Unohtuiko inhimillisyys? Kokoomus aikoo leikata köyhältä, vaikka kaikki kulut ovat kasvaneet

You are currently viewing Unohtuiko inhimillisyys? Kokoomus aikoo leikata köyhältä, vaikka kaikki kulut ovat kasvaneet
Kokoomus aikoo leikata kaikkein köyhimmältä väestönosalta, vaikka jo nyt toimeentulo on tiukkaa.

Kokoomus on vaaliohjelmassaan julistanut leikkauksia pienituloisilta ja yhteensä 6 miljardin euron sopeutuksia. Iltalehden uutisen mukaan inflaatio huitelee huippulukemissa ja helmikuussa kuluttajahintojen muutos oli peräti 8,8 %. Inflaatio voi pysyä pidemmän aikaa ainakin neljässä prosentissa, mikä tarkoittaa nykyisten tulojen olevan vähemmän arvokkaampia tulevaisuudessa. Tästä huolimatta Kokoomus on leikkaamassa rahoja pienituloisilta.

Leikkaaminen köyhiltä tuntuu olevan Kokoomukselle yhtä ideologinen valinta, kuin naisten alistaminen on Al-Qaidalle. Eihän se oikein eikä järkevää ole, mutta näin on aina tehty ja näin tullaan aina tekemään. Nyt Kokoomus aikoo leikata kaikkein köyhimmiltä satoja miljoonia euroja sosiaaliturvasta ja tämä tarkoittaa eri tukien saajille vähintään indeksijarrutuksia ja todennäköisesti muutaman prosentin leikkaamista nykyisestä tasosta. Nykyisessä taloustilanteessa Kokoomuksen malli on aivan järjetön, sillä Suomi on saanut jo ennestään lukuisia huomautuksia Euroopan neuvostolta riittämättömästä sosiaaliturvasta ja helmikuussa 2023 annetun päätöksen perusteella tilanne on edelleen huono. Nykyinen hallitus on korjannut Suomen suuntaa merkittävästi positiivisemmaksi ja on tehnyt uusia ennätyksiä työllisyyden osalta, mutta nyt hyvä työ uhataan vetää vessasta alas ja Kokoomus haluaa palauttaa Suomen takaisin toivottomuuden ja tuskan tielle. Tällä tiellä leikkaaminen jatkuu aina kaikkein köyhimmiltä ja hyvätuloisille tarjotaan vastapainoksi veronkevennyksiä. Samalla talous sakkaa, velka kasvaa ja jälleen on aika leikata pienituloisilta.

Kokoomuksen uusliberalistinen politiikka johtaa väistämättä hyvinvointivaltion alasajoon. Samalla tuloerot jatkavat valtavaa kasvua ja varallisuus kasautuu entistä pienemmälle väestönosalle. Koska se raha ei kierrä, kärsijöiksi joutuvat pienituloiset sekä pk-yrittäjät. Valtion velka kasvaa entisestään ja köyhät saavat paleltua leipäjonoissa tai asunnottomina kuoliaaksi. Koska ovat liian tyhmiä myydäkseen sijoitusasuntonsa saadakseen ruokaa.

Mainos

Valitettavasti Kokoomuksen linja on sama, kuin yli 100-vuotisen Suomen historian ajan on ollut ja nyt on viimein aika tunnustaa karut tosiasiat – Kokoomusta ei kiinnosta ihmisoikeudet ja sen perusteella se on oiva hallituskumppani Perussuomalaisten kanssa. Toinen leikkaa köyhiltä ja jättää ihmiset taivasalle, toinen leikkaa köyhiltä, jotta maahanmuuttajat eivät saa samaa rahaa. Tekosyyt ovat erilaiset, mutta pääasiana on tiettyjen ihmisryhmien syrjintä ja syrjäyttäminen oman ideologian varjolla.

Miksi leikkauspolitiikka on tuhoisaa?

Leikkauspolitiikkaa on Suomessa päästy kokeilemaan kunnolla 90-luvun alusta alkaen. Leikkauspolitiikan uusi aalto tuli Suomeen Kokoomuksen mukana ja se noudattaa vahvasti uusliberalistista ajattelumallia, jossa valtion rooli on pieni ja ihmisten oletetaan olevan samalla viivalla. Jokaisella on “mahdollisuus ja vapaus” rikastua ja menestyä. Jos joku on ikinä tutustunut esimerkiksi intersektionaalisuuden käsitteeseen, hän ymmärtää, että tällainen talousajattelu ei osu millään tapaa oikeaan maailmaan. Kaikki eivät todellakaan lähde samalta viivalta ja osa lähtee jopa maan alta liikkeelle. Samalla kun Kokoomus aikoo leikata, niin joillain ei ole kuin reikäisiä sukkia tarjota leikkauspöydälle, kun taas toisilla on parit sijoitusasunnot. Jotka eivät toki leikkuriin ole joutumassa.

Leikkauspolitiikka onkin tuhoisaa monella tavalla. Ensinnäkin valtavat leikkaukset jo valmiiksi heikossa asemassa olevilta tarkoittaa sitä, että jo nyt hankalasti toimeentulevien on entistä haastavampaa saada ruokaa kuukauden jokaiselle päivälle. Arjen perusmenot, kuten sähkölaskut, puhelinlaskut yms. voivat jäädä akuutin ruuantarpeen varjoon. Samalla kun asumiskustannukset ovat karkaamassa käsistä, puolue on leikkaamassa toimeentulotuesta ja asumistuesta. Ihmisillä ei ole yksinkertaisesti varaa maksaa asumiskulujaan pian, koska ruoka tulee ensin. Ja kodittomuus on erittäin kallista valtiolle sekä tragedia yksilölle. Ovatko kokoomuslaiset miettineet, mihin nämä ihmiset sitten menisivät tai mitä he tekisivät?

Lue myös: Viisi merkittävää syytä, miksi leikkauspolitiikka ei ole talousviisasta

Valitettavasti tällainen leikkauspolitiikka voi olla tuhoisaa yhteiskuntarauhan kannalta. Kun ihminen tulee toimeen ja hänelle jää energiaa, hän voi hakea töitä, keskittyä itsensä kehittämiseen tai elää terveenä. Kun ihmisellä ei ole edes välttävästi rahaa ruokaan, monelle vahvemmalle yksilölle ei välttämättä jää vaihtoehtoja. Jos vaihtoehto on kuolla tai varastaa, moni päätyy varastamaan. Kun on pakko tulla toimeen, mutta töitä tai työkykyä ei ole, joudutaan turvautumaan toisinaan epärehellisiin keinoihin. Nimenomaan viimesijaisena keinona – ei köyhä ala varastamaan, ellei ole pakko. Valitettavasti Kokoomuksen politiikka tekee sen, että yhä useammalle saattaa tulla pakko eteen ja voimaa saatetaan hakea joukosta. Silloin yhä useampi saattaa jengiytyäkin, sillä joukossa on voimaa ja yhteisöllisyys auttaa jaksamaan. Leikkaaminen voi olla siis valtavan kallis turvallisuuspoliittinen riski.

Toisaalta leikkauspolitiikka aiheuttaa kalliita ongelmia, joiden hoitaminen vain lisää valtion menoja. Muistaako joku vielä koronan takia eskaloituneen hoitokriisin tai mielenterveyskriisin? Nykyään mielenterveysperusteiset syyt ovat suurimmat syyt sairauspoissaoloihin ja kertovat siitä, että yhteiskunta voi pahoin. Marinin hallituksen aikaiset kriisit ovat suora seuraus 30 vuotta jatkuneista leikkauksista. Kun talon perustuksen on annettu lahota 30 vuotta ja remonteissa on säästetty, talo yllättäen vajoaakin maan alle kunnon myrskyn iskiessä. Jos Kokoomus ei olisi leikannut, vaan hallituksissa olisi panostettu terveydenhuoltoon ja ennaltaehkäisyyn (eli korjattu perustuksia), niin taloa ei olisi tarvinnut rakentaa uudelleen. Remontin hinta olisi nyt halvempi.

Valitettavasti Kokoomuksen leikkauspolitiikka eskaloi järjestelmän siihen pisteeseen, että se ei kestänyt myrskyä. Nyt sitten maksetaan kallista hintaa ja korjataan tuhoja. Leikkaamisen sijaan järkevintä olisikin alkaa investoida terveyteen ja mielenterveyteen, sillä esimerkiksi mielenterveysongelmien takia valtio menettää vuodessa 11 miljardia euroa. Siinä on jo Suomen alijäämä katettu ilman leikkauksia, kun tämä laitetaan kuntoon. Olen kirjoittanut aiheesta laajemminkin ja voit lukea siitä täältä.

Lue myös: Mielenterveyskustannukset Suomessa ovat karanneet käsistä – leikkauksiin ei ole enää varaa

Kuinka paljon Kokoomuksen leikkaukset ovat?

