Talous edellä -ajattelu ei saa ohjata koronatoimia

You are currently viewing Talous edellä -ajattelu ei saa ohjata koronatoimia
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Vuoden 2020 ehdottomasti puhutuin aihe on ollut koronavirus, joka on aiheuttanut globaalilla tasolla ennennäkemättömiä toimenpiteitä ja valtioiden rajojen sulkemista sekä yritysten toiminnan rajoitusta. Eri valtioissa on otettu eri linjauksia asian suhteen, mutta Suomi on ollut yksi parhaiten ihmishenkiä suojellut valtio. Rajoitustoimenpiteet ovat tähdänneet siihen, että ihmishenkien menetyksiä tulisi mahdollisimman vähän, ja näin ollen esimerkiksi yritysten toimintaa rajoitettiin rajustikin pitkin alkuvuotta ja kesää.

Mielestäni tämän pitäisi olla inhimillisestä näkökulmasta maassa kuin maassa ainoa ja oikea lähestymistapa. Ihmishenkien menetystä ei voida mitata rahassa ja vaikka kuolemat ovat “vain lukuja tilastoissa”, on niiden taustalla kuitenkin paljon inhimillistä tragediaa ja kärsiviä perheitä sekä ystäviä. Suomen BKT otti luonnollisesti kolausta rajoitustoimenpiteiden takia, mutta toisaalta samalla säästyttiin suurelta määrältä ihmisuhreja. Tästä voidaan kiittää vasemmistolaista hallitusta, joka päätti ottaa tämän lähestymistavan ja noudattaa virkamiesten suosituksia.

Kaikissa maissa ei ole otettu samaa lähestymistapaa. Maailmalla tartuntoja on tällä hetkellä yli 29 miljoonaa kappaletta ja kuolleita 900 000! Esimerkiksi hyvin talousorientoituneessa kapitalismin mallimaassa USA:ssa, jossa rajoituksiin ei juuri talous edellä -periaatteen takia ole ryhdytty, tartuntoja on yli 6,5 miljoonaa ja kuolleitakin lähes 200 000. Miksi tällainen inhimillinen kärsimys oikeutetaan talouden nimissä? Kuolleissa on paljon matalapalkka-aloilla työskenteleviä ihmisiä, joilla ei ole mahdollisuuksia olla etätöissä ja USA:n kaltaisissa maissa myös niitä, joilla ei ole varaa ottaa sairausvakuutusta ja mennä hoitoihin altistumisten takia.

Mainos

Suomessa saamme kiittää onneamme siitä, että vallassa on ollut vasemmistolainen hallitus. Ihmisuhrien määrä on jäänyt todella vähäiseksi, ja “kaiken maailman dosentteihin” on uskottu ja toimiin tartuttu välittömästi, kun niihin on annettu suositus. Annan hallitukselle täydet pisteet heidän toiminnasta, sillä talouskysymysten sijaan on menty inhimilliset arvot edellä. Näitä toivoisin omaksuttavan myös oikeistolaisissa piireissä.

Talouden kustannuksella tehdyt rajoitukset näkyvät toki ihmisten kukkaroissa ja työttömien määrän kasvussa. Tulevina vuosina tuleekin varmistaa, että väliaikaisesti tulotasonsa romahtaneet ihmiset saavat kohtuullisen toimeentulon. Eläkeläisten ja työttömien tulot pitää pitää inhimillisinä, eikä niitä erilaisin indeksijäädytyksin tai vastaavin toimin saa leikata, jotta mahdollisuudet elää inhimillistä elämää säilyvät. Samalla yrityksille tulee antaa tukea ja kehittää innovaatioita, joiden avulla yritystoiminta pysyy mahdollisena. Yritysten tulee kantaa myös oma vastuunsa koronapandemian torjumisessa, jotta toimintaympäristö säilyy mahdollisimman hyvänä vallitsevassa tilanteessa. Tästä olen puhunut aiemmin tässä artikkelissa.

Ihmishenkien säästäminen menee mielestäni AINA taloudellisten kysymysten ohi. Oikeistolaiselle kuolleet saattavat olla pakollinen paha tilastossa, kunhan talous säilyy. Kuitenkin monelle se on pahempi menetys kuin yksikään velkakierre tai yrityksen konkurssi. Nämä asiat kannattaa muistaa myös tulevaisuudessa puoluetta valittaessa.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.