Ilmastonmuutos ei pysähdy valtioiden rajoille eikä katso kansalaisuutta

Santeri Kärki, ilmastonmuutos, Vihreät, ilmastokriisi, Kiinan päästöt

Suomi voi kokea jopa kolminkertaisen lämpenemisen muuhun maailmaan verrattuna ilmastonmuutoksen takia. Maatalouden satoja voidaan menettää ja lämpötilat tulevat olemaan äärimmäisen kovia ja ihmiselle haastavia eri vuodenaikoina.

Edes tässä kohtaa toivoisi, että ihmiset heräisivät ongelmaan ja ilmastokriisiin. Edes siinä kohtaa, kun lähitulevaisuudessa muutokset voisivat kohdistua jopa meihin, voisi toivoa, että yksilöt heräävät ja alkaisivat tehdä järkeviä valintoja

Valitettavasti olen itse pessimistinen asian suhteen. Ilmeisesti ihminen ei halua oppia historiasta, uskoa tiedettä tai kehittyä lajina epäitsekkäämmäksi. Toivoa olisi, jos ilmastotoimia alettaisiin kollektiivisesti tehdä nopeammin, enemmän ja oikeudenmukaisemmin.

Koska siinä vaiheessa, kun maapallon keskilämpötila on kasvanut yli pari astetta ja eri sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet rajusti, on jo myöhäistä reagoida.

Täytyy muistaa, että ilmastonmuutos ei katso maiden rajoja. Me suomalaiset olemme vähintään yhtä syyllisiä, kuin muidenkin maiden kansalaiset. Jopa enemmän, koska elämäntapamme kuormittaa maapalloa n. 2x enemmän/hlö, kuin esimerkiksi kiinalaisten tapa elää.

Lue myös: Ilmastotoimia tulee tehdä kaupungeissa

Ilmastonmuutos koskee kaikkia.

Jos kaikki muut maat osallistuvat ilmastotalkoisiin ja Kiina ei, silloin Kiina tuskin kävisi kauppaa muiden kanssa. Tuotteet olisivat käyttökelvottomia ja ajaisi Kiinankin muutokseen.

Jos valtion rajojen sisällä 50 % ihmisistä vaatisi ilmastotoimia samalla karsien omista mukavuuksista, monessa demokratiassa tapahtuisi muutos, joka edesauttaisi elinkelpoisen planeetan säilyttämistä. Parhaimmillaan toimilla, jotka ovat oikeudenmukaisia.

Jos kaupunkilaiset eivät äänestäisi ilmastolle haitallisia puolueita, kaupunkien saasteet pienenisivät merkittävästi. Jos kaupunkien hallinnoimat yritykset ja yhtymät toimivat hiilineutraalisti ja kaupunkien toiminta suunnitellaan ympäristö ja ilmasto edellä, kaupunkialueen muutkin toimijat olisivat pakotettuja muutoksiin.

Jos kukaan ei ostaisi tuotteita tai palveluita yrityksiltä, jotka edistävät ilmastonmuutosta, nämä olisivat pakotettuja muutoksiin tai sulkemaan ovensa.

Maapallo koostuu loppupeleissä yksilöistä, jotka muodostavat erilaisia kollektiiveja. Muutos lähtee yksilöistä, yrityksistä, kaupungeista. Kukaan ei sitä muutosta tee meidän puolesta. Meillä on mahdollisuus vaikuttaa ja pelastaa maailma – myös Suomessa. Kukaan ei vaan tee sitä meidän puolesta. Ja ilmastotoimet vaativat henkilökohtaisia uhrauksia.

Nyt olisi jokaisen yksilön aika herätä, vaatia muutoksia ja tehdä niitä. Jos aina odotetaan jonkun tai jonkin muun toimivan ja tekevän asioita, ei mitään tule koskaan tapahtumaan.

Lue myös: Jokainen yksilö voi osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan

Jos jatkuvasti pyritään talouskasvuun ja ylikulutukseen sekä itsekkääseen hedonistiseen elämäntapaan, voimme pian luopua toivosta.

Ihmisen pitää muuttua, ennen kuin ilmasto muuttuu peruuttamattomasti.

Julkaissut Santeri Kärki

Kirjoitan lähes kaikesta ja minua kiinnostaa lähes kaikki. Jos pitää valita, aiheena ovat urheilu, politiikka ja historia. Tarkastuslautakunnan jäsen, Tampere, Vihreät. Ratkaisuasiantuntija. Yhteydenotot ja palaute: Santeri@santerikarki.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: