Venäjä ja USA:n presidentinvaalit 2024: Donald Trump on Putinin ykkösehdokas

You are currently viewing Venäjä ja USA:n presidentinvaalit 2024: Donald Trump on Putinin ykkösehdokas
USA:n presidentinvaalit 2024 on otollinen kohde Venäjän hybridivaikuttamiselle. Kuva: Pexels

USA:n presidentinvaalit 2024 ovat jälleen kerran ajankohtainen aihe, ja Donald Trumpin mahdollinen paluu Republikaanien presidenttiehdokkaaksi herättää paljon tunteikasta ja värikästä keskustelua. Venäjä yrittänee vaikuttaa vaaleihin itselleen suotuisan lopputuloksen saamiseksi.

USA:n presidentinvaaleissa Donald Trump on nousemassa mahdollisesti republikaanien ehdokkaaksi. Huolta on herättänyt se, että Venäjä on todennäköisesti vahvasti tukemassa Trumpia, sillä hänen politiikkansa hyödyttää venäläisiä merkittävästi. Asiantuntijat ovatkin jo varoitelleet, että jos käärme pääsee taloon, niin sitä voi olla hankala häätää.

USA:n presidentinvaalit ja Donald Trumpin paluu

USA:n presidentinvaalit vuonna 2024 ovat pian käsillä, ja monien huomio kiinnittyy Donald Trumpiin. Entinen presidentti saattaa nimittäin olla jälleen Republikaanien presidenttiehdokas. Tulevien vaalien yhteydessä on myös noussut esiin kysymys Venäjän mahdollisesta hybridivaikuttamisesta vaalitulokseen, erityisesti Trumpin eduksi. Deepfake-väärennösten pelätään huijaavan monia äänestäjiä ja tästä on ollut jo esimakua joissain maissa pidetyissä vaaleissa.

Mainos

Venäjälle Trumpin voitto olisi hyvä asia ja siihen se pyrkii hybridivaikuttamisella. Hybridivaikuttaminen on termi, jolla tarkoitetaan erilaisia toimia, joilla pyritään vaikuttamaan toisen maan sisäisiin asioihin. Venäjä on aiemmin syyllistynyt tällaiseen toimintaan, esimerkiksi Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleissa. Lisäksi Venäjä yritti hybridivaikuttaa muun muassa suomalaisiin Ukrainan sodan alettua väittämällä energiakriisin olevan vihreän siirtymän syytä.

Yksi tapa, jolla Venäjä saattaa yrittää vaikuttaa USA:n presidentinvaaleihin, on levittämällä disinformaatiota ja valeuutisia sosiaalisessa mediassa. Venäjä on aiemmin käyttänyt tätä taktiikkaa, ja on mahdollista, että se jatkaa samaa linjaa myös tulevissa vaaleissa. Etenkin Twitterin valeuutisten sensuroinnin lopettaminen on lisännyt tämän uhkaa valtavasti, sillä kansalaiset saavat “luotettavilta” tileiltä tietoa, jonka esittäjästä ei ole mitään varmuutta.

Lisäksi Venäjä voi pyrkiä hakkerointiin ja tietomurtoihin, joiden avulla se voi saada haltuunsa arkaluonteista tietoa ja käyttää sitä Trumpin vastustajien vahingoittamiseksi. Tämä voi sisältää esimerkiksi sähköpostien vuotamista tai muiden henkilökohtaisten tietojen julkaisemista.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat varmasti tietoisia Venäjän mahdollisesta hybridivaikuttamisesta ja pyrkivät suojelemaan vaaliprosessia. On tärkeää, että myös äänestäjät ovat tietoisia disinformaation ja valeuutisten leviämisestä ja osaavat erottaa luotettavan tiedon epäluotettavasta. Paras tapa varmistaa oikeudenmukainen vaalitulos olisi ottaa sosiaalisen median palvelut mukaan ja torjua yhdessä disinformaatiota.

Lisäksi on tärkeää, että tietoverkot ja vaalijärjestelmät ovat hyvin suojattuja ja valvottuja. Viranomaisten tulee tehdä yhteistyötä tietoturva-asiantuntijoiden kanssa ja varmistaa, että mahdolliset tietomurrot havaitaan ja niihin reagoidaan nopeasti. Nyky-Venäjä voi hyvinkin tehdä erilaisia tietotekniikkaan liittyviä temppuja.

Loppupeleissä yksi asia on varma. Trump, kuten muutkin oikeistopopulistit, pelaavat Venäjän kenttäpuoliskolle. Siihen meillä ei olisi nykytilanteessa varaa.

Lue myös: Miksi pelätä kommunismia, kun ainoa oikea uhka demokratialle istuu hallituksessa? Näin äärioikeisto tuhoaa demokratian

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.