Viisi merkittävää syytä, miksi leikkauspolitiikka ei ole talousviisasta

Suomessa on trendinä ollut viimeiset vuosikymmenet ennen Marinin hallitusta enemmän tai vähemmän sopeuttaminen ja leikkauspolitiikka. Mutta miksi Suomen talous on sopeuttamisista huolimatta silti velkaantunut ja tuntuu, ettei kasvua näy ja tuomiopäivän kellot kilkattavat jatkuvasti?

Syy on se, että leikkauspolitiikka ei ole järkevää tai toimi todellisuudessa talouskasvun vauhdittajana. Syitä on useita:

1. Varallisuuden kasaantuminen pienentää verokertymää

Oikeiston fraasi ”kakkua tulee kasvattaa, ennen kuin sitä voi jakaa” tuntuu olleen ikuisuuksia käytössä, eikä kakku ole paisunut kaikille – tulo- ja varallisuuserot ovat kasvaneet 90-luvun jälkeen valtavasti ja rikkain kymmenys omistaa yli 50 % kaikesta varallisuudesta. Tämä varallisuus ei ole myöskään verotuksen piirissä (enää), joten kansantaloutta varallisuuden kerääntyminen ja pienituloisilta leikkaaminen ei auta.

2. Ostovoima heikkenee

Siinä missä varakkaimpien tulojen lisääminen ei hyödytä tulojen lisääntymisen verran kansantaloutta, pienituloisten tulojen lisääminen hyödyttää. Rikkaammat laittavat rahaa säästöön tai osakkeisiin ja niistä maksetaan veroa vasta lunastaessa, jos silloinkaan.

Menoista leikatessa osuus kohdistuu useimmiten juuri pienituloisiin. Pienituloisille lisäsatanen tai lisäkympit tarkoittaa lisää rahaa kulutukseen, eli mm. tuotteisiin ja palveluihin. Hallituksen lisättyä pienituloisten rahamäärää, on yritysten verokertymä ylittänyt kaikkien edellisten vuosien tulokset. PK-yritykset ovat yksi valtavia hyötyjiä hallituksen politiikan osalta, sillä esimerkiksi kampaamo- ja hierontapalveluita käytetään enemmän, jos niihin on ruuan ja pakollisten menojen jälkeen varaa.

3. Leikkaukset lisäävät turvattomuutta

Kun ihminen on valmiiksi vaikeassa asemassa, on hänen jokapäiväinen elämä hilujen laskemista ja selviytymistä aina seuraavaan maksupäivään asti. Ilman työtä olevilla tilanne on pidemmän päälle kestämätöntä ja voi aiheuttaa syrjäytymistä, mikä taas voi heijastua vihana yhteiskuntaa ja muita ihmisiä kohtaan. Tästä voi pahimmillaan olla myös pieni askel erilaisiin tekoihin ja esimerkiksi varastaminen voi olla ainoa keino selvitä pitkästä ahdingosta. Leikkaamalla ihmiset ajautuvat helpommin ahdinkoon, mikä lisää esimerkiksi poliisin menoja.

4. Leikkaaminen kasvattaa etuusmenoja

Sipilän hallituksen aikana aktiivimallit ja muut kaunistelivat hieman työllisyystilastoja ja vähensivät työttömyysturvan menoja. Toisaalta ihmisten on pakko syödä elääkseen, joten muiden etuuksien menot kasvoivat. Mitä pidempään ihminen on ilman ansiotuloja ja etuuksien varassa, sitä kauemmin tilastojen mukaan kestää saada ihminen verojen saajapuolelta maksupuolelle.

5. Lisääntyneet sote-kustannukset

Leikkauspolitiikka aiheuttaa pidemmät hoitojonot kunnalliselle puolelle, kun niukat resurssit eivät mahdollista nopeaa hoitoa. Mielenterveyskriisi on puhtaasti oikeiston aiheuttama ja se maksaa vuosittain 11 miljardia euroa Suomella, vaikka hoito olisi paljon halvempaa. Niukat resurssit aiheuttavat myös pidemmät erikoissairaanhoidon jonot ja pidempikestoisen hoidon sekä erikoissairaanhoidossa että mielenterveyspuolella, mikä taas lisää terveydenhuollon kuluja ja etuuspuolen menoja. Heikot resurssit sosiaalipuolella taas johtavat asiakkuuksien pidentymiseen, mikä on myös tärkeä tekijä kulujen kasvulle.

Tästä syystä Suomessa tuleekin jatkaa Marinin hallituksen linjalla: leikkaukset kuolettavat talouden, joten on parempi tarjota ihmisille eväät parempaan elämään. Menot pienenevät ja tulot kasvavat – se vasta on talousviisasta. Ja se politiikka näkyy myös juuri sinun tiliotteellasi positiivisesti.

Lue myös: Perustoimeentulotuella ei elintasosurffata

Julkaissut Santeri Kärki

Kirjoitan lähes kaikesta ja minua kiinnostaa lähes kaikki. Jos pitää valita, aiheena ovat urheilu, politiikka ja historia. Tarkastuslautakunnan jäsen, Tampere, Vihreät. Ratkaisuasiantuntija. Yhteydenotot ja palaute: Santeri@santerikarki.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: