenhet av olika områden, en erfarenhet som hjälper till att göra världen bättre.

Examina och utbildningar:

  • Universitetsexamen i historia från Tampere universitet.
  • Tränarutbildningar inom fotboll och ledarskap på arbetsplatsen.
  • Copywriting-certifikat, marknadsföringscertifikat och blockchain-certifikat.
För mer detaljerad information, besök min Linkedin-profil.
 

Arbetslivserfarenhet:

  • Lösningsexpert på FPA.
  • Vd för FinnCrypto Investment Oy.
  • Journalist/innehållsproducent/översättare, olika företag.
  • Lärarjobb i grundskolan och gymnasiet.
  • Marknadsförare inom sociala medier, olika försäljningsjobb (dagligvaruhandel, optisk bransch, festivaler).

Förtroendeuppdrag/frivillig erfarenhet:

  • Medlem i revisionsnämnden, Tammerfors stad, hösten 2021 ->
  • Medlem i Gröna Ungdomars socialpolitiska arbetsgrupp, 2021 – 2022

Du kan läsa den senaste revisionsberättelsen från revisionsnämnden här! Jag deltog i utarbetandet av revisionsberättelsen och lyfte fram flera punkter bland annat om ekonomin, kommunikationen, välfärden och jämställdheten. Även mitt avtryck syns tydligt i revisionsberättelsen när det gäller idrottstjänster och Kansi Arena-projektet.

Om du vill få uppdateringar först angående politik eller förtroendeuppdrag, prenumerera på meddelanden om skrivelser via e-post!

Miten maailma parannetaan?

Tutustu ajatuksiini maailman muuttamisesta parempaan suuntaan lukemalla blogiani!

Blogeihin