Miksi pelätä kommunismia, kun ainoa oikea uhka demokratialle istuu hallituksessa? Näin äärioikeisto tuhoaa demokratian

You are currently viewing Miksi pelätä kommunismia, kun ainoa oikea uhka demokratialle istuu hallituksessa? Näin äärioikeisto tuhoaa demokratian
Äärioikeisto istuu tällä hetkellä hallituksessa ja on aito uhka demokratialle.

Kuten kommunistit aikanaan, äärioikeisto pyrkii pääsemään valtaan ja sieltä käsin rapauttamaan demokratian sekä hiljentämään toisinajattelijat. Sananvapautta rajataan, instituutioiden maine liataan ja yksilönvapauksia heikennetään ryhmä kerrallaan. “Nykyajan kommunisteja” ovatkin sanan hyvin epävarsinaisessa merkityksessä äärioikeistolaiset, joiden ylin vallankäyttäjä ovat Perussuomalaiset.

Kommunismin pelko on istutettu syvään joidenkin mieleen ja moni laitaoikealla tuntuu näkevän kommunisteja joka paikassa. Kommunismin pelolla oikeutetaan toisinajattelijoiden maalitus ja uhkailu, samalla muka puolustaen demokratiaa. Todellisuudessa ainoa oikea uhka Suomen demokratialle istuu tällä hetkellä hallituksessa ja se uhka on äärioikeisto ja Perussuomalaiset.

Kommunismilla viittaan Neuvostoliitossa vallalla olleeseen ajatukseen, jonka taakse Neuvostoliiton kansallissosialistit naamioivat terroritekojaan. Kommunisteja etsittiin ja pelättiin läntisessä maailmassa laajalti toisen maailmansodan jälkeen ja niitähän välillä löytyikin. Kommunistit soluttautuivat eri maihin, osa lähelle hallintoa, osa tavallisen kansan keskuuteen. Heidän tehtävänsä oli kuitenkin palvella Neuvostoliittoa ja horjuttaa länsimaita. Aiheesta on tehty moniakin sarjoja ja elokuvia sekä dokumentteja, joiden kautta asiaan kannattaa tutustua.

Mainos


Nykyajan kommunisminpelko on kuitenkin yhtä relevanttia, kuin pelko pääsiäispupua kohtaan. Kommunistit ja pääsiäispuput ovat nykymittakaavassa harvinaisia ja jos sellaiseen sattuu törmäämään, se ei ole “oikea”. Kommunisteja kannattaa Suomessa noin parisataa ihmistä ja Suomen kommunistinen puolue ei ole eduskuntaan menossa.

Kommunismin pelko onkin yksi monista sumuverhoista, joita äärioikeisto käyttää hämärtääkseen omat antidemokraattiset tarkoitusperänsä. Narratiivia “vihervassarikimmunisteista” levitetään osin tahallaan, osin tarina leviää ihan kansan tyhmyyttä hyväksi käyttäen. Mitä useampi pelkää kommunisteja ja maalittaa ihmisoikeuksien puolustajia, sen parempi äärioikeistolle.

Äärioikeisto pyrkii kaatamaan demokratian sisältäpäin

Kuten kommunistit aikanaan, äärioikeisto pyrkii pääsemään valtaan ja sieltä käsin rapauttamaan demokratian sekä hiljentämään toisinajattelijat. Sananvapautta rajataan, instituutioiden maine liataan ja yksilönvapauksia heikennetään ryhmä kerrallaan.
“Nykyajan kommunisteja” ovatkin sanan hyvin epävarsinaisessa merkityksessä äärioikeistolaiset, joiden ylin vallankäyttäjä ovat Perussuomalaiset.

Perussuomalaiset ovat hivuttautuneet hallitukseen ja ovat ajamassa selviä heikennyksiä maahanmuuttajien oikeuksiin. Puolue on täynnä avoimen rasistisia toimijoita ja ihmisarvoa halventavia ulostuloja tulee päivittäin enemmän, kuin yksi ihminen pystyy laskemaan. Televisiopuheet ja Twitter laulavat jatkuvasti ja tuntuu, kuin puolue suorastaan kilpailisi siitä, kuka pääsee eniten riisumaan vähemmistöjen ihmisarvoa.


Ihmiarvon halventaminen kuuluu äärioikeiston pelikirjaan ja myös muiden vähemmistöjen oikeudet ovat vaarassa. Seksuaalivähemmistöjä maalitetaan ja heitä kohtaan on merkittävästi kasvanut väkivallan uhka. Monessa paikassa uhka on muuttunut teoiksi ja juuri uutisoitiin siitä, kuinka Perussuomalaisiin aiemmin kuulunut porukka suunnitteli terrori-iskua ja rotusotaa.


Eikö koske sinua? No, seuraavat kohdat voivatkin koskea.

