Mikä erottaa (perus-)suomalaisen pakolaisesta?

You are currently viewing Mikä erottaa (perus-)suomalaisen pakolaisesta?
Photo by Ahmed akacha on Pexels.com

Mikä erottaa (perus-)suomalaisen pakolaisesta?

Oikea vastaus on sattuma.

Vanha sanonta ”on lottovoitto syntyä Suomeen” ei voisi pitää enempää paikkaansa. Sinun tai minun todennäköisyys syntyä Suomeen on ollut alle promillen luokkaa. Olemme äärimmäisen onnekkaita, että olemme saaneet syntyä maahan, jossa kunnioitetaan ihmisoikeuksia, on tarjolla puhdasta vettä ja ruokaa ja maahan, jossa ihmisen ei tarvitse pelätä tulevansa tapetuksi jokaisena hetkenä elämässään.

Mainos

Lue myös: Ihmisoikeudet ovat universaaleja, eivät mielipideasia

Mitä me olemme sitten tehneet sen eteen, että olemme Suomeen päässeet? Emme yhtään mitään. Se, että olemme syntyneet tänne, on puhdasta sattumaa ja hyvin epäoikeudenmukaista niitä ihmisiä kohtaan, jotka eivät samanlaista lottovoittoa saaneet. Silti moni suomalainen ei tunnusta tätä etuoikeutta, vaan suoltaa järjetöntä schaibaa, jolla yritetään riisua pakolaisena tai ei-valkoisena Suomeen saapuneiden ihmisarvoa.

Kukaan ihminen ei ole valinnut syntyä maahan, jossa soditaan tai ruokaa ei välttämättä saa moneen päivään. On oikeudenmukaisuuskysymys tarjota näille ihmisille tavalla tai toisella osana globaalia yhteisöä mahdollisuus inhimilliseen elämään. Lets face it, harva ihminen muuttaisi pois kotimaastaan, jos ei olisi pakko. Jos omat perusoikeudet, kuten oikeus elämään toteutuisivat omassa kotimaassa, moni ei tulisi Suomeen.

Me suomalaiset emme ole millään tavalla parempia ihmisiä, kuin vaikkapa pakolaiset, emmekä todellakaan millään tasolla ansaitse riittävää sosiaaliturvaa, rauhaa ja puhdasta vettä sen enempää, kuin kukaan muukaan. Jos tänne tulee ihmisiä muualta, niin heillä on oikeus samoihin asioihin, kuin meillä suomalaisilla. Kansallisuus tai tausta ei saisi vaikuttaa millään tavalla siihen, miten ihmisiä kohdellaan. Jokaisella on oikeus inhimilliseen elämään ja meidän pitäisi olla otettuja siitä, että ihmiset kokevat Suomen niin hienoksi paikaksi, että tänne kannattaa tulla.

Meidän tehtävämme ei ole olla ”maailman sosiaaliturvatoimisto”, mutta emme ole tehneet mitään ansaitaksemme niin paljon parempaa elintasoa, kuin moni muu ihminen. Se kannattaa muistaa seuraavan kerran, kun kuulet jonkun kertovan, miten muualta tulleiden pitäisi ”palata kotimaahansa”.

Lue myös: Riikka Purran kommentit maahanmuuttajien sosiaaliturvasta ovat puhdasta rasismia

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.