Orpon hallituksen leikkaukset opiskelijoilta ovat juhlapuheiden vastaisia

You are currently viewing Orpon hallituksen leikkaukset opiskelijoilta ovat juhlapuheiden vastaisia
Photo by Christina Morillo on Pexels.com

Orpon hallitus lupasi, ettei opiskelijoilta leikata. Takki kääntyi nopeasti ja Orpon hallituksen leikkaukset opiskelijoilta ovat suuruusluokaltaan jopa historiallisia. Leikkaukset ovat myös harvinaisen törkeitä ja jatkumoa pitkään valheiden listaan.

Opiskelijat ovat ainoa ihmisryhmä, joka joutuu elättämään itsensä lainalla. Venäjän aloittama hyökkäyssota ja onflaatio nostavat jatkuvasti hintoja. Moni opiskelija on pulassa ja vaarassa syrjäytyä. Mitä tekevät Orpo ja kumppanit? Lupauksista huolimatta opiskelijoiden toimeentuloa leikataan rajusti opintotuen ja asumistuen leikkauksilla. Opintotuen leikkaukset ovat jopa yli 300 e/vuosi ja asumistuki supistuu kuukausitasolla jopa yli 70e.

Tältä näyttää, kun empatia ei kuulu politiikkaan. Eikä järki.

Mainos

Orpon hallituksen “opiskelijoilta ei leikata” menee samaan juhlapuheiden kategoriaan, kuin väitteet, ettei toimeentulotuesta tai lapsilta leikata. Tai että hallitus ei kannata rasismia. Hallitus aikoo jäädyttää opintotuen indeksikorotukset. Se on hieman sama asia, kuin jos palkansaajalta vähennettäisiin palkkaa vuosittain muutaman prosentin. Samalla hallitus leikkaa asumistuesta, eli jo nyt ahtaalla olevat opiskelijat joutuvat entistä tukalampaan rakoon.

Lue myös: Orpon hallituksen leikkaukset työttömyysturvasta ja asumistuesta voivat leikata tuloja jopa yli viidenneksen

Hallitus osoittaa jälleen täyden empatian ja moraalin puutteensa. Jo nyt turhan moni opiskelija kärsii mielenterveysongelmista riittämättömän toimeentulon takia. Nämä ongelmat eivät leikkauksilla ratkea. Nykyään edes korkeakoulututkinto ei ole tae työpaikasta. Ihminen, joka on rahaton, loppuun kulutettu ja velkaantunut voi päätyä nettoveronmaksajan sijaan pitkäaikaiseksi etuuksiensaajaksi. Valtiovallan tulisi taata opiskelijoille mahdollisimman hyvät edellytykset keskittyä opiskeluun ja valmistua. Loppuun palanut ihminen tulee kalliimmaksi kuin opiskelija, josta pidetään huolta. Hallituksen esitykset tulevat kalliiksi tässä(kin) asiassa.

Opiskelijoille tulisi taata riittävä toimeentulo ja ennemmin poistaa lainapainoitteisuus, kuin leikata. Opiskelijat saavat pääosin opintotukea alle 300 e/kk. Jokainen voi kuvitella, kuinka helppoa elämä sillä on.

Lue myös: Kuka puolustaisi opiskelijoita eduskuntavaaleissa 2023?

Hävytöntä ja vastenmielisen törkeää toimintaa hallitukselta. Jälleen kerran.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.