Kokoomus on valmis leikkaamaan suomalaisilta jopa energiakriisin aikana

Kokoomus lupaa yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, minkä moni ihminen uskoo turhankin kritiikittömästi. Mutta jos se ei ole vielä käynyt selväksi jollekin: Kokoomus tulee leikkaamaan kaikista etuuksista ja yhteiskunnan palveluista, jos se valtaan pääsee. Myös duunari voi ja tulee kokemaan keppiä.

Kokoomuksen leikkauksista, koulutusvastaisuudesta ja duunarin kepittämisestä on historiallista evidenssiä niin lähihistoriassa kuin yli 100 vuoden ajalta ja puolueen kurjistamistavoitteet lukevat Kokoomuksen ohjelmassakin. Niiden ei pitäisi tulla yllätyksenä kenellekään, mutta valitettavasti tuntuu siltä, että ihminen on erittäin taipuvainen itsepetokseen säilyttääkseen kuvitellun statuksensa ja tähän mennessä saamansa edut.

Kokoomus lupaa jälleen ennen vaaleja paljon. Todellisuus on karu ja ihmisarvoa alentava – puolue ei välitä ihmisoikeuksista tai kansasta. Se vetää kansaa persuja sivistyneemmällä tavalla turpaan.

Mainos

Kokoomus aikoo leikata pienituloisilta – hölmön hommaa

Mediassa Kokoomus esittää olevansa tavallisen kansan puolella ja toisaalta tekevänsä ilmastotyötä ja lupaahan se myös alentaa tuloveroa ja hoitaa inflaation pois, samalla leikaten valtionvelkaa. Lisäksi on luvattu mm. terapiatakuuta, koulutusta ja palkkatyötäkin luvataan.

Kaikki edellä mainittu Kokoomuksen toteuttamana on puhdasta bullshittiä ja siitä on paljon historiallista ja nykypäivän evidenssiä.

Hyvinvointivaltio on vasemmistopuolueiden työn tulos

Kokoomus, peruskouluvastaisuus,
Ilmaista peruskoulua ei olisi, jos Kokoomusta ei olisi kepitetty. Kuvituskuva. Photo by Pixabay on Pexels.com

Historiasta tiedetään mm. koulutusvastaisuus sekä jatkuvat leikkaukset ihmisten perusturvaan ja palkkoihin. Ei tarvitse mennä kuin Sipilän oikeistohallituksen kaudelle, jolloin puolue oli innoissaan leikkaamassa pienituloisilta ja jakamassa paremmin tienaaville. Myös työssäkäyvät saivat kovia leikkauksia palkkoihin. Hyvä veli -verkko pyörii jatkuvasti ja edustajat hyppivät eduskunnan ja yritysten hallitusten välillä ja Sipilän hallituksen ajaessa terveydenhuollon yksityistämistä moni edustaja vaihtoikin lennosta suoraan pörriäisten hallituksiin.

Kauemmas historiaa katsoessa löydetään mm. peruskoulun vastustamista, julkisen terveydenhuollon vastaisuutta sekä vastustusta hyvinvointivaltiota kohtaan. Sekä vuosikymmenien leikkauspolitiikkaa.

Lue myös: Viisi merkittävää syytä, miksi leikkauspolitiikka ei ole talousviisasta

Energiakriisikään ei vaikuta leikkaushaluihin

Toimeentulotuen määrä on pieni. Lähde: Kela
Vuoden 2021 tason perustoimeentulotuki ei näytä houkuttavan lopettamaan työntekoa.

Kokoomus olisi edelleen valmis leikkaamaan pienituloisten etuuksia, jopa nykyisessä ilmasto- ja energiakriisissä, samalla kun nykyinen hallitus etsii vaihtoehtoja parantaa heikommassa asemassa olevien tilannetta mm. kohdistetuilla tuilla sekä tukemalla siirtymistä energiaomavaraisuuteen. Samalla puolue on valmis luopumaan ilmastonmuutoksen torjunnasta ja lisäämään yksityisautoilua sekä päästöjä, mikä taas aiheuttaa tulevaisuuden sukupolville poikkeuksellisen suuren velkataakan ja inhimillisen tragedian (tulevan talven energiansäästötalkoot eivät ole mitään siihen verrattuna).

Lue myös: Ympäristö ja talouskasvu eivät ole ristiriidassa keskenään

Etuuksien leikkaamisessa kohteena ovat jo valmiiksi heikoimmassa asemassa olevat. Opintotuki kokee 100 % varmuudella leikkauksen, kuten viimeksi Kokoomuksen ollessa hallituksessa. Asumistuesta halutaan leikata, kuten myös työttömyysetuudesta. Työmarkkinatukihan on tällä hetkellä ruhtinaallinen, noin 570 e/kk yksin asuvalla, joten onhan se hyvä, että puolue haluaa aktivoida ihmiset töihin (not). Toimeentulotukeen se haluaa omavastuun, mikä on sinänsä absurdia, koska tukeahan ei saa, jos on omaisuutta tai liikaa tuloja. Tutkimusten mukaan liian matalat etuudet passivoivat, mutta Kokoomus ei tutkimuksista välitä.

