Kokoomus on vaarallisella tiellä

You are currently viewing Kokoomus on vaarallisella tiellä
Kokoomus on oäättänyt, että Perustuslaki on vain tiellä, kun kunnolla aletaan leikkaamasn.

Kokoomus on riisunut naamionsa vaalien jälkeen ja puheet sopeutuksista muuttuivat puheiksi leikkauksista. Samalla Kokoomus ajoi vaarallisille teille, sillä Kai Mykkänen viittasi siihen, että perustuslaki on vain tiellä, kun kunnolla aletaan leikkaamaan. Tämän takia Kokoomus halusi perustuslakivaliokunnan puheenjohtajuuden.

Kokoomuksen leikkaukset olivat erittäin hyvin tiedossa jo ennen vaaleja, vaikka media ei niistä hirveän paljoa puhunutkaan. Puolue puhui pelkästään sopeutuksista ja indeksijarruista, mutta totuus tuli ilmi, kun Kai Mykkänen antoi haastattelun mm. Ilta-Sanomille.

Mykkäsen lausunnoissa puhuttiin ansiosidonnaisen lyhentämisestä ja porrastamisesta. Mikä pahinta, Mykkänen kertoi leikkauksista asumistukeen ja toimeentulotukeen, kuten aiemmin oli pelkona. Toimeentulotuen määrä on jo nyt Euroopan neuvoston mielestä riittämätön ja nyt siihen on tulossa leikkauksia. Tästä voit lukea lisää muun muassa täältä.

Mainos

Lue myös: Unohtuiko inhimillisyys? Kokoomus aikoo leikata köyhältä, vaikka kaikki kulut ovat kasvaneet

Perustuslaki on vain uudistusten tiellä?

Aiemmin mainittu perustuslakivaliokunnan puheenjohtajuus oli Kokoomukselle kuulemma tärkeä, jotta uudistuksia saataisiin tehtyä. Mykkäsen mukaan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja johdattelee keskustelua. Ei siis johda, vaan vie sen haluttuun suuntaan. Se on huolestuttavaa, sillä aiemmin perustuslakivaliokunnan tehtävänkuva oli olla puoluepolitiikasta vapaa ja neutraali toimija.

Nyt Kokoomus aikoo ilmeisesti saada lainsäädäntöä läpi hallituksensa lanssa, vaikka lainsäädäntö olisi perustuslain kannalta osin kyseenalaista. Jos PeVi tulkitsee asioita laajasti, osa perusoikeuksia koskevaa lainsäädäntöä voitaisiin käsitellä normaalissa istunnossa ja lain muuttamiseen riittäisi eduskunnan enemmistön äänet. Kokoomus ilmeisesti haluaa, ettei turhiin muotoseikkoihin puututa, vaikka ne ovat ihmisten perusoikeuksien kannalta erittäin olennaisia.

Esimerkiksi leikkaukset toimeentulosta tai terveydenhuollon yksityistäminen alehintaan voisi kohdata neutraalilta arvioijalta vastustusta, kuten monesti Sipilän aikana kävi. Jos Kokoomus aikoo oikeasti politisoida PeVin, niin silloin ihmisoikeudet muuttuvat välttämättömäksi pahaksi ja ihmisten perusoikeuksia voidaan alkaa rajoittaa tai polkea ilman perustuslakilainsäädäntöä, joka vaatisi muutosten hyväksymiseksi pelkkää määräenemmistöä suuremman joukon.

Samalla Kokoomus saattaa avata vaarallisen kehityksen kohti Unkarin tai jopa Venäjän tietä. Jos perustuslailla ei ole jatkossa väliä ja uudistuksia voidaan tehdä pienemmällä joukolla, silloin voidaan esimerkiksi ihmisoikeuksia rajoittaa vähemmistöiltä tai iskeä pahimmillaan sananvapauteen ja mielipiteenvapauteen. Koska se mitä voidaan tehdä yhdelle ryhmälle, voidaan tehdä myös toiselle.

Toivon sydämestäni, että Mykkäsen lausunnot olivat vain huolimattomia heittoja ja PeViä ei politisoida. Muuten olemme erittäin vaarallisella tiellä ja samalla kaventamassa demokratiaa.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.