Onko meillä varaa sosiaaliturvan leikkauksiin?

You are currently viewing Onko meillä varaa sosiaaliturvan leikkauksiin?
Nykyisessä tilanteessa meillä ei ole yksiselitteisesti varaa sosiaaliturvan leikkauksiin.

Moni pienituloinen on joutunut kärsimään viimeisen neljän vuoden aikana, kun erilaiset kriisit ovat koetelleet suomalaisia ja eurooppalaisia. Marinin johtaman hallituksen ansiosta pienituloisia tuettiin ennätyspaljon ja työllisyys saatiin ennätyslukemiin. Monen elämään tuli uutta toivoa, sillä joku välitti oikeasti pienituloisista.

Lue myös: Tässä ovat Sanna Marinin hallituksen saavutukset – näin Vihreät vaikutti

Uuden hallituksen kanssa tilanne voi kuitenkin kääntyä rajusti pahempaan suuntaan nimenomaan pienituloisten, kuten työttömien, eläkeläisten ja opiskelijoiden sekä matalapalkka-aloilla työskentelevien kohdalla. Euroopan neuvosto on toistuvasti huomauttanut Suomea liian matalasta sosiaaliturvasta ja sosiaalisten oikeuksien komitea totesi helmikuussa sosiaaliturvan olevan edelleen liian matala. Inhimillisesti tilanne on jo nyt sietämätön monelle.

Mainos

Samaan aikaan sekä Kokoomus että Perussuomalaiset esittävät valtavia leikkauksia sosiaaliturvaan ja leikkaukset voivat syödä jopa 20 % heikossa asemassa olevien tuloista. Ehdotukset ovat käsittämättömiä, etenkin, kun inflaatio syö edelleen ostovoimaa ja moni joutuu nykytilanteessakin turvautumaan leipäjonoihin, kun eläke tai opintotuki ei riitä. Omakohtaisesta kokemuksesta entisenä Kelan etuuskäsittelijänä tiedän, että jo nykytilanne on monelle haastava ja passivoi helposti ihmistä.

Lue myös: Äänestitkö Kokoomusta? Valmistaudu pettymykseen, sillä valtion velkaantuminen jatkuu

Tutkimusten mukaan syrjäytyminen maksaa jopa enemmän yhteiskunnalle, kuin mitä etuudet vievät budjetista. Leikkaukset lisännevät myös mielenterveyden kustannuksia – mielenterveysongelmat maksavat jo nyt noin 11 miljardia euroa vuodessa Suomelle. Onkin aiheellista kysyä, onko meillä varaa loukata pienituloisten ihmisoikeuksia ja ajaa moni ihminen syrjäytetyksi aikana, jolloin ihmiset ovat akuutissa tukien ja avun tarpeessa? Onko meillä varaa sosiaaliturvan leikkauksiin? Sanoisin, että ei.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.