Tässä ovat Sanna Marinin hallituksen saavutukset – näin Vihreät vaikutti

You are currently viewing Tässä ovat Sanna Marinin hallituksen saavutukset – näin Vihreät vaikutti
Sanna Marinin Hallituksen saavutukset ovat merkittäviä verrattuna aiempiin hallituksiin.

Sanna Marinin hallituskausi on tulossa päätökseen maalis-huhtikuun vaihteessa järjestettävissä eduskuntavaaleissa. Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa, mitkä olivat Sanna Marinin hallituksen saavutukset.

Marinin hallitus käänsi suomalaisen politiikan lähes täysin päälaelleen. Edellisen 30 vuoden aikana vallassa oli ollut pääasiassa oikeistohallituksia, jotka harjoittivat rajua leikkauspolitiikkaa. Sanna Marinin hallituksen saavutukset ovat hyvin toisenlaisia, sillä hallitus tuki merkittävästi pienituloisia, toteutti vappusatasen, teki koulutuksen kunnianpalautuksen, hankki kaikkien aikojen yhteisöverotulot ja nosti työllisyyden ennätyslukemiin.

Marinin hallitus myös näytti sen, että äänellä on oikeasti väliä – hallitus toteutti hyvin puolueiden vaalilupauksia ja käsi ei ollut pienituloisten taskuilla, kuten Kokoomuksella yleensä on ollut.

Mainos

Lue myös:

5 merkittävää syytä, miksi leikkauspolitiikka ei ole talousviisasta

Kokoomus on tehnyt yksityistämisestä taikaseinän, jossa veronmaksajan rahoilla tehdään voitot

Paljon jäi Marinin hallitukselta vielä tekemättäkin, sillä esimerkiksi 30 vuoden aikana paljon leikkauksia kokeneet koulutus ja terveydenhuolto eivät nousseet vielä loistoonsa. Lisäksi hallitus olisi voinut tehdä merkittävästi enemmän ilmastotoimia, joita ainakin Vihreät ajoivat hallituksessa kovasti.

Seuraavana on listattu Vihreiden ja Sanna Marinin hallituksen saavutukset.

Sisällysluettelo

Pienituloisten tilanteen parantaminen

Sanna Marinin hallituksen saavutukset: korjattiin Sipilän harjoittama eriarvoistava politiikka.
Sanna Marinin hallitus on huomioinut paremmin tavallisia suomalaisia. Kuvakaappaus: Voima.fi

Sanna Marinin hallitus paransi merkittävästi pienituloisten tilannetta eri uudistuksilla. Uudistukset kohdistuivat esimerkiksi etuuksien korottamiseen ja maksuttomaan toisen asteen koulutukseen. Ero Sipilän hallitukseen oli merkittävä, sillä kyseinen hallitus leikkasi valtavasti hyvinvointivaltiosta ja pienituloisilta.

Peräti 9/10 ihmistä köyhtyikin Sipilän oikeistohallituksen aikana.

Vappusatanen

Sanna Marinin hallitus toteutti Antti Rinteen aikanaan lupaaman vappusatasen. Se oikeastaan ylittyikin, sillä kaikista pienituloisimmat saivat yli 100 euron korotuksen eläkkeisiinsä. Vappusatasta ei vastoin yleistä harhaluuloa luvattu kerralla, joten lupaus toteutui ja helpotti monen elämää.

Jalkapallon vaiettu matka valtalajiksi. Tekijä: Santeri Kärki

Eläkkeiden ja muiden etuuksien indeksikorotukset

Juha Sipilän hallituksen aikana eri etuuksiin tehtiin “indeksijarrut”, eli käytännössä niitä leikattiin. Marinin hallituksen aikana etuudet ovat kasvaneet vastaamaan kasvaneita kustannuksia. Se onkin järkevää, sillä etuudet menevät yleensä suoraan kulutukseen ja hyödyttävät valtion taloutta. Toki etuuksien tasoa voisi nostaa entisestään, sillä Euroopan neuvoston mukaan Suomen etuustaso on liian matala. Kokoomuksen ajatukset tulevan kauden leikkaukista ovatkin pelottavia.

Etuuksista eläkkeiden ohella muun muassa toimeentulotuki, työttömyysetuudet ja asumisen tuet sekä sairausajan etuudet kasvoivat, hyödyttäen valtaosaa suomalaisia ja mahdollistaen heille inhimillisemmän elämisen.

Lue myös: Unohtuiko inhimillisyys? Kokoomus aikoo leikata köyhältä, vaikka kaikki kulut ovat kasvaneet

Sipilän hallituksen luoman kikyn peruuttaminen

Juha Sipilän hallituksen kaikkein kylmin toimi oli ehdottomasti ns. “kilpailukykysopimus” eli kiky. Sen piti lisätä Suomen vientiä siten, että leikataan osa siivoojan palkasta. Moni suomalainen kärsi kikystä kovasti ja etenkin naisvaltaisilla aloilla leikkaukset osuivat kovaa. Vientiä nämä leikkaukset eivät lisänneet, vaan kyseessä oli tulonsiirto työntekijältä suoraan työnantajalle.

SannaMarinin hallituksen saavutuksiin kuuluu ehdottomasti kikyn peruuttaminen.

Työnhaun uudistus työttömien hyväksi

Samalla hallitus perui Sipilän ns. “aktiivimallin”, jossa jokaisella työntekijällä oli velvollisuus hakea työpaikkoja ja jos ei tehnyt tiettyä määrää työtunteja, niin työttömyysetuus leikkautui automaattisesti. Käytännössä mahdoton tilanne niille, joiden alueella ei ole töitä. Aktiivimalli haudattiin 1.1.2020 ja sen jälkeen työttömyysetuuden saaminen on riippunut työnhakuvelvoitteen noudattamisesta. Nykyisellään työpaikkoja pitää hakea 0-4 kappaletta kuussa ja tässä otetaan huomioon yksilölliset olosuhteet.

Samalla hallitus lyhensi kohtuuttoman pitkien karenssien aikaa ja nyt pienituloinen ei joudu olemaan kuukausia rahatta, jos velvoite jää kerran tekemättä. Ei jää aktiivimallia ikävä!

Ps. Paikallinen sopiminen saattaa jatkossa lisätä työttömyyttä ja laskea tuloja. Pahimmillaan saat karenssia, jos et suostu jatkamaan työssä 1/2 palkalla. Lue Kokoomuksen lempilapsesta lisää täältä!

Perhevapaauudistus

Sanna Marinin hallituksen saavutukset: perhevapaauudistus paransi sateenkaariperheiden tilannetta.
Perhevapaauudistus paransi sateenkaariperheiden tilannetta. Kuva: Tara Winstead on Pexels.com

Perhevapaauudistus oli etenkin Vihreiden ajama erittäin tarpeellinen uudistus ja menee kevyesti kategoriaan Sanna Marinin hallituksen saavutukset by Vihreät. Uudistuksen myötä perhevapaat voidaan jakaa tasan vanhempien kesken ja samalla muutettiin aiemmin sukupuolittuneet termit. Perhevapaauudistus huomioi paremmin perheiden monimuotoisuuden ja parantaa ehdottomasti sateenkaariperheiden oikeuksia.

Samalla myös perhevapaista maksettavat etuudet jakautuvat tasaisemmin, samalla kannustaen myös ei-synnyttäneitä vanhempia jäämään kotiin.

Osatyökykyisten tukeminen ja palkkatuen enimmäismäärän korotus

Hallitus on tukenut merkittävästi osatyökykyisiä ja pyrkinyt parantamaan heidän työllisyyttään. Se on myös yhteiskunnan etu, sillä oikeanlaiset palvelut tilanteesta riippumatta ovat parempia niin yksilölle kuin yhteiskunnalle. Sanna Marinin hallituksen saavutukset -listaan voidaan lisätä myös palkkatuen enimmäismäärän nosto 70 %:iin, mikä auttaa pitkäaikaistyöttömien työllistämitä.

Lue myös: Perustoimeentulotuki on viimesijainen etuus – näin toimeentulotuen tarvetta voidaan vähentää

Harrastusmahdollisuus pienituloisten lapsille

Pienituloisten lapsille tarjotaan Suomessa ainakin yksi harrastus. Uudistus on tervetullut, koska monelle 20 euronkin harrastus voi olla liian kallis. Esimerkiksi toimeentulotuen asiakkaat tietävät, ettei sillä elintasosurffata.

Pieni- ja keskituloisten verotuksen ja pienimpien eläkkeiden verotuksen kevennys

Pieni- ja keskituloisten verotusta laskettiin, samoin kävi pienimpien eläkkeiden kanssa. Sipilän hallituksen saavutukset olivat hyvin toisenlaiset.

