On lottovoitto syntyä Suomeen – ajatuksia sattumasta ja oikeudenmukaisuudesta

You are currently viewing On lottovoitto syntyä Suomeen – ajatuksia sattumasta ja oikeudenmukaisuudesta
On lottovoitto syntyä Suomeen. Kaikilla ei ole käynyt yhtä hyvä tuuri ja sattuman osuutta voidaan eliminoida hyvällä politiikalla. Kuva: Henna Salmi

On lottovoitto syntyä Suomeen. Maailma ei kuitenkaan ole oikeudenmukainen ja monella on ollut huonompi arpa. Sattuma vaikuttaa puhtaasti siihen, mihin ihminen syntyy, eli millaisiin taustoihin tai maahan päätyy. Siksi on tärkeää pitää huolta oikeudenmukaisuudesta ja tasata politiikan keinoin epäoikeudenmukaisuutta, joka johtuu sattumasta.

Tänään haluan puhua sattuma-egalitarismista ja siitä, miten se liittyy meidän kaikkien elämään. Eli miten paljon sattuma vaikuttaa siihen, että sä olet just siellä, missä olet. Ajatus syntyi muun muassa Riikka Purran ajatuksista siitä, että empatia ei sovi politiikan ohjenuoraksi. Hän ei voisi olla asiassa enempää väärässä.

Suomeen syntyminen on usein onnenpotku, jota emme itse ole valinneet tai ansainneet. Meillä on hyvä terveydenhuolto, ilmainen koulutus, puhdas luonto ja monia muita etuoikeuksia, joita monet muut ihmiset maailmassa eivät ole saaneet. Suomessa asiat ovat perustasolla (toistaiseksi) hyvin, vaikka esimerkiksi Kokoomus aikoo ajaa kovia leikkauksia, jotka tekevät yhteiskunnasta epäoikeudenmukaisen niille, joilla ei ole arpaonni syntymässä osunut kohdilleen.

Mainos

On tärkeää muistaa, että ihmiset eivät ole valinneet syntymäpaikkaansa tai perhetaustaansa. Kaikilla ei ole samoja mahdollisuuksia kuin suomalaisilla, ja tämä johtuu sattumasta eikä heidän ansioistaan tai valinnoistaan. Meidän tulisi olla kiitollisia siitä, että olemme syntyneet tänne, mutta myös muistaa, että monet muut ihmiset kaipaavat parempaa elämää. Niin maailmalla kuin Suomessakin.

Voimme tehdä paljon auttaaksemme muita ihmisiä, jotka ovat syntyneet vähemmän onnekkaisiin olosuhteisiin. Yksi tapa on auttaa maahanmuuttajia sopeutumaan uuteen ympäristöön ja tarjota heille mahdollisuus saada hyvää koulutusta ja työpaikkoja. Voimme myös tukea kehitysapua ja muita aloitteita, jotka auttavat parantamaan köyhempien maiden ihmisten elämänlaatua. Suomessa taas ihmisiä voidaan tukea harjoittamalla empaattista politiikkaa, jossa pienituloisista ja heikossa asemassa olevista pidetään huolta. Se on myös yhteiskuntarauhan kannalta tärkeää, mutta myös ainoa keino, jolla talous saadaan joskus nousuun.

On lottovoitto syntyä Suomeen – siksi muita pitää auttaa

On lottovoitto syntyä Suomeen. Siksi meidän pitää auttaa heikossa asemassa olevia. Kuvassa mustavalkoinen kuva, jossa mies ojentaa kättä.
Photo by lalesh aldarwish on Pexels.com

Meillä on velvollisuus auttaa muita, koska olemme kaikki ihmisiä ja jaamme saman maapallon. Vaikka emme voi valita syntymäpaikkaamme tai taustaamme, meillä on valta vaikuttaa siihen, millaista maailmaa rakennamme yhdessä. Sattuman mahdollisuus voidaan eliminoida ainoastaan inhimillisellä politiikalla. Uusliberalistinen kilpailuun perustuva politiikka ei ole hyödyksi kenellekään yhteiskunnassa (pl. rikkaimmat), sillä se jättää heikossa asemassa olevat oman onnensa nojaan. Siksi tarvitsemme nimenomaan empatiaa, ihmisten ymmärtämistä ja ihmisten auttamista. Kukaan ei kuitenkaan heikkoa asemaansa ole valinnut.

Kun autamme muita ihmisiä, parannamme myös omaa elämäämme. Globaalit haasteet, kuten ilmastonmuutos ja köyhyyden torjuminen, vaikuttavat meihin kaikkiin. Siksi meidän on yhdessä pyrittävä rakentamaan kestävämpiä ja oikeudenmukaisempia yhteiskuntia kaikkialla maailmassa. On lottovoitto syntyä Suomeen ja siksi on meidän velvollisuus auttaa myös niitä, joille ei osunut 7 oikein lotossa.

Mitä on sattuma-egalitarismi?

Sattuma-egalitarismi on filosofinen näkemys, jonka mukaan yksilöiden välisten erojen tulisi perustua sattumaan eikä ansioihin tai ominaisuuksiin, joita yksilöt ovat hankkineet tai joita heillä on synnynnäisesti. Tämä tarkoittaa, että yhteiskunnan tulisi pyrkiä tasaamaan sattumanvaraisia eroja, kuten syntymäpaikkaa, perhetaustaa ja geneettisiä ominaisuuksia, jotta kaikilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet menestyä elämässä.

Sattuma-egalitarismi perustuu ajatukseen, että yksilöt eivät voi valita syntymäpaikkaansa tai perhetaustaansa, ja että nämä tekijät vaikuttavat merkittävästi yksilön mahdollisuuksiin elämässä. Näin ollen, jotta yhteiskunta olisi oikeudenmukainen, sen tulisi pyrkiä tasaamaan nämä sattumanvaraiset tekijät mahdollisimman paljon.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.