Toksinen nationalismi aiheuttaa eripuraa maiden välillä

You are currently viewing Toksinen nationalismi aiheuttaa eripuraa maiden välillä
Toksinen nationalismi on yksi suurimmista syistä ihmiskunnan epäonnistumisille. Kuvituskuva.

Toksinen nationalismi on vakava ongelma, joka vaikuttaa yhteiskuntiin ympäri maailmaa. Oman kansan paremmuudentunteesta tulisi päästä eroon, jotta maailmassa voisi joskus olla rauha.

Toksinen nationalismi tarkoittaa sitä, että oma kansa tai maa asetetaan muiden yläpuolelle pelkästään syntyperän takia. Yksi toksisen nationalismin ilmenemismuodoista on kansallislaulujen soittaminen urheilutapahtumissa. Vaikka kansallisylpeys voi olla ymmärrettävää, on tärkeää ymmärtää, että yksikään valtio tai sen urheilijat eivät ole ihmisinä parempia kuin muut.

Kansallislaulujen soittaminen urheilutapahtumissa luo illuusion siitä, että tietyn maan edustajat olisivat muita arvokkaampia. Tämä vahvistaa eriarvoisuutta ja asettaa urheilijat epäreiluun asemaan. Urheilun tulisi olla yhdistävä voima, joka tuo ihmiset yhteen, ei erottava tekijä, joka korostaa kansallista ylpeyttä. Palkintopalliseremonioissa tulisikin soittaa esimerkiksi voittajan valitsema suosikkibiisi. Urheilija on itse tehnyt työn menestyksen eteen ja vaikka valtiot sponsoroivat toimintaa omia tarkoitusperiä edistääkseen, ei voitto kuulu lainkaan kansalaisille. Sorry siitä.

Mainos

Lue myös: Ilmastonmuutos ei pysähdy valtioiden rajoille eikä katso kansalaisuutta

Toksinen nationalismi arvottaa ihmisiä kansalaisuuden perusteella

Ihmisen arvo ei riipu hänen kansalaisuudestaan. Jokainen ihminen ansaitsee tulla kohdelluksi oikeudenmukaisesti ja tasavertaisesti, riippumatta siitä, missä hän on syntynyt tai minkä maan kansalainen hän on. Kukaan meistä ei kuitenkaan ole valinnut sitä, mihin syntyy. Kansallislaulujen soittaminen urheilutapahtumissa luo illuusion siitä, että joidenkin maiden edustajat olisivat muita parempia ihmisiä. Tämä on vastoin ihmisoikeuksia ja oikeudenmukaisuutta, jotka ovat kaikkien ihmisten perusoikeuksia.

Kansallislaulujen soittaminen urheilutapahtumissa myös vahvistaa kansallista ylpeyttä, mikä voi johtaa nationalismiin ja vihamielisyyteen muita maita kohtaan. Kansallisylpeys voi olla hyvä asia, kun se perustuu kulttuurin ja perinteiden arvostamiseen, mutta se muuttuu myrkylliseksi, kun se alkaa luoda ennakkoluuloja ja vihamielisyyttä muita maita kohtaan. Meidän tulisi pyrkiä ymmärtämään ja arvostamaan erilaisia kulttuureja ja kansoja, eikä korostaa kansallista ylpeyttä ja erottavuutta.

Urheilutapahtumat ovat tilaisuuksia, joissa ihmiset ympäri maailmaa tulevat yhteen nauttimaan urheilusta ja luomaan positiivista ilmapiiriä. Kansallislaulujen soittaminen voi kuitenkin luoda jännitteitä ja eripuraa. Sen sijaan, että korostaisimme kansallista ylpeyttä, meidän tulisi korostaa urheilun yhdistävää voimaa ja luoda ilmapiiriä, jossa kaikki tuntevat olonsa tervetulleiksi ja arvostetuiksi. Nyt urheilu on vain politiikan väline ja keino luoda eripuraa maiden välille. Esimerkiksi jalkapallo on nykyään pelkkää poliittista teatteria, jossa ihmiset ovat vain pelinappuloita.

Toksinen nationalismi näkyy läpi yhteiskunnan

Ongelma ei rajoitu kuitenkaan pelkästään urheiluun. Jokainen maa korostaa sekä valtion että siinä toimivien yritysten että kansalaisten kautta oman maan tuotteiden, ihmisten, arvojen ja kulttuurien paremmuutta. Todellisuudessa esimerkiksi Suomen kulttuuri ei ole sen kauniimpaa kuin länsi- tai itänaapurin kulttuuri, eikä se tee meistä parempia tai huonompia ihmisiä.

Ajatusmaailmaa tulisi muuttaa enemmän globalistiseen suuntaan. Olemme kaikki ihmisiä ja meidän tulisi pienten paikallisyhteisöjen ohella kuulua osaksi globaalia yhteisöä, joka tekee töitä yhteisten tavoitteiden eteen. Valitettavasti kilpailuun perustuvat yhteiskunnat ja maailma johtavat siihen, että toisia kohdellaan huonommin ja voittajat eivät välitä muista.

On tärkeää käydä avointa ja rehellistä keskustelua toksisesta nationalismista ja sen ilmenemismuodoista. Meidän tulisi pyrkiä ymmärtämään toistemme näkökulmia ja rakentamaan yhteiskuntia ja maailmaa, jossa jokaista ihmistä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja tasavertaisesti, riippumatta kansalaisuudesta tai kotimaasta.

Sillä me olemme kaikki yhtä arvokkaita.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.