Maksuhäiriömerkintöjen nopeampi poistuminen

Marinin hallitus toteutti uudistuksen, joita oikeistohallitus ei edes ajatellut tai halunnut toteuttaa. Jatkossa maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden päästä siitä, kun viimeinenkin velka on maksettu. Aiemmin merkintä seurasi mukana pitkään ja aiheutti kohtuuttomia tilanteita. Maksuhäiriömerkintöjen poistuminen helpottaa ihmisten asunnon saamista ja elämää muutenkin.


Sanna Marinin hallituksen saavutukset sosiaali- ja terveyspolitiikassa

Sote-puolella Marinin hallitus teki useita merkittäviä muutoksia, jotka parantavat pitkällä tähtäimellä kansalaisten taloutta ja terveyttä ja siten myös valtion taloutta. Ainoa pettymys on ehkäpä terapiatakuun toteuttamatta jättäminen, mutta se ei kaatunut Vihreisiin.

Uusi asiakasmaksulaki ja mahdollisuus vapautua maksuista

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulaki astui voimaan 1.7.2021. Uuden lain myötä pienituloisille aukesi mahdollisuus hakea vapautusta asiakasmaksuista. Uudistus on huomattavan merkittävä, sillä se mahdollistaa kaikkein pienituloisimpien hakeutumisen terveydenhuoltoon, ennen kuin ongelmat paisuvat laajoiksi ja kalliiksi.

Kela-korvauksien poisto taas on järkevä tapa tukea julkista puolta, sillä hyvätuloiselle ei ole väliä, maksaako hoito 104 e vai 120 e. Pienituloinen ei sinne mene.

Hoitajamitoituksen saaminen lakiin

Sanna Marinin hallituksen saavutukset: hoitajamitoitus saatiin lakiin.
Hoitajamitoitus parantaa asiakkaiden tilannetta ja helpottaa hoitajien työkuormaa. Kuva: Cedric Fauntleroy on Pexels.com

Tämä oli yksi parhaista vasemmistolaisen hallituksen saavutuksista. Lakiin on nykyään kirjattu minimihoitajamitoitus, joka tulee täyttää terveydenhuollon paikoissa. Kokoomus tätä vastusti kovaa, koska lain tarkoitus oli puuttua terveysjättien härskiin kikkailuun, jossa jopa kuolleet henkilöt toimivat työvuorossa hoitajana. Haamuhoitajat on hyvä keino myydä palvelut aavistuksen halvemmalla, kuin mitä kunta pystyisi itse tekemään. Samalla toki tehdään valtavat voitot ja asukkaat jäävät oman onnensa nojaan.

Nyt kun riisto ja huijaus ei enää onnistu, niin terveysjätit katoavat. Vika ei ole hoitajamitoituksen vaan sen, että epäeettiseen toimintaan on puututtu. Yksityisen tehtävä on tuottaa voittoja, ei hyvinvointia. Jatkossa 28-paikkaisessa yksikössä onkin oltava 6 hoitajaa päivävuorossa aiemman neljän sijaan.

Sote-uudistus

Tämäkin voidaan laskea kategoriaan Sanna Marinin hallituksen saavutukset, niin kauan sitä on yritetty. Sote-uudistuksen tarkoitus on vähentää päällekkäisiä hallinnollisia kuluja ja taata yhtenäinen hoito hyvinvointialueilla. Uudistuksen säästöt tulevat näkyviin myöhemmin.

Hoitotakuu lakiin

Kiireettömässä hoidossa jonot ovat kasvaneet valtaviksi. Ongelma eskaloitui koronan alettua, mutta syyt ovat pitkälti vuosikymmenien leikkauspolitiikassa. Uskomatonta kyllä, Kokoomus aikoo Persujen kanssa vieläkin ajaa näitä leikkauksia, vaikka tulokset ovat näkyvissä. Katastrofi!

Kiiretön hoito tulee antaa 1.1.2024 alkaen seitsemässä arkipäivässä. Hyvä uudistus tavallisen kansalaisen kannalta!

Aborttilaki 2020-luvulle

Vihreät olivat etenkin tämän uudistuksen takana, mutta myös SDP ja Vasemmistoliitto kannattivat aborttilain uudistusta. Keskustan venkoilusta huolimatta laki meni läpi ja enää aborttia varten ei tarvitse hakea kahden lääkärin mielipidettä. Valtava ihmisoikeusparannus ja helpotus monelle naiselle.

