Riikka Purran kommentit maahanmuuttajien sosiaaliturvasta ovat puhdasta rasismia

You are currently viewing Riikka Purran kommentit maahanmuuttajien sosiaaliturvasta ovat puhdasta rasismia
Riikka Purran väitteet maahanmuuttajien helpommin saatavasta sosiaaliturvasta eivät ole paikkaansapitäviä ja ne ovat puhtaan rasistisia.

Perussuomalaisten Riikka Purra aloitti oikeiston suosiman sosiaaliturvan alasajokampanjan kertomalla Helsingin Sanomille, kuinka ulkomaalaisten on paljon helpompi elää sosiaaliturvan varassa. Purran väitteet ovat puhtaasti valetta ja suoraan sanoen rasistisia ja kertovat siitä, että Riikka Purra ja rasismi kulkevat käsi kädessä.

Riikka Purran mukaan maahantulijat voivat saada aivan liian helposti sosiaalietuuksia “tekemättä mitään”. Oikeastaan jo tässä on ensimmäinen suuri virhe. Moni pakolaisena Suomeen saapuva saa alkuun huomattavasti vähemmän rahaa, kuin työttömänä olevalle suomalaiselle voidaan maksaa. Vastaanottokeskuksissa asuvat voivat saada rahaa 222,32 e/kk – 348,50 e/kk, jos he eivät ota aterioita. Lisäksi tulot ja varat vaikuttavat maksettavan rahan määrään. Erillisiä asumiskustannuksia heille ei korvata.

Purran kommentit 700 euron maksuista vastikkeetta eivät kestä päivänvaloa ja ovat puhdasta valhetta ja propagandaa, jonka tarkoitus on lietsoa vihaa maahanmuuttajia kohtaan. Riikka Purran rasismi ei kestä kriittistä tarkastelua.

Mainos

Kelan etuuksissa ei eroja maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten välillä

Purra väittää maahanmuuttajien saavan helpommin sosiaalietuuksia ja hän viittaa myös siihen, että maahanmuuttajille maksetaan enemmän rahaa. Myös tämä väite on vähemmän yllättäen vale ja osa rasistista ajattelumaailmaa, joka ohjaa perussuomalaisten toimintaa. Suomen laki ohjaa maksettavia etuuksia ja esimerkiksi yleistä asumistukea ja työttömyysturvaa maksetaan Kelasta tiettyjen sääntöjen mukaan.

Yleiseen asumistukeen vaikuttavat ruokakunnan koko, asuinpaikkakunta sekä perheen käytössä olevat tulot. Esimerkiksi 2 aikuisen perhe, jossa molemmat saavat työmarkkinatukea, saa yhtä paljon asumistukea, olivat he sitten kotoisin Suomesta tai ulkomailta. Tämä sillä oletuksella, että ulkomailta tuleville on myönnetty jo oleskelulupa. Kelan etuuksiin ei ole pääsääntöisesti oikeutta ilman oleskelulupaa.

Työmarkkinatukea taas voidaan myöntää kotouttamislain perusteella kieliopintojen ajalle ulkomailta saapuneelle henkilölle. Vastaavia maksuja koulutuksen ajalta on tarjolla myös suomalaisille, jos koulutus on osa työllistymissuunnitelmaa. Näistä maksettavat summat ovat samat lähtömaasta riippumatta ja niihn vaikuttaa ainoastaan perheen koko – lapsiperheissä työttömyysetuuksiin voi saada korotuksia, jos huoltajuus on vahvistettu. Tämäkään ei riipu lähtömaasta. Lisäksi kaikilla työttömyysetuuksien saajilla on tiettyjä velvollisuuksia, jotka TE-palvelut asettavat ja nämä velvollisuudet tulee täyttää, tai seurauksena voi olla karenssi tai kokonaan estävä lausunto. Nämä taas voivat laskea perustoimeentulotuen määrää. Samat säännöt koskevat tässäkin kaikkia.

Toimeentulotuen osalta tarina on sama kuin edellisissä etuuksissa. Kelan maksamaa perustoimeentulotukea ei myönnetä korotettuna lähtömaan mukaan, vaan lait ovat samat kaikille ja maksettavan etuuden määrä riippuu perheen tuloista ja menoista sekä varallisuudesta. Suomalainen saa “yhtä helposti” etuutta, kuin ulkomaalainenkin, sillä laki määrää, millä perusteella etuutta voidaan maksaa. Kela tai valtio eivät maksa ulkomailta tuleville iPhoneja tai kalliita lastenvaunuja, vaikka tällainen myytti jostain syystä rasistien keskuudessa vahvana elää. Perustoimeentulotuen määrä ei myöskään tähän riitä, kuten tästä tekstistä voi lukea.

Loppujen lopuksi Purran väite siitä, että ulkomaalaiset saavat etuuksia helpommin, on rasismin lisäksi myös puhtaasti valetta. Entisenä Kelan työntekijänä tiedän, kuinka haastavaa etuuksien hakeminen on ja etenkin ulkomaalaistaustaisilla hakemisessa kielimuuri voi hidastaa merkittävästi käsittelyä. Toisinaan lisäselvitykset laitetaan kirjeellä, kun yhteistä kieltä ei ole. Se viivästyttää käsittelyä huomattavasti verrattuna puhelinsoittoon tai viestiin OmaKelassa. Suomalaisten ongelmat hakemisessa liittyvät lähinnä luetun ymmärtämiseen tai muuten elämänhallintaan ja näitä voitaisiin korjata panostamalla enemmän sosiaalitoimen palveluihin mutta myös koulutukseen. Näistä kahdesta asiasta taas Perussuomalaiset ovat valmiita leikkaamaan hallituksessa ollessaan ja sisarpuolue Kokoomus on täysillä mukana.

Etuuksien vuositason eroja taas selittää selvästi se, että maahanmuuttajilla on yleensä alussa merkittävästi suurempi tuen tarve, kuin kantasuomalaisella, sillä osalla meistä on paljon varallisuutta ja monella meistä on pikkaisen helpompi savotta löytää työpaikka. Kuukausitasolla eroa ei kuitenkaan ole, koska laki ei sitä salli.

Riikka Purran ja Perussuomalaisten rasismi ei kestä tarkastelua

Lisäksi Perussuomalaisten rasistiset tavoitteet sisältävät ajatuksen siitä, että sosiaaliturva kuuluisi vain Suomen kansalaisille. Perustuslain mukaan näin ei voi tehdä ja ihmisoikeuksien polkeminen tässä asiassa aiheuttaisi luultavasti kovan kansainvälisen porun ja sanktioita Suomelle. Tapa on nääs hyvin samanlainen, mitä Venäjällä voitaisiin tehdä.

Puolueen rasistisesta typeryydestä kertoo myös se, että puolue ilmeisesti aidosti kuvittelee maahanmuuttajien vain katoavan, kun rahat viedään. Ilmeisesti täysin rahattomat ihmiset voivat sitten buukata tuhansien eurojen lentoja kotimaahansa ja lähteä menemään. Leikkaamalla näitä etuuksia syntyisi todennäköisesti lähinnä varjoyhteiskuntia, joissa on pakko turvautua rikollisuuteen, jotta henki säilyy. Perussuomalaiset olisi siis mielellään laittamassa Suomea “Ruotsin tielle”.

Kirjoittaja on entinen Kelan työntekijä ja perustoimeentulotuen ratkaisuasiantuntija.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.