Miksi duunarit vihaavat AY-liikettä, vaikka se puolustaa heitä?

You are currently viewing Miksi duunarit vihaavat AY-liikettä, vaikka se puolustaa heitä?
Ay-liike on duunareiden puolella, ei heitä vastaan.

Suomessa vallitsee tällä hetkellä työmarkkinoiden osalta jännittynyt ilmapiiri, kun postin lakossa ei ole vieläkään saatu sovintoa aikaan. Kamppailu heijastaa muutenkin suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuutta työehtojen pitävyyden suhteen. Silti monet duunarit vihaavat AY-liikettä, vaikka se puolustaa heitä.

Posti haluaisi siirtää lajittelijansa PAU:n sopimuksesta Medialiiton sopimuksen alaisuuteen, mikä laskisi työntekijöiden ennestään matalia palkkoja arviolta jopa 30-50 %. Tämä taas johtaisi siihen, että moni joutuisi tekemään todennäköisesti jopa kahta työtä tai nostamaan palkkansa päälle tukia. Tämä ei ammattiliitoille kelpaa, ja siitä syystä jopa 10 000 postin työntekijää on lakossa. Tänään lakot ovat levinneet laajemmalle muun muassa kuljetusalalle ja satamiin, ja tulevina päivinä lakkojen leviämisen vaara muillekin aloille kasvaa entisestään.

Nyt pääsemmekin sitten otsikon aiheeseen. Sosiaalisessa mediassa keskustelua seuranneena ihmettelen suuresti ihmisten empatiakyvyttömyyttä ja ay-vastaisuutta. Lakko nähdään monin paikoin AY-liikkeen syynä, ja he vain ajavat omia etujaan ja pyrkivät pilaamaan muiden elämää, kun esimerkiksi bussit eivät kulje tai kaljat uhkaavat loppua kaupasta. Moni kuitenkin unohtaa parikin tärkeää asiaa tässä keskustelussa.

Mainos

Ensinnäkin, on olemassa myös vastapuoli, eli työnantajajärjestöt, jotka myös itsekkäästi ajavat omaa etuaan eli tässä tapauksessa palkkojen leikkaamista (leikkausvaikutukset siirtynevät suoraan bonuksiin ja muihin johtoportaan etuihin). Toisekseen, ihmiset eivät tunnu käsittävän, että kyseessä ei ole postin työntekijöiden itsekkyys tai yksittäinen tapaus – vastaavanlaista shoppailua on harrastettu enenevissä määrin muillakin aloilla, ja jos valtio-omisteinen yhtiö sallisi tämmöisen, ilmiö varmasti leviäisi entisestään muillekin aloille.

Lue myös: Leikkaukset eivät ole ainoa vaihtoehto – talouspolitiikkaa voidaan tehdä myös järjellä

Somekansalaiset ja varmaan muutkaan ay-liikkeestä valittavat eivät ymmärrä, että tässä puolustetaan myös heidän etujaan. Mikäli täältä voidaan leikata noin radikaalisti palkkoja, miksi ei myös muilla aloilla tehtäisi samaa? Se voi olla, että pian ay-liikettä haukkunut duunari joutuu itse samanlaiseen tilanteeseen, missä hänen työehtosopimus siirretään toiselle liitolle, ja kohta ennen 20e/tunti tienannut henkilö tienaakin enää keskimäärin 11e/tunti, tehden kuitenkin yhtä pitkiä päiviä. Yleensä nämä asiat ymmärretään, kun on liian myöhäistä, eli sitten kun se sattuu omalle kohdalle.

Ay-liike edustaa suomalaista työntekijää

Media on paljon demonisoinut ay-liikettä ja ylistänyt työnantajia, ja se näkyy kansan yleisessä asenteessa ay-liikettä kohtaan. Historiallinen jatkumo on samalla unohdettu lahjakkaasti, sillä ilman ay-liikettä elettäisiin luultavasti oikeistolaisessa utopiassa, jossa työntekijät tekevät 14 tunnin työpäiviä parin euron tuntipalkalla ilman mitään irtisanomissuojaa tai mahdollisuutta vaikuttaa työn ajankohtiin. Jokainen voi vaikka lukea itse Wikipediasta tai kirjoista, missä jamassa ihmisten vapaa-aika ja oma talous olivat ennen ay-liikkeen aikaa.

Joten, seuraavan kerran kun haukut ay-liikettä, muista tarkistaa se, minkä takia ay-liike on olemassa ja ketä varten. He ajavat juuri SINUN etujasi, duunari!

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.