Talouskasvu voi toteutua vain, jos kaikilla on mahdollisuus osallistua

You are currently viewing Talouskasvu voi toteutua vain, jos kaikilla on mahdollisuus osallistua
Talouskasvu jää vähäiseksi, jos kaikkein köyhimmiltä leikataan. Kuvituskuva: Pexels.

Talouskasvu on yksi yhteiskunnan tärkeimmistä tavoitteista. Se luo työpaikkoja, parantaa elintasoa ja mahdollistaa hyvinvoinnin kasvun. Mutta miten talouskasvua voidaan ylläpitää? Onko leikkaaminen kaikkein pienituloisimmilta oikea ratkaisu?

Usein talouskasvun ylläpitämistä tarkastellaan vain yritysten ja suurituloisten näkökulmasta. Kuitenkin todellinen talouskasvu vaatii kaikkien osallistumista ja osallistamista. Kaikkein pienituloisimpien ihmisten tulotaso vaikuttaa suoraan heidän kulutuskäyttäytymiseensä ja sitä kautta myös talouden kasvuun – pienituloinen kuluttaa sen, mitä saa ja pk-yritykset ovat erittäin riippuvaisia tästä. Siksi leikkauspolitiikka ei usein ole järkevää.

Kun pienituloisimmilta leikataan, heidän ostovoimansa heikkenee. Tämä johtaa kulutuksen vähenemiseen ja sitä kautta yritysten myynnin laskuun. Yritysten myynnin lasku puolestaan johtaa työpaikkojen vähenemiseen ja talouden hiipumiseen. Näin ollen leikkaaminen kaikkein pienituloisimmilta ei ole kestävä ratkaisu talouskasvun ylläpitämiseksi.

Mainos

Talouskasvun ylläpitäminen edellyttääkin pikemminkin kaikkien osallistamista. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pienituloisilla on riittävä toimeentulo ja mahdollisuus osallistua kulutukseen. Tämä puolestaan luo kysyntää ja kannustaa yrityksiä investoimaan, kasvattamaan tuotantoaan ja luomaan uusia työpaikkoja. Toimivat keinot ovat siis hyvin päinvastaisia, kuin Orpon hallituksen esittämät leikkaukset.

On myös tärkeää huomioida, että talouskasvun ylläpitäminen ei tarkoita pelkästään kulutuksen lisäämistä. Se tarkoittaa myös kestävää kehitystä ja resurssien tehokasta käyttöä. Talouskasvun tulee perustua kestävään ja vastuulliseen liiketoimintaan, joka ottaa huomioon ympäristön ja yhteiskunnan tarpeet.

Jotta talouskasvu voi olla kestävää, tarvitaan myös oikeudenmukaista tulonjakoa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi progressiivista verotusta, jossa suurituloiset maksavat suhteessa enemmän veroja kuin pienituloiset. Näin varmistetaan, että kaikki voivat osallistua talouden kasvuun ja hyötyä siitä. Jokaiselle ihmiselle tulee taata riittävästi vapaa-aikaa ja mahdollisuuksia työn ohella totetutaa itseään.

Talouskasvun ylläpitäminen vaatii kaikkien osallistamista. Leikkaaminen kaikkein pienituloisimmilta ei ole kestävä ratkaisu, vaan tarvitaan pikemminkin oikeudenmukaista tulonjakoa ja mahdollisuutta osallistua talouden kasvuun ja ylläpitämiseen. Lisäksi talouskasvun tulee perustua kestävään ja vastuulliseen liiketoimintaan. Näillä keinoilla voimme luoda kestävää talouskasvua, joka hyödyttää kaikkia yhteiskunnan jäseniä.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.