Företagarna i Finland driver på för att avskaffa dubbel betalning för söndagar och andra försämringar i arbetslivet

Du visar för närvarande Företagarna i Finland driver på för att avskaffa dubbel betalning för söndagar och andra försämringar i arbetslivet
Photo by Startup Stock Photos on Pexels.com

Företagarna i Finland anser att det är onödigt att behålla dubbel betalning för söndagar. Det är bara en onödig kostnad och försvårar löneutbetalning. Samtidigt bör uppsägningar bli enklare.

Företagarna i Finland publicerade en lång lista över arbetslivsförändringar (läs: försämringar) som de skulle vilja att Orpos regering driver igenom. Avskaffandet av söndagstillägget, enklare uppsägningar, privatisering av statlig myndighetsverksamhet och många andra förändringar som Orpo önskar hamnade på listan. I praktiken innebär detta lönesänkningar “genom avtal” för alla med låg inkomst. Om du inte går med på det, får du sparken och blir avstängd. Även medlemskap i facket skulle leda till uppsägning, precis som i USA. Tufft läge.

Tyvärr följer regeringen helt linjen från EK (Finlands Näringsliv) och Företagarna i Finland, så detta kommer troligen att komma upp på bordet snarare än senare.

Mainos

Söndagstillägget är en av många fackföreningens framgångar. En arbetstagare måste ha dagar då man grundläggande kan planera sitt liv och njuta av ledighet. Och dubbelpengarna har varit ett sätt att kompensera förlorad fritid.

Utan söndagstillägg lider också småföretagen. Människor har inte råd att konsumera, så när löner skärs ytterligare måste många lägga ner sina företag. För staten skulle reformen vara en fars, eftersom många som arbetar inom lågavlönade områden skulle falla ner på socialbidraget.

Återigen är nedskärningen en sådan som främst riktar sig mot låginkomsttagare. De högavlönade experterna arbetar inte på helgerna. Till exempel kassapersonal i butiker, vårdpersonal och till och med underhållsarbetare tvingas dock att avstå från sin fritid, och helgens kompensation kan utgöra en stor del av lönen. Nå, det kan bli en 20 % nedskärning i inkomsterna även om man arbetar.

Och när regeringen driver igenom lokala avtal, kan det snart bli aktuellt att avskaffa söndagstillägget “genom avtal”. Samtidigt kan vi gå över till att arbeta sex dagar i veckan nästan med samma lön som före Orpos skräckregeringstid. 

Man får vad man beställer. Tyvärr får vi andra lida för att vissa röstade på regeringspartierna trots allt.

Det finns fortfarande tid att agera. Delta i strejker, gör din röst hörd. Om vi inte försvarar våra rättigheter nu kommer de snart att vara borta. Det är långt tillbaka från det stadiet.

kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.