Ilmastonmuutos ei pysähdy valtioiden rajoille eikä katso kansalaisuutta

You are currently viewing Ilmastonmuutos ei pysähdy valtioiden rajoille eikä katso kansalaisuutta
Ilmastonmuutos on globaali ilmiö ja ilmastonmuutos ei pysähdy valtioiden rajoille.

Suomi voi kokea jopa kolminkertaisen lämpenemisen muuhun maailmaan verrattuna ilmastonmuutoksen takia. Maatalouden satoja voidaan menettää ja lämpötilat tulevat olemaan äärimmäisen kovia ja ihmiselle haastavia eri vuodenaikoina. Ilmastonmuutos ei pysähdy valtioiden rajoille tai katso kansalaisuutta ja siksi myös Suomen pitää osallistua kansainvälisesti ilmastotoimiin.

Edes tässä kohtaa toivoisi, että ihmiset heräisivät ongelmaan ja ilmastokriisiin. Edes siinä kohtaa, kun lähitulevaisuudessa muutokset voisivat kohdistua jopa meihin, voisi toivoa, että yksilöt heräävät ja alkaisivat tehdä järkeviä valintoja

Valitettavasti olen itse pessimistinen asian suhteen. Ilmeisesti ihminen ei halua oppia historiasta, uskoa tiedettä tai kehittyä lajina epäitsekkäämmäksi. Toivoa olisi, jos ilmastotoimia alettaisiin kollektiivisesti tehdä nopeammin, enemmän ja oikeudenmukaisemmin.

Mainos

Koska siinä vaiheessa, kun maapallon keskilämpötila on kasvanut yli pari astetta ja eri sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet rajusti, on jo myöhäistä reagoida.

Täytyy muistaa, että ilmastonmuutos ei katso maiden rajoja ja ilmastonmuutos ei pysähdy valtioiden rajoille. Me suomalaiset olemme vähintään yhtä syyllisiä, kuin muidenkin maiden kansalaiset. Jopa enemmän, koska elämäntapamme kuormittaa maapalloa n. 2x enemmän/hlö, kuin esimerkiksi kiinalaisten tapa elää. Samalla hiilijalanjälkemme on edelleen nelinkertainen verrattuna siedettävään tasoon.

Lue myös: Ilmastotoimia tulee tehdä kaupungeissa

Alla on lueteltu viisi faktaa ilmastonmuutoksesta. Kaikkien osallisuutta maailmassa tarvitaan, jotta ilmastonmuutos pysähtyy.

Ilmastonmuutos ei pysähdy valtioiden rajoille – kansalaisilla suuri vastuu

Ilmastonmuutos ei pysähdy valtioiden rajoille. Jokainen voi osallistua ilmastotoimiin.
Ilmastonmuutos koskee kaikkia.

On helppo todeta, että yhdellä ihmisellä ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa tai Suomen kokoisella maalla. Mutta se on valehtelua. Pelkkä Kiina ei ole vastuussa päätöksistä ja muu maailma voi vaikuttaa. Jopa kaupungit voivat vaikuttaa.

Jos kaikki muut maat osallistuvat ilmastotalkoisiin ja Kiina ei, silloin Kiina tuskin kävisi kauppaa muiden kanssa. Tuotteet olisivat käyttökelvottomia ja ajaisi Kiinankin muutokseen.

Jos valtion rajojen sisällä 50 % ihmisistä vaatisi ilmastotoimia samalla karsien omista mukavuuksista, monessa demokratiassa tapahtuisi muutos, joka edesauttaisi elinkelpoisen planeetan säilyttämistä. Parhaimmillaan toimilla, jotka ovat oikeudenmukaisia niin nykyisille kuin tuleville sukupolville.

Lue myös: Ilmastonmuutoksen torjunta on paras keino vähentää tulevien sukupolvien velkataakkaa

Jos kaupunkilaiset eivät äänestäisi ilmastolle haitallisia puolueita, kaupunkien saasteet pienenisivät merkittävästi. Jos kaupunkien hallinnoimat yritykset ja yhtymät toimivat hiilineutraalisti ja kaupunkien toiminta suunnitellaan ympäristö ja ilmasto edellä, kaupunkialueen muutkin toimijat olisivat pakotettuja muutoksiin.

Jos kukaan ei ostaisi tuotteita tai palveluita yrityksiltä, jotka edistävät ilmastonmuutosta, nämä olisivat pakotettuja muutoksiin tai sulkemaan ovensa.

Maapallo koostuu loppupeleissä yksilöistä, jotka muodostavat erilaisia kollektiiveja. Muutos lähtee yksilöistä, yrityksistä, kaupungeista. Kukaan ei sitä muutosta tee meidän puolesta. Meillä on mahdollisuus vaikuttaa ja pelastaa maailma – myös Suomessa. Kukaan ei vaan tee sitä meidän puolesta. Ja ilmastotoimet vaativat henkilökohtaisia uhrauksia.

Nyt olisi jokaisen yksilön aika herätä, vaatia muutoksia ja tehdä niitä. Jos aina odotetaan jonkun tai jonkin muun toimivan ja tekevän asioita, ei mitään tule koskaan tapahtumaan. Silloin ilmastonmuutos ei pysähdy, vaan se jatkuu ja pahenee pahenemistaan.

Lue myös: Jokainen yksilö voi osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan

Ilmastonmuutos ei pysähdy ilman globaalia yhteistyötä

Suomenkin talouskasvu riippuu siitä, saadaanko ilmastonmuutos pysäytettyä tarpeeksi ajoissa.

Jos jatkuvasti pyritään talouskasvuun ja ylikulutukseen sekä itsekkääseen hedonistiseen elämäntapaan, voimme pian luopua toivosta. Jopa EK on valmis muuttamaan ilmastotavoitteitaan ja tajuaa, että ilmastonmuutos ei pysähdy ilman globaalia yhteistyötä. Suomenkin talouskasvu riippuu siitä, saadaanko ilmastonmuutos pysäytettyä tarpeeksi ajoissa. Ilmastonmuutoksen torjunta on myös mahtava mahdollisuus Suomelle taloudellisesti – innovaatioiden luominen ja vieminen voi tuoda hyvät tulot koko valtiolle.

Muutoksia tarvitaan valtion tasolla, mutta myös ihmisten asenteissa. Ilmastonmuutostoimet voidaan tehdä oikeudenmukaisesti ja toimimalla nopeasti, niiden vaikutukset meidän arkielämään eivät ole mitenkään dramaattisia. Hidastelu taas aiheuttaa elintason laskun. Ilmastonmuutos ei pysähdy pelkästään odottelemalla muiden toimia.

Ihmisen pitää muuttua, ennen kuin ilmasto muuttuu peruuttamattomasti.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.