Rasismi on epälooginen tapa välttää todellisia ongelmia

You are currently viewing Rasismi on epälooginen tapa välttää todellisia ongelmia
Rasismi on epälooginen tapa ulkoistaa ongelmat muille. Kuvituskuva: Life Matters on Pexels.com

Perussuomalaiset ovat vaihtelun vuoksi profiloituneet maahanmuuttovastaisella propagandalla sosiaalisessa mediassa ja tulevissa eduskuntavaaleissa maahanmuutto ja rasismi on yksi puolueen kantavista teemoista. Kaikki ongelmat on maahanmuutossa ja siitä taikaseinästä ratkaistaisiin puolueen mukaan kaikki ongelmat ja valtion talous pelastuisi.

Ongelmat ovat muka mystisesti tulleet ulkomailta ja muuten valtiossamme olisi kaikki hyvin. Äärioikeiston mielestä kaikki ongelmat johtuvat aina maahanmuutosta. Totuushan on aivan toinen ja usein monet kotimaankin ongelmat ratkaistaisiin etsimällä syyllisiä maahanmuuton sijaan peilistä ja keskittymällä kaikkien Suomessa olevien ihmisten hyvinvointiin ihmisen taustasta riippumatta.

Aiheesta lisää: Ilmastonmuutos ei pysähdy valtioiden rajoille eikä katso kansalaisuutta

Mainos

Rajan takaa Suomeen tulee lähtökohtaisesti aina ihminen. Kukaan ei ole oikeasti parempi kuin muut eikä vastaavasti kukaan synny pahaksi. Myös meillä Suomessa asuu ihmisiä, eikä kukaan ole muita arvokkaampi. Meidät erottaa muualta tulevista ihmisistä ainoastaan se, että meillä sattui käymään satumainen mäihä ja satuimme syntymään valtioon, jossa tilanne on parempi kuin monessa muussa paikassa.

Jussi Halla-Ahon rasistiset päivitykset pelaavat suoraan Venäjän pussiin

Toki syrjivät rakenteet ovat paha yhteiskunnallinen ongelma ja tämä näkyy ongelmina niin ulkomailta tulevien ei-valkoisten kuin vaikkapa suomalaisten vähemmistöjen elämässä. Rakenteet tekevät sen, että esimerkiksi työllistyminen on hankalampaa, koska ihmisten asenteet ja ennakkoluulot vaikuttavat työpaikan saantiin. Tätä on testattu myös miesten ja naisten välillä – kun yliopistoon lähetettiin sama hakemus sekä miehen että naisen nimellä, mies valittiin todennäköisemmin työhön.

Rakenteita voidaan muuttaa, eikä niiden muuttaminen vaadi muukalaisvihaa. Muukalaisviha ja jaottelu “meihin ja heihin* on tosin aina ollut tehokas vallankäytön väline. Jo Rooman aikoina oli vallassa “divide et impera” eli “hajota ja hallitse” -politiikka. Siinä luotiin kansalle epäluuloja muualta tulevia ja olevia kohtaan ja eri Rooman alueet pysyivät Rooman ikeen alla siten, että ihmiset pelkäsivät muualta tulevia. Vaikka heidän elämäänsä olisi parantanut, jos olisi tajuttu, että ongelmat ja alistaminen ovat oman valtion sisällä ja muutos olisi ollut mahdollista katsomalla peiliin ja ottamalla vastuu itse. Ulkomaalaiset on kuitenkin helppo tapa ulkoistaa omat ongelmat ja välttää vastuun ottamista.

Rasismia torjutaan asennemuutoksilla

Kehitysapu on myös yksi asia, mitä me voimme tehdä. Tämäkin taikaseinä on helppo, kun ei ymmärretä edes alkeita tähän käytetyn rahan tarkoituksesta. Siinä missä kehitysapu tarjoaa rahaa paikan päälle ja mahdollistaa verrattain edullisen avun, kehitysavun lopettaminen johtaisi helposti massapakolaisuuteen, mikä esimerkiksi Suomessa tarkoittaa sitä, että valtio käyttää muutaman satasen sijaan satoja tuhansia euroja. Ei millään tapaa järkevää, koska kehitysavusta leikkaaminenkin perustuu lyhytnäköiseen ja suorastaan typerään muukalaisvihaan ja kansallismieliseen ajatteluun.

Rasismissa ei ole logiikkaa

Kaikki Suomeen syntyneet ovat tosiaan syntyneet tänne täysin sattumalta. Kukaan meistä ei valinnut synnyinmaata ennen syntymäänsä. Olisivatko nämä rasistit itseään vastaan, jos he olisivatkin sattuneet syntymään jossain toisessa maassa?

Tuskin. Rasismissa ei ole mitään logiikkaa ja se perustuu pelkoihin ja opittuihin toksisiin ajatusmalleihin, joista voi päästä eroon. Ja niistä eroon pääsemällä omakin elämä muuttuu paremmaksi.

Lue myös, miten jalkapallossa rasismi ja muukalaisviha ovat vaikuttaneet kisoihin ja niiden läpiviemiseen!

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.