Ilmastonmuutoksen torjunta on paras keino vähentää tulevien sukupolvien velkataakkaa

You are currently viewing Ilmastonmuutoksen torjunta on paras keino vähentää tulevien sukupolvien velkataakkaa
Ilmastonmuutoksen torjunta on merkittävässä roolissa Suomen tulevaisuudessa. Kuva: Pexels.com

Ilmastonmuutos on ylivoimaisesti suurin haaste, joka ihmiskuntaa ja planeettaa kohtaa tällä hetkellä. Ilman ripeitä ilmastotoimia jätämme jälkeemme valtavan velkataakan tuleville sukupolville. Siksi ilmastonmuutoksen torjunta tulee olla kiinteä osa tulevan hallituksen hallitusohjelmaa

Vaikka ilmastonmuutoksen torjunta on erittäin tärkeää kaikille, tulevilla ja nykyisillä päättäjillä on painava vastuu tulevaisuudesta. Meidän on varmistettava, että nuorilla on tulevaisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että maapallon keskilämpötilan nousu tulee pysäyttää. Nousun pysäyttämiseksi tulevan hallituksen tulee tehdä rohkeita ilmastonmuutoksen torjuntaan tähtääviä päätöksiä. Myös kansalaisilla on valtava vastuu ja jokainen voi osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Lue myös: Jokainen yksilö voi osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan

Mainos

Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii laajoja toimenpiteitä

Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatii ennennäkemättömän laajoja toimia, ja nopeasti. Mitä pidempään odotamme, sitä enemmän muutokset tulevat maksamaan ja sitä rajumpia muutokset ovat ihmisten arjessa. Tähän mennessä päästöjä on vähennetty jo kolmasosa 1990-luvun tasosta, eikä se ole elämisestämme toistaiseksi tehnyt rankkaa. Siksi on hyvä jatkaa oikealla tiellä, eikä odotella esimerkiksi vuoteen 2050.

Yhteiskunnan rakenteet on muutettava sellaiseksi, että elämämme on hiilineutraalia jo mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään vuonna 2030. Muutoksen mahdollistamiseksi ilmastotoimita tulee tehdä kaupungeissa, mutta myös yrityksillä ja yksilöillä on merkittävä vastuu. Tällä hetkellä tahti tuntuu kuitenkin olevan monin paikoin liian hidas ja menneisyydessä elävät puolueet, kuten Kokoomus ja Perussuomalaiset, ovat monin paikoin edistäneet ilmastolle haitallista toimintaa. Sille on tultava stoppi ja yhteiskunnan pitää siirtyä uudelle levelille.

Lue myös: Ilmastotoimia tulee tehdä kaupungeissa

Uusia ajattelutapoja ja uusia ratkaisuja

Suomi on yksi osa globaalia liikettä, jonka tehtävä on muuttaa elämäntapa ilmastolle kestäväksi. Meidän täytyy uskaltaa ajatella isommin, sillä suomalaisen hiilijalanjälki on vieläkin nelinkertainen siedettävään tasoon verrattuna.
Sen sijaan, että mietimme, miten edistää ilmastotoimia nykyisen talousraamin sisällä, tulisi miettiä, miten talous voi palvella ilmastoa. Ilmastopolitiikan tulee asettaa raamit taloudelle. Tarvitaan miljardiluokan ekologinen verouudistus, jolla varmistetaan, että ilmastoystävällinen vaihtoehto on aina helpompi ja halvempi ja että päästöistä pitää maksaa.

Vihreät ovat esittäneet muun muassa lentoveroa ja ympäristölle haitallisista tuista luopumista. Näiden avulla vähennetään päästöjä. Tämän ohella elinkeinoelämä voi kehittää uusia ilmastoinnovaatioita vientiin, kun ilmastoystävällisiä ratkaisuja kehitellään. Samalla varmistetaan se, että pienituloisten taskuille ei tarvitse mennä (aiheesta lisää: Kokoomus on tehnyt yksityistämisestä taikaseinän, jossa veronmaksajan rahoilla tehdään voitot)

Uusi ja vihreämpi elämäntapa ei vastoin yleistä harhakuvaa johda myöskään elintason heikkenemiseen. Lähitulevaisuudessa energiatalous ja liikkuminen pitää muuttaa päästöttömiksi. Tällöin Putinin kaltaiset diktaattorit eivät voi enää laittaa meitä matelemaan, eikä meidän tarvitse seisoa ruuhkissa. Esimerkiksi Pirkanmaalla ehdolla oleva Jaakko Mustakallio on puhunut paljon raideliikenteen ja lähijunien lisäämisestä, mikä onkin järkevä ratkaisu tulevaisuuden liikkumisessa. Ja se on autoilua nopeampaakin!

Lue myös: Ilmastonmuutos ei pysähdy valtioiden rajoille eikä katso kansalaisuutta

Lisäksi ruokailusta ja asumisesta on tehtävä vähähiilisempää. Kulutusta on vähennettävä. Meidän pitää varmistaa, että metsät ja maaperä sitovat ja varastoivat hiiltä ilmakehästä nykyistä enemmän. Kaikista tulevaisuuden hankkeista ja päätöksistä, niin kunnissa kuin valtion tasolla, on tehtävä ilmastovaikutusten arviointi. On paljon helpompaa tehdä asiat kerralla kunnolla, kuin korjailla niitä useita kertoja jälkikäteen. Tähän liittyen myös TKI-panostuksia tulee lisätä merkittävästi.

Vihreä siirtymä on tehtävä oikeudenmukaisesti

Ilmastonmuutoksen torjunta. Kuvassa maapallo, joka on tuhoutumassa.
Ilmastonmuutoksen torjunta auttaa kaikkia yksilöitä. Ilmastotoimia pitää tehdä oikeudenmukaisesti.

Ilmastonmuutoksen torjuminen ei ole helppoa eikä halpaa. Silti kalliimmaksi sekä inhimillisesti että taloudellisesti tulee liian hitaasti toteutetut ilmastotoimet.

Venäjän sota oli yksi hyvä osoitus siitä, miten kakka osuu pahimmillaan tuulettimeen. Globaalit kriisit tulevat tulevaisuudessa lisääntymään ja fossiiliset polttoaineet tulevat katoamaan vauhdilla. Jos olemme valmiita siihen, tulevia talvia ei tarvitse viettää kylmissä torpissa.

EU-tasolla muutoksia on tulossa jatkossakin, mutta myös kansallisella tasolla tulee olla rohkeutta toteuttaa vihreää siirtymää. Mitä aikaisemmin se tehdään, sitä halvemmaksi se tulee kaikille. Suomen pitää kuitenkin huolehtia siitä, että siirtymä on mahdollinen kaikille kansalaisille, tuloista riippumatta. Sähköautotuki on hyvä tapa poistaa polttomoottoreita, mutta myös muita keinoja tulee ottaa käyttöön. Valtion tulee tukea pieni- ja keskituloisia remonteissa, joilla vähennetään asumisen päästöjä. Lisäksi meidän tulee siirtää Suomi raiteille. Maatalousyrittäjiäkin tulee tukea siirtymässä kohti kasvispainoitteista viljelyä. Suomalaiset pärjäsivät vähemmällä lihalla jo 40- ja 50-luvuilla – kyllä me pärjätään nytkin.

Eduskuntavaaleissa voidaan äänestää sen puolesta, että koko Suomi voi hyvin. Oikeudenmukainen siirtymä ei ole mahdollista Persujen ja Kokoomuksen johdolla ja vihreän siirtymän viivästyminen aiheuttaa valtavat velkataakat tuleville sukupolville. Siksi kannattaa valita Vihreät. Vihreiden vaaliohjelmaan voit tutustua täällä.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 22.3.2023. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 2.4.2023.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.