Opiskelijaetuuksien korottaminen parantaisi opiskelijoiden mielenterveyttä

Sanna Marinin hallitus on saavuttanut paljon työllisyyden ja talouden saralla, enemmän kuin yksikään muu hallitus 30 vuoteen. Panostukset tieteeseen ja koulutukseen sekä opiskelijoiden tulorajojen nostaminen ovat olleet onnistumisia, mutta tekemistä riittää jatkossakin, kun akuutti mielenterveyskriisi odottaa purkamista.

Hallitus on toistaiseksi pitkälti laiminlyönyt mielenterveyden edistämisen. Etenkin Vihreät ovat puolueena ajaneet vahvasti terapiatakuuta ja pitäneet meteliä opiskelijoiden tukalasta mielenterveystilanteesta. Valitettavasti valtava määrä opiskelijoita on avun tarpeessa, mutta avun saanti YTHS:n kautta on käytännössä mahdotonta ja jonot terapiaan yli puolen vuoden mittaisia. Moni opiskelija törmää ongelmiin, kun terapian tutustumisvaiheen maksut pitäisi maksaa itse, mutta rahaa ei ole.

Lue myös: Mielenterveys ei ole pelkkiä terveyspalveluita

Mainos

Opiskelijoiden tulorajojen nosto oli tärkeä keino parantaa opiskelijoiden toimeentuloa ja hyvinvointia yleisellä tasolla, mutta valitettavasti se ei auta niitä, joilla on jo nyt vaikeuksia suorittaa opintojaan mielenterveydellisten haasteiden johdosta. Opiskelija, joka saa juuri ja juuri suoritettua opintoja lähellä tavoitetahtia, ei ole välttämättä ihminen, joka saisi parannettua toimeentuloaan tekemällä samalla töitä. Nämä opiskelijat ovat niitä, jotka olisivat eniten kaivanneet rahallista apua, mutta heille ei sitä ole tarjottu.

Hallituksen tuleekin ottaa seuraavaksi tehtäväksi parantaa heikoimmassa asemassa olevien opiskelijoiden toimeentuloa. Opintorahan määrää tulee korottaa ja lainan määrää vähentää. Käteen tulee jäädä enemmän rahaa, kuin nyt, sillä elinkustannukset kasvavat ja nykyisellä opintorahan määrällä on hankala selvitä, etenkään, jos omat voimavarat eivät riitä tekemään töitä samalla. Toimeentulon parantaminen helpottaa osittain jo opiskelijan tilannetta, mikä vähentää jatkossa tarvetta mielenterveyspalveluille. Myös nämä tulee laittaa samalla kuntoon ja huolehtia siitä, että kukaan ei putoa kelkasta. Se vasta tuleekin yhteiskunnalle kalliiksi.

Santeri Kärki, Vihreät

Tampereen tarkastuslautakunnan jäsen, jalkapallokirjailija, ratkaisuasiantuntija

Julkaistu ensimmäisenä Aamulehdessä.

Lue myös: Opiskelijoiden mielenterveyspalvelut täytyy saada kuntoon

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.