Nyt huudetaan – lopetetaan työt, jotta voidaan elää toimeentulotuella

You are currently viewing Nyt huudetaan – lopetetaan työt, jotta voidaan elää toimeentulotuella
Nyt huudetaan jälleen liian suurista etuuksista, kiitos Iltasanomien. Kuvakaappaus Facebookista.

Iltasanomat oli tällä kertaa vuorossa huudattamassa kansaa liian suurista etuuksista ja kansahan tarttui täkyyn. Moni uskoo tämän uutisen jälkeen olevan kannattavampaa lojua kotona, kuin mennä töihin.

Näin ei ole ja sen tietää jokainen, joka tietää jotain sosiaaliturvasta. Uutisessa etuudet olivat pieniä perheille, mutta yksin asuvalle ne kuulostavat houkuttelevan isoilta, etenkin pienipalkkaisella alalla.

Huomaan, että ihmisillä ei ole mitään tietoa Kelan etuuksista ja siksi ihmiset ovat kateellisia jopa toimeentulotuen saajille. Toimeentulotuki on viimesijainen etuus ja kaikki voivat sitä hakea, jos tulot eivät riitä.

Mainos

Kelan maksamat tuet ovat tosiasiassa aivan riittämättömiä ja työnteko on aina kannattavampaa, kuin tuilla oleminen. Suomi on saanut useasti noottia liian matalasta sosiaaliturvasta Euroopan neuvostolta. Ja syystä.

Monessa tuessa on muuten erilaisia vähennyksiä työtuloista, joten työssäkäyvä saa enemmän tuloja, kuin ei-työssäkäyvä. Esimerkiksi perustoimeentulotuessa saa tienata yksin asuvana 150e ilman, että vaikuttaa tukeen. Myös työmatkakustannukset huomioidaan menona tositteita vastaan. Moni ei näitä kuitenkaan hae.

Näissä uutisissa on usein lapsiperheellisiä ihmisiä, eli heidän etuustulot ovat isommat, kuin yksin asuvilla. Helsingissä yksin asuva voi saada rahaa toimeentulotuen kanssa vähä yli tonnin, muualla vähemmän. Määrä riippuu kuitenkin tuloista ja menoista. Pienemmillä paikkakunnilla taas ei välttämättä saa lainkaan toimeentulotukea, vaan toimeen pitää tulla pahimmassa tapauksessa pelkällä Kelan 640 e/kk työmarkkinatuella.

Esimerkiksi n. 1300e toimeentulotuki Helsingissä yhden lapsen äidille on aika pieni summa ja enemmän rahaa jää käteen osa-aikaisista töistä sekä lapsiperheiden etuuksista.

Jos taas tienaa töistä alle toimeentulotuen summan, on usein oikeutettu soviteltuun työttömyysetuuteen, asumistukeen tai toimeentulotukeen. Töistä ei jää KOSKAAN käteen vähemmän, mitä toimeentulotuki on, koska niitä tuloja voidaan tosiaan täydentää muilla etuuksilla tai vaihtoehtoisesti tienaat niin paljon, että oikeutta toimeentulotukeen ei ole.

Kela ei myöskään maksa asiakkaiden velkoja, eikä niitä huomioida toimeentulotuessa menona (pl. asuntolainan korko). Velan maksu on pois perusosasta, jolla pitäisi ostaa mm. ruokaa.

Kuten uutisestakin kävi ilmi, ihmisiä on ollut vähemmän toimeentulotuella Marinin hallituksen ansiosta. Jatkossa suunta on toinen, kun köyhimmiltä leikataan ja köyhien määrä lisääntyy siitä johtuen.

Voit lukea Marinin hallituksen saavutukset täältä.

Uutinen onnistui kuitenkin tarkoituksessaan ja sai kansan huutamaan, kuinka sosiaaliturva on niin mahdottoman korkealla ja kovalla tasolla ja helpommin saa rahaa olemalla kotona. Näin ei ole, mutta näillä uutisilla voidaan sitten perustella tulevia leikkauksia.

Ja näillä tiedoilla ihmiset äänesti vaaleissa. Siihen on ehkä syy, miksi toimeentulotuella olevat haluavat aina mahdollisuuksien mukaan töihin.

P.s jos se kiinnostaa tietää lisää toimeentulotuen määräytymisestä sekä suuntaa-antavasta määrästä ja ehdoista, suosittelen tutustumaan blogiini aiheesta:
https://santerikarki.fi/2021/10/30/perustoimeentulotuella-ei-elintasosurffata/

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.