Ympäristö ja talouskasvu eivät ole ristiriidassa keskenään

Monesti etenkin sosiaalisen median keskusteluissa ihmiset ajattelevat erittäin mustavalkoisesti. Esimerkiksi ympäristönsuojelu tai ilmastonmuutoksen torjunta nähdään isona uhkana talouskasvulle, sillä luonnonsuojelu estää esimerkiksi rakentamisen.

Näinhän tämä asia ei ole.

Ympäristönsuojeluun olennaisesti liittyy luontokato. Yhä useampi eliö ja laji on vaarassa kadota tai on jo kadonnut ihmisen tekemän toiminnan takia. Näitä lajeja ei saa koskaan takaisin ja mitä enemmän lajeja katoaa, sitä enemmän ekosysteemi voi järkkyä. Kyseessä on vähän sama tilanne, kuin jos jatkuvasti jatketaan leikkauksia – jossain kohtaa hyvinvointivaltio ei enää toimi ja se romahtaa. Näin voi käydä myös luonnon suhteen ja esimerkiksi maailmalla ampiaisten katoaminen on aiheuttanut monelle maanviljelyyn perustuvalle toimijalle suuria ongelmia.

Mainos

Ympäristöllä on myös visuaalista ja mentaalista arvoa. Luonto keskellä kaupunkia parantaa tutkimusten mukaan asukkaiden mielialaa ja vahvistaa jaksamista ja työkykyä. Jos kaikki luonto ajetaan alas ja jäljelle jää esimerkiksi puistojen sijaan vain tornitaloja, ihmisillä ei ole paikkaa paeta helposti kaupungin melusta. Tämä vaikuttaa psyykeeseen ja voi taas johtaa sairauspoissaoloihin, kuntoutukseen ja muuhun toimintaan, joka vastaavasti maksaa sekä kaupungille että yrittäjille.

Ympäristö ja ilmastonmuutoksen torjunta tarjoavat vastoin monien ennakkoluuloja jopa parempia mahdollisuuksia talouskasvulle. Esimerkiksi uusien energiamuotojen tukeminen, infran parantaminen vähäpäästöiseksi sekä uudisrakentaminen luovat työpaikkoja ja tuovat säästöjä pienempien päästöjen sekä energiankulutuksen kautta, eli investoinnit maksavat itsensä vuosien saatossa nopeastikin takaisin pienemmän sähkölaskun kautta. Lisäksi näiden huolto ja ylläpito luovat työpaikkoja ja uusien vielä parempien innovaatioiden kehittely auttaa kasvussa, kunhan näitä tutkimuksia ja innovointeja tuetaan.

Maailmalla esimerkiksi vihreä energia ja vihreät innovaatiot sekä näihin liittyvät alat kasvattavat markkinaosuuttaan vauhdilla ja ympäristöä tuhoavat yritykset ovat vaikeuksissa. Tampereen tulee olla edelläkävijä ja arvostaa omaa uniikkia ympäristöä ja lähiluontoa. Ympäristön kannalta esimerkiksi kierrätystä voidaan tehostaa vielä valtavasti. Tampereen kaupunki voisi tarjota pienituloisille mahdollisuuden kierrättää isoja huonekaluja halvemmalla ja lisäksi erilaiset kiertotalouden muodot voivat synnyttää Suomessa valtavasti työpaikkoja. Yhtenä nostona ja kehuna voin nostaa yrityksen nimeltä Swappie, joka entisöi käytettyjä puhelimia ja myy niitä kohtuu halvalla eteenpäin. Näin vältytään uusien raaka-aineiden laajamittaiselta käytöltä.

Ympäristö ja talouskasvu eivät siis ole ristiriidassa keskenään, vaan ne voivat yhdessä luoda jotain vielä parempaa, kuin vanhalla jatkuvalla sesonkeihin perustuvalla kestämättömällä kasvulla.

Lue myös: Ilmastonmuutosta torjutaan parhaiten valistuksella ja poliittisella ohjauksella

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.