Lisärahoitus mielenterveys- ja päihdeongelmien hoitamiseen

Hallitus on lisännyt kategorisesti rahoitusta nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmien hoitoon ja painopistettä on aivan oikein siirretty erilaisiin ennaltaehkäiseviin palveluihin. Lisäpanostuksille on tarvetta jatkossakin, koska mielenterveyden ongelmat maksavat 11 miljardia euroa vuodessa. Pahin teko valtion taloudelle ja ihmisten arjelle olisi lähteä leikkaamaan..

Lue myös: Mielenterveyskustannukset Suomessa ovat karanneet käsistä – leikkauksiin ei ole enää varaa


Sanna Marinin hallituksen saavutukset koulutuksessa

Juha Sipilän hallitus leikkasi kovalla kädellä lupaustensa vastaisesti koulutuksesta. Koulutus on kärsinyt kovasti vuosien leikkauksista ja Pisa-tulokset ovat laskeneet. Hallitus teki merkittäviä panostuksia koulutukseen, mitkä hyödyttävät etenkin pienituloisimpia suomalaisia.

Sipilän hallituksen koulutusleikkauksien peruminen

Sanna Marinin hallituksen saavutukset menevät koulutuksessa paljolti Vihreidenansioksi. Yksi merkittäviä saavutuksia oli Sipilän hallituksen koulutusleikkauksien peruminen ja samalla resurssien lisääminen eri koulutusasteisiin.

Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palautus

Sipilän hallitus poisti tämän, mikä tarkoitti käytännössä sitä, että pienituloisten lapsilta saattoi jäädä oppiminen väliin. Nyt jokaisella lapsella on oikeus varhaiskasvatuksessa oppimiseen, kun vanhempien tulojen takia ei tarvitse jäädä pois.

Varhaiskasvatusmaksujen alentaminen

Oppimiserot voivat olla ennen koulua suuria. Tätä pyritään vähentämään edellä mainitulla subjektiivisella oikeudella, mutta myös varhaiskasvatusmaksuja alentamalla – tätä kautta useampi lapsi voi osallistua varhaiskasvatukseen, eikä vanhempien tarvitse jäädä tukiloukkujen pelossa kotiin. Tulorajoja korotettiin 31 prosentilla ja toisen lapsen enimmäismaksuja laskettiin. Win-win!

Ammattikoulun rahoituksen korotus

Ammattikoulujen rahoitukseen tehtiin pysyvä rahoituskorotus. Oikeiston tekemät koulutusleikkaukset olivat ajaneet tilanteen siihne, ettei lähiopetusta voitu antaa ja harjoitteluja oli turhan vähän. Lisärahoituksella saadaan lisää henkilökuntaa ja yksilöllisempää opetusta.

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoituksen korotus

Sanna Marinin hallituksen saavutukset: yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitusta lisättiin.

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut olivat kärsineet kovasti leikkauksista ja moni olikin joutunut “tehostamaan” toimintaansa, eli suomeksi potkimaan väkeä pihalle ja laittamalla “turhia” tehtäviä professoreille. Yliopistojen ja AMK:n perusrahoitusta korotettiin pysyvästi.

Maksuton korkeakoulutus säilytettiin

Vastoin VM:n, Kokoomuksen, Persujen ja muiden suosituksia ja ajatuksia, korkeakoulutus pidettiin edelleen maksuttomana suomalaisille. Lukukausimaksut uhkaavat kuitenkin hiipiä korkeakouluihin, minkä myötä voidaan virallisesti nimetä Suomi luokkayhteiskunnaksi. Vihreät ovat ehdottomasti maksullisuutta vastaan.

TKI-rahoituksen lisääminen

TKI-rahoitusta lisättiin ja ylitettiin taso, joka oli ennen Sipilän hallituksen leikkauksia. TKI-panostuksien avulla Suomeen voidaan luoda talouskasvua.

Opintorahan tasokorotukset ja tulorajojen kasvattamiset

Sanna Marinin hallituksen saavutukset kattavat myös opiskelijoiden toimeentulon parantamisen. Opintotuen tulorajoja kasvatettiin useampaan otteeseen, minkä lisäksi Sipilämn hallituksen tekemä 86 euron leikkaus opintorahaan peruttiin. Opintorahaan tehtiin useita tasokorotuksia ja myös yksinhuoltajat huomioitiin korotuksissa.