Lue myös: Perustoimeentulotuella ei elintasosurffata

Tuloveroa halutaan alentaa, vaikka ekonomit varoittavat sen kasvattavan inflaatiota. Siis sitä ilmiötä, jolle ei oikein kansallisesti voida mitään, mutta jonka Kokoomus on luvannut korjata. Tuloveron alennus ei koske myöskään kaikista pienituloisimpia tai tukien (eläkkeet, työttömyysetuus etc.) varassa eläviä.

Puolueen “lääkkeet” johtavat verokertymän pienenemiseen, jota ollaan ratkaisemassa myymällä palvelut halvalla yksityisille ja keventämällä lisää hyvätuloisten verotusta. Ne maksaa, joilla on varaa, muut sairastakoon kotona. Velkaa otetaan edelleen, mutta ei “hyvään tarkoitukseen”. Samanlaista velkarallia on harjoitettu jo yli 100 miljardin edestä ja esimerkiksi tilastokeskuksen sivuilta voidaan huomata, että Kokoomuksen ottama velka on kerääntynyt lähinnä varakkaimman 10 % varallisuuteen. Kansantaloudelle se ei ole tehnyt mitään positiivista.

Entäpä se terapiatakuu? Kokoomuksen mallissa leikataan elämisen edellytyksiä niiltä, jotka eniten terapiaa tarvitsisivat. Kuitenkin terapiatakuun ohella tulisi varmistaa, että jokaisella on mahdollisuus elämään, joka ei aja syrjäytymisen kierteeseen. Samalla toki leikataan myös terveydenhuollon resursseista. Terapiatakuu on siis sama, kuin jonon ohi rahalla ja muut odottakoon edelleen. Hyötyä tavalliselle ihmiselle ei ole.

Lue myös: Mielenterveys ei ole pelkkiä terveyspalveluita

Työntekoa ei haluta kannattavaksi tavalliselle kansalaiselle

Paikallinen Sopiminen, työntekijän potkut.
Paikallisesta sopimisesta kärsivät etenkin matalapalkka-alat, joissa palkanalennuksen sijaan voit saada potkut. Kuvituskuva. Photo by Anna Shvets on Pexels.com

Puolue ajaa edelleen “paikallista sopimista”, joka on eri tutkimusten mukaan Suomella jo hyvällä tasolla kansainvälisesti. Kokoomuksen mallihan on esimerkiksi sama, kuin Akavan kyselyssä, eli kyseessä olisi työnantajan sanelema palkkaleikkuri. Milläs sovit asioista, jos vaihtoehto on palkan alentaminen tai potkut? On kuitenkin yllättävää, että niin moni kansalainen haluaa vapaaehtoisesti alentaa omaa palkkaansa. Itse en kuulu tähän joukkoon.

Työllisyydestä puolueen näytöt ovat lähellä nollaa. Sipilän hallituksen aikana tilastoja saatiin kikkailtua tempputyöllisyydellä, sitä ennen maksuttomilla työkokeiluilla, mutta työllisyysprosentti ei juuri mairitellut. Työllisyysennätys saatiin vasta, kun työttömiä on alettu kohdella ihmisinä ja Marinin hallituksen aikana työllisyys on ollut n. 74 % (Sipilän ajan laskukaavalla 75 %, 3 % parempi kuin oikeistohallituksen aikana parhaillaan),eli Suomen ennätys, koronasta ja Venäjän sodasta huolimatta. Lisäksi työllä tulee entistä paremmin toimeen ja Suomesta on tullut houkutteleva investointien kannalta. Myös verokertymä on ollut hyvä niin kunnissa kuin valtion tasolla verrattuna aiempiin hallituksiin.

Lue myös: Hallituksella on väliä – ”vasemmistohallitus” on nostanut työllisyysluvut ennätyskorkealle

Ja entäpä yrittäjät? Kokoomusta ei ole paljoa kiinnostanut PK-yrittäjät, koska etenkin toiminimet vertautuvat monesti “duunariin”, joita puolue haluaa kyykyttää. Marinin hallitus on ajanut paljon helpotuksia yksinyrittäjän arkeen ja toisaalta tukenut yrityksiä ennennäkemättömällä tavalla koronakriisin aikana. Noh, sosialismi pelastaa aina, kun kapitalismi epäonnistuu..

Ja Ay-liikkeen verovapaus? Siitähän olisi työntekijäjärjestöt olleet valmiita luopumaan, Kokoomuksen sylikoira EK ei. Mutta eihän porvari omasta omaisuudestaan luovu, sen käsi on aina köyhän taskulla (=taikaseinä).

Se siitä kansan palvelijasta ja kykypuolueesta. Edellä mainittujen asioiden eli kansaan kohdistuvien leikkausten ja toisaalta tiedevastaisuuden ansiosta puoluetta ei voi hyvällä omallatunnolla luonnehtia kykypuolueeksi.

Toivoisin, että mediakin paljastaisi näitä valheita useammin ja ottaisi asioista selvää. Tietoa löytyy niin puolueen ohjelmista, lähihistoriasta kuin yli 100 vuoden ajalta. Uutisia voi taustoittaa puolueen teoilla, jotta kansalle ei jää virheellinen kuva mediaan annetuista valheista.

Lue myös: Ennaltaehkäisevä mielenterveystyö luo säästöjä ja parantaa hyvinvointia

Artikkelin pääkuva on poiminta Kokoomuksen vaihtoehtobudjetista. Lisää leikkauksia löytyy puolueen verkkosivuilta.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.