3 syytä, miksi Perussuomalaiset ja Kokoomus haluavat samaan hallitukseen

You are currently viewing 3 syytä, miksi Perussuomalaiset ja Kokoomus haluavat samaan hallitukseen
Kokoomukselta ja Perussuomalaisilta löytyy yhtäläisyyksiä, joiden perusteella hallitusyhteistyö ei ole mahdotonta.

Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat ennen eduskuntavaaleja flirttailleet avoimesti toisilleen hallitusyhteistyöstä. Samaan aikaan moni puolue, kuten Vihreät, on ilmoittanut, ettei hallitusyhteistyö onnistu.

Miksi Perussuomalaiset ja Kokoomus haluavat samaan hallitukseen ja miksi nämä kaksi puoluetta oikeastaan sopivat yhteen? Molempia ohjaa oikeistokonservatiiviset ajatusmallit, joten tältä näkökannalta puolueet ovat samassa veneessä. Toisaalta niiltä löytyy myös eroja, jotka pakottavat tekemään kompromisseja hallituksessa.

Puolueista löytyy kuitenkin kolme suurta linjaa, joiden perusteella hallitusyhteistyö on mahdollista. Nämä kolme syytä selittävät, miksi Perussuomalaiset ja Kokoomus haluavat samaan hallitukseen.

Mainos

1. Kykenemättömyys ymmärtää ilmastonmuutoksen torjunnan hyötyjä pitkällä tähtäimellä

Kokoomus on ajanut usein kaksilla rattailla niin luontokadon torjunnan osalta kuin ilmastonmuutoksen torjumisessa. Viimeaikaiset lausunnot puolueen suunnalta viittaavat kuitenkin siihen, että hiilineutraaliustavoitteista ollaan valmiita luopumaan ja yksityisautoilua ei haluta suitsia. Myös Perussuomalaiset ajattelevat lyhytnäköisesti ja haluavat kannustaa jatkamaan pyörillä kulkevilla nahkasohvilla rullailua. Vaikka kyseinen liikennemuoto on saastuttava ja aiheuttaa ruuhkia.

Ilmastotoimista tinkiminen sopii sekä Kokoomukselle mutta erityisesti Perussuomalaisille, sillä molemmat puolueet ovat osoittaneet, että niitä ei kiinnosta tiede eikä puolueet osaa ajatella taloutta kvartaalia pidemmälle. Suomen nykyinen strategia ilmastonmuutoksen torjumiseksi on kiihdyttänyt jo investointeja ja tulee tekemään sitä jatkossa. Voisimme olla ilmastonmuutoksen uusi Nokia, mutta näiden kahden kanssa voimme olla korkeintaan Nokia, joka ei uskonut kosketusnäyttöteknologiaan.

Kunnianhimoisesta ilmastopolitiikasta luopuminen tulee kansalaisille pitkällä tähtäimellä kalliiksi, mutta se tyydyttää molempien äänestäjiä – Perussuomalaisten äänestäjät saavat voiton tiedevastaisuudelleen, Kokoomuksen äänestäjät taas.. No, luulevat voittavansa jotain, vaikka ampuvat itseään jalkaan.

Ja ei, Kiinaa ei voida odotella. Suomalainen saastuttaa tuplasti sen, mitä yksi kiinalainen ja koska ilmastonmuutos ei katso valtioiden rajoja, tulee jokaisen pienemmänkin blokin (kuten 1000 hengen kylän) panostaa itse vähemmän kuluttaviin elintapoihin.

2. Ihmisoikeudet eivät kiinnosta

Ihmisoikeuksien polkemisen osalta sekä Kokoomus että Perussuomalaiset ovat yllättävän samoilla linjoilla suuressa kuvassa. Molemmat puolueet uskovat siihen, että ihmisoikeudet eivät ole universaaleja ja ne eivät kuulu kaikille.

Kokoomus on valmis leikkaamaan jopa energiakriisin keskellä kaikista pienituloisimmilta, vaikka he apua tarvitsisivat eniten kohonneisiin kustannuksiin. Kokkarin mieltä ei paljoa paina, jos köyhä joutuu elämään kadulla tai joutuu palkatta keräämään risuja saadakseen riittämättömän sosiaaliturvan. Suomi on saanut monesti noottia Euroopan neuvostolta liian matalasta sosiaaliturvasta ja vaikka Marinin hallitus on nostanut sosiaaliturvaa, se on silti liian alhainen.

Tässä muuten huomataan erot hallitusten välillä – Marinin hallituksen aikana vappusatanen toteutui ja etuudet kasvoivat, kun taas Sipilän oikeistohallituksen aikana pienituloisilta leikattiin rajusti ja varallisuuserot kasvoivat, samaan tahtiin valtionvelan kanssa.

