Perustoimeentulotuella ei elintasosurffata, koska perustoimeentulotuen määrä on riittämätön

You are currently viewing Perustoimeentulotuella ei elintasosurffata, koska perustoimeentulotuen määrä on riittämätön
Perustoimeentulotuella ei elintasosurffata, koska perustoimeentulotuen määrä on pieni.

Perustoimeentulotuesta on ollut keskustelua säännöllisin väliajoin mediassa ja poliitikkojen puheessa. Välillä tuntuu siltä, että etenkään oikeistossa ei ymmärretä koko tukea tai sen tarkoitusta lainkaan, joten haluan oikoa hieman väärinkäsityksiä. Perustoimeentulotuella ei voi elintasosurffata, koska perustoimeentulotuen määrä on pieni.

Perustoimeentulotuella ei todellakaan “elintasosurffailla”. Toimeentulotuki on viimesijainen etuus, jota voidaan maksaa ihmisen välttämättömän elämisen turvaamiseksi. Sitä ei voi saada automaationa, vaan sen saaminen edellyttää realisoitavan omaisuuden myymistä, eri etuuksien selvittämistä ja jatkuvaa tulojen ja menojen todistamista. Tämä perustuu lakiin toimeentulotuesta.

Lue myös: Perustoimeentulotuki on viimesijainen etuus – näin toimeentulotuen tarvetta voidaan vähentää

Mainos

Tosimaailmassa aina ei kaikki mene niin kuin puheissa. Ihminen voi joutua ulos työelämästä tai toimeentulotuelle äkillisen sairastumisen takia, huonon tuurin johdosta tai vaikkapa matalan eläkkeen takia. Yrittäjiä ja yksinhuoltajia elää toimeentulotuella, koska työllä ei tulla toimeen.

Hyvin marginaalinen osa porukasta haluaa elää toimeentulotuella – käyttörahaa jää kuukaudessa yksin elävällä jopa rapiat 500 euroa, jos hyvin käy. Sillä maksetaan laskuja, ruuat, vaatteet ja muu. Jeii, mitä surffailua. Sillä summalla ei laiteta rahaa säästöön, juhlita tai käydä ulkomailla. Toimeentulotukea ei myöskään myönnetä esimerkiksi uusiin puhelimiin, autoihin tai kalliisiin lastenvaunuihin. Välttämättömät hankinnat hoidetaan joko perusosalla tai täydentävällä toimeentulotuella.

Puheet elintasosurffauksesta ja ajatus tukien leikkaamisesta on vastenmielinen ja kertoo siitä, miten huonosti pienituloisten elämästä ollaan perillä. Suomi on monesti saanut noottia liian matalasta sosiaaliturvasta mm. Euroopan neuvostolta. Tällä summalla ei voi elää. Ja ei se kannusta jäämään kotiinkaan, sillä matalapalkka-aloillakin käteen jäävä summa on yleensä 50 % korkeampi, mitä toimeentulotuki.Kaikilla on oikeus ihmisarvoiseen elämään taustasta riippumatta. Tukia ei voi leikata ja omavastuuta ei tule määrätä – eihän ihminen sitä voisi mitenkään maksaakaan, kun ei ole omaisuutta ja moni ei lainaakaan saisi ilman tuloja.

Miten perustoimeentulotuki lasketaan ja paljon on perustoimeentulotuen määrä?

Mitä perustoimeentulotuki sitten on, miten se lasketaan ja paljonko on perustoimeentulotuen määrä? Alla on esimerkki yksin asuvasta ihmisestä, joka asuu Tampereella:

Perustoimeentulotuella elintasosurffaaminen on mahdotonta, sillä perustoimeentulotuen määrä kattaa juuri ja juuri välttämättömät menot.

Yksin asuvalle maksetaan perusosa sekä kohtuullinen asunnon vuokra, Tampereella 572,00e/kk. Kelan kuntakohtaisista asumismenoista löytyy taulukko Kelan sivuilta.

Kela ei siis maksa esimerkiksi uusia lastenvaunuja, iPhoneja tai huonekaluja, ei suomalaisille eikä maahanmuuttajille. Kelan toiminta perustuu lakiin ja kukaan ei saa parempia etuja kuin muut ja esimerkiksi Kela Goldia ei ole olemassa.

toimeentulotuki 2
Kela Gold on pelkkä myytti. Omaisuus tulee myydä ennen toimeentulotuen saamista.

Miksi perustoimeentulotukea myönnetään?

Perustoimeentulotuki on viimesijainen etuus ja sen tarkoitus on turvata välttämätön inhimillinen elämä. Tuen määrä on kuitenkin huomattavan alhainen ja Euroopan neuvosto onkin Suomea moittinut useasti liian matalasta sosiaaliturvasta, sisältäen toimeentulotuen ohella myös mm. työttömyysetuudet. Tästä huolimatta esimerkiksi Kokoomus on valmis siitä leikkaamaan, vaikka tuista leikkaaminen ei ole minkään tutkimuksen mukaan synnyttänyt yhtään enempää työllisyyttä. Parempi keino olisikin antaa tukien käyttäjien valita joustavammin, mitä tuella tekee. Lisäksi halpatyömarkkinoiden sijaan (joka olisi seuraus vastikkeellisesta sosiaaliturvasta ja voisi osua sinunkin kohdallesi) paremmilla tuilla mahdollistetaan ihmisille energiaa muuhunkin, kuin päivittäisistä asioista selviämiseen, kuten työnhakuun ja uudelleen kouluttautumiseen.

Esimerkiksi perustoimeentulotuen omavastuun ehdottaminen oli aivan järjetöntä kokoomukselta – ihmisellä ei ole enää sitä saadessa mitään omaisuutta ja monella ei välttämättä ole luottotietoja tai ainakaan maksukykyä. Tuki on viimesijainen ja monelle ainoa keino selvitä edes hengissä. Ehdotus on kylmäävä, sillä perustoimeentulotuen määrä on jo nyt riittämätön.

241624559 316783973533351 932284548673447168 n

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Tällä artikkelilla on 3 kommenttia

  1. Joku Toinen

    Ai ihanko noin paljon? Mun tarvii varmaan katsoa tililtä paljonko mulle jää käteen kuussa. Muistikuvani mukaan se on n. 400 €/kk.

    Joo. Loppulaskelman mukaan 438,01 €

    1. Santeri Kärki

      Toki asumistuki/työttömyysetuudet ja muut vähentää tota käytössä olevaa määrää, mikä vaikuttaa myös maksettavaan määrään. Ja toki myös kalliimpi asunto voi vähentää maksettavan toimeentulotuen määrää. Kelan virheet on toki myös mahdollisia, valitettavasti. Joka tapauksessa summa, oli se sitten 438,01 tai rapiat 500e, on hävettävän vähän eikä niillä elintasosurffailla.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.