Kokoomus aikoo leikata sentitkin pienituloisilta.
Kokoomuksen leikkaukset osuvat lähinnä pienituloisiin. Kuvituskuva: Public Domain Pictures on Pexels.com

Kuvittele tilanne, jossa tienaat 3 000 euroa kuukaudessa. Se on hieman alle suomalaisten mediaaniansiotulojen verran. Moni etuuksia saava yksin asuva tienaa kuukaudessa asuinpaikkakunnasta riippuen noin 800 – 1100 e/kk. Summat ovat bruttona.

Nykyisessä inflaatiotilanteessa jo pelkkä inflaatio syö tosiasiallista ostovoimaa merkittävästi. Mikäli Kokoomus “tyytyisi” ainoastaan indeksijäädytyksiin, 1000 e/kk tukia saava saa “tosiasiallisesti” käteensä 960 euroa. Inflaation ollessa 4 %, hänen oikea ostovoimasa on tuossa. 40 e/kk ei ole paljoa 3000 e tuloilla, mutta se on valtava summa pienillä tuilla eläville. Se on monelle viikon ruokaostokset. 3000 euron summasta vastaava vähennys olisi 120 e/kk.

Mikäli Kokoomus toteuttaisi leikkausskenaarionsa ja iskisi kovaa kiinni asumistukiin, toimeentulotukeen ja työttömyysetuuksiin, voi pudotus olla varovaisestikin ajatellen 10 % /kk. Aiempien esimerkkien perusteella 1000 e/kk tukia saava saisi enää 900 e/kk käteen. Vastaavasti 3000 e/kk palkasta käteen jäisi 2700 e. Leikkaus olisi siis peräti 300 euroa. Tällainen leikkaus meni Kikyn kohdalla läpi, koska se lisättiin palkattomana työaikana. Mutta kuinka moni ottaisi tyytyväisenä vastaan nykyisten hintojen nousun aikana samanlaisen palkanalennuksen, eräänlaisen paikallisen sopimisen? Sanoisin, että ei kukaan.

Valitettavasti Kokoomus uskoo voivansa kairata heikossa tilanteessa olevia *****een niin paljon, kuin haluaa, koska se on aiemminkin tehnyt niin. Sipilän hallituksen aikana kyyti oli erityisen kylmää, sillä silloin suurin osa etuuksista laski ja matalapalkka-alojen palkkoja laskettiin Kikyn avulla, jonka piti nostaa vientiä (ei muuten nostanut). Marinin hallitus toteutti vappusatasen, Sipilän hallitus leikkasi kaikkia etuuksia. Tarkemmat laskelmat löydät täältä. Suurempaa meteliä tästä ei kuitenkaan nosteta, koska eri medioissa työttömät on ehditty leimata laiskoiksi ja etuudet ruhtinaallisiksi, vaikka tosiasiassa kumpikaan väitteistä ei pidä paikkaansa.

Samalla on huomioitava, että eiväthän nämä leikkaukset kohdistu pelkästään työttömiin. Myös eläkeläiset, sairaat ja kuntoutujat sekä opiskelijat joutuvat väistämättä leikkurin alle. Yksikään näistä ryhmistä ei mystisesti työllisty leikkaamalla, mutta heidän tilannetta se heikentää ja pahoinvointia se varmasti lisää. Ja kuten edellä mainittua, nämä asiat taas lisäävät valtion kuluja merkittävästi.

Samaan aikaan, kun Kokoomus väittää, ettei ole jakovaraa ja pienituloisilta voidaan leikata, Kokoomuksen ydinkannattajaryhmä sikailee oikein huolella. Vasemmistoliiton Li Andersson otti ansiokkaasti esiin sen, että UPM:n Jussi Pesosen vuoden palkka nousi 31 %:lla ja oli peräti 6,5 miljoonaa euroa. Andersson otti aivan oikein esiin myös sen, että Kokoomuksen uudistusten myötä tällaisten ihmisten veroprosentti laskisi. Eli huipputuloiset maksavat vähemmän veroa, kun köyhyysrajalla elävät taas menettäisivät 10 % tuloistaan. Kokoomuksella ei ole mitään moraalia. Talousosaaminenkin on kyseenalaista, sillä pienituloisten rahat menevät pääosin ruokaan ja pk-yritysten palveluihin, kun taas suurituloisten omaisuus katoaa ties minne.

P.s Tuollaisilla 6,5 miljoonan euron vuosituloilla maksettaisiin edellä olevien laskelmien (1000e/kk) perusteella 6500 ihmiselle tuet kuukaudessa. Onko meillä varaa keventää huipputuloisten verotusta köyhän kustannuksella? Porvarin käsi on aina köyhän taskulla, vaikka se on taloudelle tuhoisaa.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.