Vihreiden tavoite tuleville vuosille on saada opiskelijat pois kokonaan opintolainojen piiristä ja mukaan saamaan perustuloa, mikä mahdollistaa joustavan työskentelyn opintojen ohessa ja vähentää huolta toimeentulosta. Opintorahaan Vihreät hakee 100 euron korotusta. Suunta on hyvin päinvastainen kuuluisaan Kokoomukseen verrattuna, joka aikoo leikata opintorahasta ja yleisestä asumistuesta tulevalla hallituskaudella (indeksijarru on leikkaus).

Lue myös: Opiskelijaetuuksien korottaminen parantaisi opiskelijoiden mielenterveyttä

Maksuton 2. asteen koulutus ja oppivelvollisuuden pidentäminen

Hallitus teki ehkä yhden kaikkien aikojen upeimmista päätöksistä tekemällä toisen asteen koulutuksesta maksutonta kaikille. Aiemmin yksikään hallitus ei ollut tätä halunnut tehdä. Monelle perheelle jopa lukio-opinnot voivat olla liian kalliita ja tällöin koulutus jää saamatta.

Samalla oppivelvollisuus pidennettiin 18 vuoteen asti, mikä vähentää merkittävästi syrjäytymistä.

Oikeus oppia -kehitysohjelma

Ohjelman avulla parannetaan lasten ja nuorten mahdollisuuksia oppia ja ohjelma tähtää tulevaisuudessa luokkakokojen pienentämiseen.


Ilmasto, ihmisoikeudet ja talousuudistukset

Sanna Marinin hallituksen saavutukset ovat hyvin moninaisia, kuten voidaan huomata edellä. Seuraavaksi on listattu lukuisia eri saavutuksia vaihtelevilta sektoreilta. Sanna Marinin hallituksen saavutukset eivät kuitenkaan kaikilla sektoreilla olleet hyvästä suunnasta huolimatta riittäviä. Esimerkiksi ilmastotoimia olisi tullut tehdä merkittävästi enemmän, koska edes Suomi ei voi olla vapaamatkustaja.

Panostukset ilmastonmuutoksen torjuntaan ja ilmastorahaston perustaminen

climate road landscape people
Photo by Markus Spiske on Pexels.com

Hallitus on tehnyt historiallisen suuret panostukset ilmastonmuutoksen torjuntaan. Se on tukenut muun muassa pienituloisia energiaremonteissa ja antanut tukea sähköautojen hankintaan. Samalla latausinfraa on parannettu merkittävästi. Ilmastorahaston perustaminen on ollut taloudellisesti järkevää ja sen avulla voidaan luoda talouskasvua ja innovaatioita Suomeen.

Lue myös: Työllisyystoimia, ilmastoa ja muunneltua totuutta

Ilmastolain uudistus

Historiallinen saavutus Suomen hallitusten kesken. Viimeinkin ilmastonmuutoksen torjuntaan tähtäävät tavoitteet on saatu lainsäädäntöön asti ja uudella lailla parannettiin 2015 voimaan astunutta lakia. Maailma muuttuu ja on parempi olla keihäänkärkenä ja kerätä vientitulot, kuin tehdä muutoksia liian myöhään ja liian kalliilla.

 Ilmastolaissa säädetään ilmastopolitiikan suunnittelusta ja seurannasta sekä kansallisista ilmastotavoitteista. Ilmastolaissa asetetaan velvoitteita viranomaisille. Lisää tietoa ilmastolaista löytyy esimerkiksi täältä.

Lue myös: Ilmastonmuutoksen torjunta tulisi lisätä perustuslakiin

Vihreän siirtymän kiihdyttäminen

Suomi on Vihreiden johdolla lisännyt panostuksia Vihreään siirtymään. Energiaomavaraisuus on tärkeää niin ilmaston kannalta kuin turvallisuuspoliittisesti. Esimerkiksi Iso-Britannia kärsi energiakriisin aikana valtavasti siitä, että heillä oli valtava riippuvuus fossiilisiin polttoaineisiin. Turpeenpolton lopettaminen on yksi hyvä askel siirtymässä, jota jopa EK ajaa.

Lue myös: Vihreä siirtymä vaatii lisävaihteen – Vihreän siirtymän vastustus on osa Putinin agendaa

Lukuisat uudet luonnonsuojelualueet ja kansallispuistot

Tämäkin uudistus syntyi vahvasti Vihreiden myötävaikutuksesta. Uusia isoja luonnonsuojelualueita on perustettu mm. Inariin ja Paltamoon ja Sallaan saatiin uusi kansallispuisto.

