Budjettiriihessä voidaan leikata järkevästi – pienituloisten tilannetta ei saa heikentää

Marinin hallituksen budjettiriihelle on annettu valtavaa painetta menoleikkauksille vuosien aikana. Kuluvan syksyn riihi ei ole poikkeus, sillä julkinen paine leikkauksille on kova ja kohteena tulisi olla etenkin oikeiston mielestä pienituloiset ja työttömät. 

Tutkimusten mukaan heikossa asemassa olevilta ryhmiltä leikkaaminen on verrattain tehotonta ja saattaa jopa lisätä menoja mm. pidentyvän työttömyyden ja syrjäytymisen sekä kuntoutuksen myötä. Esimerkiksi Kokoomus olisi valmis leikkaamaan työttömyysetuudesta ja toimeentulotuesta jopa lähes 150 miljoonaa euroa, samalla ottaen velkaa lähes yhtä paljon, kuin nykyinen hallitus. Säästö on loppupeleissä erittäin pieni, kun säästömahdollisuuksia olisi enemmän muualla, eivätkä ne lisäisi valtion menoja ja ajaisi ihmisiä syrjäytymisen kierteeseen.

Lue lisää: Viisi syytä, miksi oikeiston leikkauspolitiikassa ei ole mitään järkeä

Mainos

Investoiminen pienituloisiin ja heikossa asemissa oleviin on yhtä fiksua, kuin yritysten investoinnit esimerkiksi uusiin tuotantovälineisiin tuloksen parantamiseksi. Mutta säästökohteitakin löytyy, eivätkä ne suinkaan koske heikoimmassa asemassa olevia:

Harmaa talous

Harmaan talouden menetykset verotuloissa ovat varovaistenkin arvioiden mukaan n. 4-6 miljardia euroa vuodessa. Harmaan talouden torjuntaan tulee laittaa lisää määrärahoja (huom, oikeistohallitus leikkasi niitä). Jos edes puolet harmaasta taloudesta saadaan kuriin, verokertymä on + 2 – 3 mrd.

Ympäristölle haitalliset (yritys)tuet

“Sosiaaliturva passivoi, paitsi jos on kyseessä yritys, eikä laiskat työttömät”, sanoisi kokoomuslainen ajatuksensa ääneen, jos kehtaisi. Valtio jakaa aivan valtavat määrät yritystukia vuosittain ja niiden takia terve kilpailu ei voi hyvin. Myös muihin ympäristölle haitallisiin toimiin on annettu avustuksia ja tukia. Varovaisen arvion mukaan nämä tuet poistamalla valtio voisi saada säästöä jopa 3,5 miljardia euroa.

Kokonaistulot: +5,5 mrd euroa/6,5 mrd euroa.

Veronkierto

Vuonna 2021 verovalvonnassa paljastui lähes 400 miljoonaa euroa maksamattomia veroja, mm. Juha Sipilän rakastamista vakuuskuorista, jotka ovat keino piilottaa rahoja. Veronkierron takia Suomessa veroja jää maksamatta n. 400 miljoonan – 1,4 miljardin euron edestä vuodessa (Finnwatch).

Kokonaistulot: 5,9 mrd euroa/ 7,9 mrd euroa.

Näin yksinkertaisilla keinoilla saataisiin jo raavittua jopa valtion vuosibudjetti alijäämäisestä ylijäämäiseksi. Kaikenlaisen verosuunnittelun kiertäminen, lapsilisien poistaminen hyvätuloisilta (rikkain, ehkä 2. rikkain kymmenes) lisäisi verotuloja vielä edellä mainitusta kokonaistulosta entisestään. Lisäksi vasemmistoliiton ehdottama varallisuusvero antaisi valtiolle vuosittain lisätuloja ja saisi passiivisen rahan palautumaan kiertoon, mikä taas kasvattaa verokertymää. Aiemmin oikeistoideologia on estänyt nämä taloudellisesti jopa suotavat toimet, koska heidän mielestään työttömän ajaminen epätoivoon ja leipäjonoon on tehokkaampi keino parantaa taloutta.

Viimeisenä asiana esiin voi nostaa monia hiertävän tuloverotuksen. Ansiotuloveron laskeminen ei juurikaan vaikuta vähemmän tienaaviin, minkä lisäksi sen takia valtio menettää valtavan määrän verotuloja ja joutuu ottamaan velkaa ja/tai leikkaamaan palveluista. Oikeudenmukaisin ratkaisu palkansaajalle olisi palauttaa 90-luvulla eriytetty pääomatulo samaan verokantaan ansiotulojen kanssa. Tällä hetkellä miljoonan pääomatuloja tienaava voi kiertää ja kikkailla itselleen veroprosentin 20:een tai jopa alle, kun taas ansiotuloina 100 000 euroa vuodessa tienaava maksaa reilut 42 % veroa. Pienempituloisilla taas jos pääomatuloja on 5000 e ja ansiotuloja 25 000, veroprosentti on huomattavan korkea, kun tulot ovat eri verokannassa.

Lue myös: Ympäristö ja talouskasvu eivät ole ristiriidassa keskenään

P.s Tiesitkö, että riippuvuus fossiilienergiasta on ajanut tuoreeltaan jopa 60 000 ihmistä köyhyyteen? Nyt tiedät

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.