Äärioikeisto aloittaa ihmisoikeuksien riistämisen vähemmistöistä, mutta lopulta muutokset koskevat kaikkia


Moni kansalainen on tuominnut hallituksen toiminnan ja rasismin. Seurauksena on ollut persukansanedustajien tekemät maalituskampanjat, joista ovat osansa saaneet niin yksittäiset aktivistit kuin toimittajatkin. Median uskottavuutta yritään vähentää toinen toistaan järjettömämmillä kommenteilla ja ulostuloilla. Tässä viimeisimpänä on kunnostautunut Wille Rydman, jonka mukaan media levittää salaliittoteorioita. Mitään totuuspohjaahan väitteellä ei ollut, mutta se ei ollut tarkoituskaan. Toimittajien luotettavuutta rapautetaan lisäksi ad hominem -argumenteilla. Samaan aikaan on huomattava, että kaikki uutiset perustuvat tosiasiallisiin tekoihin tai sanoihin. Näistä Persut eivät sanoudu irti tai eivät pahoittele. He keskittyvät vainoamaan ja maalittamaan ihmisiä, jotka asioista kirjoittavat. Lehdistönvapaus on yksi demokratian kulmakivistä ja siihen puuttumiseen Persut pyrkivätkin.

Sananvapaus on asia, josta ei myöskään juuri Neuvostoliitossa nautittu. Vain yksi oikea mielipide oli sallittu. Perussuomalaiset ja muu äärioikeisto ovat jatkuvasti uhriutuneet siitä, ettei mitään saa sanoa. Moni onkin saanut syytteitä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tai muusta vastaavasta teosta. Suomessa on ollut vahva sananvapaus, jonka mukana on ollut kuitenkin sananvastuu – sananvapaus ei saa rajoittaa muita perusoikeuksia.

Persut ovat jo vuosikymmenen ajan venyttäneet sananvapauden rajoja vihapuheella ja puhe, mikä nykyään on “normaalia”, olisi ollut tuomittavaa tai jopa rikollista vuosikymmen sitten. Tämän seurauksena sananvapaus on tosiasiallisesti kaventunut – moni tolkun ihminen ei voi enää osallistua keskusteluun ilman järkyttävää vihapuheryöppyä tai uhkaa siitä, että heitä maalitetaan. Valitettavasti tämä äärioikeistoporukka on osin väkivaltaan taipuvainen ja ihmisoikeuksia puolustavat ihmiset saavat tappouhkauksia. Persujen sananvapaus muistuttaa enemmän siis Neuvostoliiton toimintaa – vain yksi mielipide on oikea ja jos olet eri mieltä, voi käydä huonosti. Kommunistit olisivat ylpeitä nykymenosta, jota myös muut hirmuvaltiaat ovat käyttäneet valtaannousussa.

Lue myös: 4 syytä, miksi Perussuomalaiset ovat aito uhka demokratialle ja länsimaalaisille ihmisarvoille


Kolmantena tekijänä äärioikeiston vaarallisuudessa demokratiaa kohtaan on eri instituutioiden mustamaalaus ja niiden uskottavuuden nakertaminen. Vuosien saatossa niin poliisi kuin oikeuslaitos on leimattu vihervasemmistolaisiksi ja agendaa ajaviksi. Olemassa olevan lain mukaiset tuomiot ovat ajojahtia, jos kohde on perussuomalainen. Tämä nakertaminen on tapahtunut vähitellen ja vuosien saatossa. Äärioikeistolaiset eivät osaa ottaa vastuuta teoistaan, vaan yrittävät vierittää syyn muille ja saada kansan luottamuksen instituutioita kohtaan laskemaan. Ilman instituutioita ei ole toimivaa demokratiaa, mikä lienee tämän toiminnan tarkoitus.

Uusin käänne demokratian nakertamisessa on Jussi Halla-Ahon toiminta eduskunnan puhemiehenä. Halla-Aho on sallinut uuden keskustelukulttuurin eduskunnassa, jossa valehtelu ja vihapuhuminen on sallittua. Lisäksi Halla-Aho maalittaa toimittajia ja “vihervasemmistoa” sekä halveksii yleisesti opposition toimintaa ja puhuu joukkopsykoosista. Puolueettomasta puhemiesinstituutiosta on tullut äärioikeiston mahdollistaja.


Oikeusministerin alaisuudessa toimivat ministeriöt ovat taas vaivihkaa ottaneet alas yhdenvertaisuuteen liittyviä kampanjoita, koska ihmisoikeudet eivät kuulu hallituksen agendaan. Perustuslain rajat voivat tulla myös päätöksenteon aikana vastaan ja siinä aiemmat puheet tehostavat uhriutumista – vihervasemmisto ja/tai eliitti estää tekemästä “demokraattisia” juttuja. Kyseinen retoriikka on erittäin tuttua myös Yhdysvalloista, jossa Donald Trump on saamassa jälleen uusia syytteitä tekemistään rikoksista. Peiliin katsomisen sijaan Trump syyttää vaalihäirintää ja viranomaistyön poliittista aseistamista. Näin demokraattisten instituutioiden arvovaltaa siis murennetaan maailmalla ja sama on pelikirja Suomessa.

Todellisuudessahan ihmisoikeudet ovat demokratian kulmakivi, mutta näin se äärioikeiston narratiivi menee. Demokratia on aina uhka hirmuvaltiaille.

Lue myös: Riikka Purran kommentit maahanmuuttajien sosiaaliturvasta ovat puhdasta rasismia

Edellä kerrottujen faktojen perusteella onkin aiheellista kysyä: miksi pelkäätte kommunismia, kun ainoa oikea realistinen uhka demokratialle istuu tällä hetkellä hallitusvastuussa?

Hallituksen tuleekin erota, sillä Suomessa ei saa olla mitään sijaa rasismille.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.