Voit lukea lisää luontoon liittyviä saavutuksia Vihreiden sivuilta.

Lastensuojelu- ja vammaispalvelulain uudistus

Vanhentunutta lakia uudistettiin vastaamaan paremmin yksilöllisiä tarpeita nykyaikana.

Translain uudistus

Translain uudistus on Sanna Marinin hallituksen saavutukset -kategoriassa yksi tärkeimmistä ihmisoikeusuudistuksista. Jatkossa sukupuolen korjaaminen onnistuu ilmoituksella ja pakkosterilisaatiota ei enää vaadita. Kyseessä on merkittävä parannus vähemmistöjen ihmisoikeuksiin ja läpi meni, vaikka oikeistokonservatiivit yrittivät vastustaa. He olivat jälleen historian väärällä puolella ja Marinin hallitus Vihreiden vahvalla panostuksella onnistui tekemään lakiuudistuksen, jota Kokoomus ja muut eivät ole koskaan tehneet.

Arvonlisäveron alarajan nosto ja tuki pk-yrittäjille

Marinin hallitus oli monella tavalla pienituloisten puolella, mutta myös pk-yrittäjät saivat tukea, josta ovat aiemmin voineet vain haaveilla. PK-yrittäjät pääsivät paremmin sosiaaliturvan piiriin pandemian aikana ja lisäksi yrityksiä tuettiin verrattain avokätisesti.

Hallitus onnistui nostmaaan myös arvolisäveron alarajan 15 000 euroon. Marinin hallitus tuki yrittäjiä. Kokoomusta vastaava ei ole koskaan kiinnostanut. Too bad, mutta eihän puolue olekaan pienituloisen yrittäjän puolella.

Ennätysmäärä yhteisöverotuloja

Marinin hallituksen politiikka on johtanut siihen, että saatujen verotulojen määrä on aliarvioitu budjettia laatiessa. Yritykset ovat menestyneet arvioitua paremmin ja kaupungit kiittävät. Tampereella esimerkiksi talous on jo kolmatta vuotta putkeen ylijäämäinen.

Ennätystyöllisyys

Siinä missä Sipilän hallitus kamppaili desimaalien kanssa saadakseen työllisyyden 72 %:iin ja media juhli jokaista promillen nousua, Marinin hallitus on hinannut työllisyyden noin 74-75 % väliin. Aikamoinen saavutus.

Verovälttelyyn puuttuminen ja lisätuki harmaan talouden torjuntaan

Hallitus on puuttunut erilaisiin kikkoihin, joita verojen välttelijät käyttävät ja lisäksi se on lisännyt tukea harmaan talouden torjuntaan. Sipilän hallitushan leikkasi tästä ja ajoi erilaisia järjestelmiä, joiden avulla voidaan vältellä verojenmaksua. Tämä ei toki koskenut pienituloisia.

Tiesitkö, että verovälttely aiheuttaa Suomelle vuosittain vähintään 430 miljoonan euron menetykset verotuloissa? Summa on todennäköisesti jopa suurempi. Finnwatchin selvityksen mukaan Kokoomus haluaisi jopa kannustaa verovälttelyyn. Perussuomalaiset seuraavat lähellä. Tämäkin raha on näiden oikeistopuolueiden johdolla korvattavissa siten, että rahat otetaan pienituloisilta. Surullista.

Suomen liittyminen Natoon

Karut olosuhteet ajoivat Suomen viimein liittymään Natoon. Sekin saavutettiin Marinin aikakaudella,ei Sipilän tai Kokoomuksen.


Sanna Marinin hallituksen saavutukset – hallituksella on tosiaan väliä

Edellä lueteltu lista oli vain osaraapaisu, joka kattaa merkittävimmät Sanna Marinin hallituksen saavutukset. Kuten huomataan, ero Sipilän hallitukseen on valtava ja hallituksella on aidosti väliä.

Tämän takia kannattaa äänestää eduskuntavaaleissa – oma ääni vaikuttaa harjoitettuun politiikkaan.

Alla vertailun vuoksi kuva Sipilän hallituksesta, jossa mukana olivat Perussuomalaiset, Kokoomus ja Keskusta:

Sanna Marinin hallituksen saavutukset olivat hyvin erilaisia, kuin Perussuomalaisten saavutukset. Perussuomalaisten leikkaukset olivat karmeaa katsottavaa.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.