Perussuomalaiset vastaavasti ovat valmiita polkemaan kaikkien vähemmistöjen ihmisoikeuksia. Ulkomaalaisilta ollaan viemässä sosiaaliturva ja kansalaisoikeudet, seksuaalivähemmistöt ollaan laittamassa takaisin kaappiin ja naistenkin oikeudet tuntuvat osalle olevan liian laajat.

Se, mitä voidaan tehdä yhdelle väestöryhmälle, voidaan tehdä kaikille väestöryhmille ja pian voi olla, että esimerkiksi vain hyvätuloiset saavat äänestää – tätähän Perussuomalaiset jo aiemmin ehdottivat ja sitä Kokoomus myös kannattanee, sillä hyvätuloiset äänestävät useimmin Kokoomusta.

Ihmisoikeuksien polkemisen vaaroista on jo olemassa hyviä esimerkkejä maailmalta – Venäjällä aloitettiin muukalaisvihalla, sitten seksuaalivähemmistöjen oikeuksia rajaamalla ja nyt maassa vallitsee diktatuuri, jossa erimieliset hävitetään tiputtamalla parvekkeelta. Aiemmin historiassa samanlainen trendi oli keski-Euroopassa 1900-luvun puolenvälin tienoilla. Tätä samaa historianhavinaa persut yrittävät kaivaa naftaliinista. Turhan moni kansalainen ei ilmeisesti muista historiaa tai sitten he ovat masokisteja.

3. Leikkaukset kaikilta kansalaisilta

Osittain tämä kohta sivuaa Kokoomuksen takia kohtaa kaksi, mutta ihmisoikeuksien sijaan puhutaan ideologisesta näkökulmasta. Kokoomus on ehdottanut massiivisia leikkauksia sosiaaliturvaan ja se olisi esimerkiksi tarjoamassa omavastuuosuutta perustoimeentulotukeen. Tiedoksi niille, jotka eivät tiedä: perustoimeentulotukea ei voi saada, jos on omaisuutta/varallisuutta tai tarpeeksi tuloja, joten käytännössä kyseessä on leikkaus etuuteen, jonka määrä on jo nyt riittämätön.

Lue myös: Perustoimeentulotuella ei elintasosurffata

Leikkaukset pienituloisilta ovat olleet puolueen uskonto jo vuosikymmeniä ja sen seurauksena meillä on massiivinen valtionvelka, hoitokriisi ja mielenterveyskriisi.

Lue myös: Kokoomus on valmis leikkaamaan suomalaisilta jopa energiakriisin aikana

Valitettavasti myös perussuomalaiset ovat valmiita hallituksessa leikkaamaan ja leikkaukset kohdistuisivat kaikkein pienituloisimpiin. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on kertonut, että jopa Sipilän hallituksen kikyt kalpenevat tuleviin leikkauksiin nähden. Tämä tarkoittaa siis sitä, että pienituloisten palkasta tullaan tekemään lisää vähennyksiä ja samalla eri etuudet (eläkkeet, asumisen tuet, toimeentulotuki, työttömyystuet, kotihoidontuki, vanhempainpäiväraha jne.) tulevat laskemaan. Luultavasti puolue on Kokoomuksen tapaan valmis leikkaamaan myös koulutuksesta ja terveydestä.

Perussuomalainen on ainoa, joka on valmis leikkaamaan satasen suomalaiselta, jotta maahanmuuttaja ei saa satasta. Ilmeisesti myös puolueen kannattajat ovat valmiita siihen, tai sitten he eivät tosiaan tiedä, ketä ovat äänestämässä. Etuuksia ei kuitenkaan voida leikata ulkomaalaisilta ilman, että sitä tehdään suomalaisilta, sillä (onneksi) perustuslaki estää tämän. Leikkaukset kaikilta pienituloisilta sopivat myös Kokoomukselle erittäin hyvin, kunhan samalla voidaan keventää parempituloisten verotusta ja ajaa alas esimerkiksi harmaan talouden torjuntaa.

Tällainen naimakauppa on siis luvassa Kokoomuksen ja Perussuomalaisten yhteenliittymällä. Mitään hyväähän siitä ei kansalle seuraa ja jos ette usko, voitte katsoa, miten Sipilän hallituksen aikana kävi. Onneksi nykyään työllisyys on kohdillaan ja ihmisistä pidetään paremmin huolta, mutta valitettavasti oikeiston politiikan 30 vuoden tuhoja ei korjata neljässä vuodessa.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.