Liian suuret etuudet vai liian pienet palkat?

Viime aikoina on sopivasti ennen vaaleja nostettu esiin keskustelua ylisuurista Kelan etuuksista. Sama keskustelu toistuu usein ennen vaaleja ja on hyvin tarkoitushakuista.

Kelan etuuksilla ei tosiasiassa eletä luksuselämää, vaikka hämmentävän moni niin kuvittelee.Viime aikoina on taas uutisia ja niiden kommenttipalstoja lukiessa huomattu, miten moni kuvittelee, että ihmiset ovat mieluummin Kelan ruhtinaallisilla etuuksilla, kuin tekevät töitä. Oikeisto on onnistunut luomaan aika upean mielikuvan etuuksista, mikä ei millään tavalla pidä paikkaansa.

Otetaanpa pari esimerkkiä. Esimerkiksi yksin asuvan ihmisen toimeentulotuen perusosa on reilu 530 euroa/kk 1.8.2022 tehdyn indeksikorotuksen jälkeen. Perusosa on se laskennallinen osuus, joka ihmisellä on käytössä elämiseen (vaatteet, ruoka, tietokone, netti, puhelin, velat/lainat, auto). Tätä perusosan määrää vähentävät luonnollisesti muut etuudet ja tulot, eli sitä ei saa lisänä esimerkiksi asumistuen tai työmarkkinatuen päälle. Summa ei ihan hirveän ruhtinaallinen ole, eikä henk. koht kannustaisi ainakaan jäämään pois työelämästä.Ja täytyy muistaa, että kyseistä etuutta ei edes saa, jos sinulla on säästöjä. Säästöt tulee käyttää ensin pois.

Lue myös: Perustoimeentulotuella ei elintasosurffata

Myös työmarkkinatuki on melko vaatimaton, tällä hetkellä 35,72 e/pv. Etuus maksetaan 20 päivän jaksoissa ja etuuksien verokortin jälkeen käteen jää 571,52 e. Työmarkkinatukea ei myöskään voi saada, jos ei todistetusti etsi töitä. Tämä voi johtaa myös toimeentulotuen perusosan leikkaamiseen.

Jos nämä summat motivoivat olemaan työttömänä ja kotona lojumassa, niin en usko ongelman olevan ruhtinaalliset etuudet, vaan liian pienet palkat.

Tämä olisi hyvä tiedostaa ennen, kuin uskoo väitteet kotona lojuvista rahassa kylpevistä työttömistä. Niitä ei juurikaan ole eikä niitä tule.

Lue myös: Opiskelijaetuuksien korottaminen parantaisi opiskelijoiden mielenterveyttä

Julkaissut Santeri Kärki

Kirjoitan lähes kaikesta ja minua kiinnostaa lähes kaikki. Jos pitää valita, aiheena ovat urheilu, politiikka ja historia. Tarkastuslautakunnan jäsen, Tampere, Vihreät. Ratkaisuasiantuntija. Yhteydenotot ja palaute: Santeri@santerikarki.fi

2 vastausta artikkeliin “Liian suuret etuudet vai liian pienet palkat?

  1. Hei,

   Toimeentulotukea myöntäessä asumistuki on jo huomioitu. Asumistuen ja työmarkkinatuen määrä on monessa kaupungissa niin pieni, että moni joutuu hakemaan toimeentulotukea.

   Tekstissä linkitin aiemman laskelman, joka ei täysin enää päde indeksikorotusten jälkeeen. Puhutaan kuitenkin siitä, että etuudet ovat tasoltaan hyvin kaukana jopa säännöllisen matalapalkka-alan palkasta. Eli kyse ei ole liian suurista tuista.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: