Kokoomuksen leikkauslistat ovat kylmäävää luettavaa

You are currently viewing Kokoomuksen leikkauslistat ovat kylmäävää luettavaa
Kokoomuksen leikkauslistat kurittavat pienituloisia kovaa.

Eduskuntavaalit 2023 ovat edenneet ennakkoäänestykseen ja varsinainen vaalipäivä siintää lähellä. Siinä missä nykyiset hallituspuolueet haluavat Keskustaa lukuun ottamatta auttaa suomalaisia selviytymään hengissä ja työllistymään, Kokoomuksen leikkauslistat ovat kylmäävää luettavaa ja leikkaavat pahimmillaan kaikista pienituloisten tuloja jopa 20 %:lla.

Nykyinen Sanna Marinin hallitus on toteuttanut lukuisia tavallisia kansalaisia hyödyttäviä uudistuksia. Se toteutti vappusatasen (lue aiheesta täältä) ja saavutti monia asioita, jotka auttoivat kaikkia suomalaisia (lue saavutuslista tästä). Talous on kasvanut ja työllisyys on ennätystasolla. Tunnelin päässä näkyy viimein valo.

Kokoomus on valmis sammuttamaan sen valon taas, kun Kokoomuksen leikkauslistat astuvat framille. Globaali talous on valumassa taantumaan ja taloustieteilijöiden mukaan leikkauslistat syventävät taantumaa. Kokoomus on ajanut Suomen hyvinvointivaltion jo henkihieveriin aiemmilla toimillaan hallituksessa.

Mainos

Mikä on Kokoomuksen ratkaisu ongelmaan? Se on esitellyt lisää kylmääviä leikkauslistoja, jotka kohdistuvat pääosin heikommassa asemassa oleviin. Samaa reseptiä ajetaan siis edelleen, jolla Suomen talous on saatu velkaantumaan ja kasvu tyrehtymään. Sama politiikka johtaa myös tulo- ja varallisuuserojen kasvuun. Suomi on saanut jo nykyisellä sosiaaliturvan tasolla varoituksen Euroopan neuvostolta liian matalasta sosiaaliturvasta ja Kokoomus olisi valmis viemään sosiaaliturvan vuoden 2019 tasolle.

Erityisen brutaalia Kokoomuksen leikkauslistat ovat nykytilanteessa, kun inflaation takia hinnat ovat nousseet valtavasti ja kansa on jo leipäjonossa ja ahdingossa. Kokoomuksen leikkauslistat syventävät entisestään ahdinkoa, kun ostovoimaa leikataan.

Kokoomuksen leikkauslistat eduskuntavaaleissa 2023

Alle on poimittu pahimmat leikkaukset Kokoomuksen vaihtoehtobudjetista. Samalla kun Kokoomuksen leikkauslistat osuvat kovaa pienituloisiin, parhaiten tienaaville ollaan tarjoamassa verohelpotuksia. Suunta on sama kuin Sipilän hallituksessa, jossa 9 suomalaista kymmenestä köyhtyi.

Kokoomus esittää ensinnäkin työttömyysturvan ja asumistuen palauttamista vuoden 2019 tasolle, hakien säästöä noin 66 miljoonaa euroa. Se tarkoittaa bruttotulona 696,6 e/kk* jatkossa yksin asuvalle suomalaiselle työttömälle. Nettona maksu olisi 557,28 e/kk**

Vuoden 2023 taso on tällä hetkellä bruttona 800,02 e/kk* ja nettona 640,01 e/kk**. Pudotus on siis huima – bruttotuloissa se on yli 100 e/kk, nettotuloissa yli 80 e/kk. Prosenteissa pudotus on 13 %, mikä on nykyisellä inflaatiotasolla aivan älytön ja ajaa monen työttömän ahdinkoon. Prosenteissa lasku on vielä suurempi luonnollisesti niiden kohdalla, joilla on lapsia.

Tämä vielä aikana, kun Euroopan neuvosto moittii jatkuvasti Suomea liian matalasta sosiaaliturvasta.

Tosiasiahan kuitenkin on, että kaikille ei ole töitä ja tutkimusten perusteella liian matalat etuudet passivoivat ja aiheuttavat syrjäytymisvaaraa. Ja syrjäytyminen syventää velkaantumista ja menoja entisestään, kun erilaisten kuntoutusten kulut kasvavat. Ja tällöin saadut säästöt häviävät ja siirtyvät vain muihin kululuokkiin. Tästä leikkaamisen haittapuolesta kertoi myös Kela sosiaalivakuutus.fi-blogissa. Samassa blogissa muuten kerrottiin, että maahanmuuttajat eivät saa enempää tukia, kuten Riikka Purra virheellisesti väitti.

Kokoomus on ehdottanut myös asumistuen palauttamista vuoden 2019 tasolle, tavoitellen suorina säästöinä 92 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa usemman kymmenen euron leikkauksia yksin asuville ja jopa satasen leikkauksia perheellisille, nostaen leikkausprosentin jo aika valtavaksi.

Lisäksi puolue ehdottaa asumistuen kokonaisuudistusta, josta säästöjä tulisi 350 miljoonaa euroa. Käytännössä tämä tarkoittaisi lisäleikkauksia tai tulorajojen laskua. Asuntojen hinnat eivät toki laske, joten ruokaan yms kulutukseen (ja talouskasvuun) jää vähemmän rahaa.

Jokainen voi kuvitella, miten tulisi nyt toimeen, jos omasta palkasta häviäisi 20 %. Ja näiden etuuksien määrä on jo nyt liian matala ja erittäin kaukana edes matalapalkka-alojen palkoista.

Pahin on vielä edessä. Kokoomus haluaa lisätä toimeentulotukeen omavastuun asumismenoille, säästäen siinä 140 miljoonaa euroa. Säästö on toki laskennallinen, koska tämäkin leikkaus johtaa kansan terveyden ja mielenterveyden heikkenemiseen ja pitkiin kuntoutuksiin. Absurdiksi tämän ajatuksen tekee se, että toimeentulotukea ei voi saada, jos on omaisuutta tai varallisuutta – omavastuu on siis suora leikkaus.

Varovainen arvio tästä on, että perus yksin asuva toimeentulotuen asukas kokee noin 20 % leikkauksen nettotuloihin kuukaudessa. Kun ennen Tampereella saattoi saada toimeentulotuki mukaan lukien tukea noin 1100 euroa, Kokoomuksen uudistusten myötä tuki on lähempänä 900 euroa.

Tällä rahalla pitäisi maksaa vuokra, tietyt laskut, ruoka sekä mahdolliset yllättävät menot, esim uusi pesukone. Ja toki jos on auto, niin siihen liittyvät menot. Perustoimeentulotuella ei tosiaan elintasosurffata.

Kuten aiemmin kirjoitin, niin Kokoomus on unohtanut inhimillisyyden täysin.

Loput Kokoomuksen leikkauslistat eduskuntavaaleissa 2023:

Kokoomuksen leikkauslistat eivät tähän lopu. Kokoomus on ilmoittanut sitoutuvansa VM:n esittämiin leikkauksiin, mikä tarkoittaa sitä, että edellä mainittujen varmojen leikkausten ohella tulossa on leikkauksia ainakin eläkkeisiin, sairausajan etuuksiin, opintoetuuksiin, opetukseen, varhaiskasvatukseen ja koulutukseen sekä sote-palveluihin, kuten vanhustenhoitoon ja lastensuojeluun. Moni näistä on jo nyt ahtaalla tai kriisissä ja kriisi pahenee lisäleikkauksilla. Eikä sovi unohtaa, että Kokoomus on valmis uuteen Kikyyn, jolla kaikista pienituloisimpien tulot laskevat.

Loput Kokoomuksen leikkauslistasta ovat myös sellaisia, jotka osuvat kovaa kaikista heikoimmassa asemassa oleviin:

  • Palkkatuen vähentäminen, 190 milj. euroa.
  • tehostetaan oppivelvollisuuden ikärajan korottamiseen laitettuja rahoja (=leikataan henkilöstöä), 65 milj. euroa
  • työssäoloehdon nosto 12 kuukauteen (=osa-aikatyössä ja pätkätyössä olevat eivät saa liiton rahaa), 97 milj. euroa
  • poistetaan työttömyyden aikana saatava eläkekertymä (=pienituloinen on köyhä eläkeläisenäkin), 400 milj. euroa
  • sote-leikkaukset eli “tehostamiset”, n. 99 milj. euroa

Lisäksi puolue ajaa ansiotuloveron kevennystä, joka kohdistuu vain parhaiten tienaaville. Siitä tulee lisämenoja 2 miljardia euroa.

Loppuun voisi todeta: Kokoomuksen leikkauslistat keräävät rahat pienituloisilta ja siirtävät ne hyvätuloisille. Kokoomuksen taikaseinä kerää siis rahat köyhiltä, vie ne rikkaille ja kasvattaa valtionvelkaa, jonka jälkeen kierre toistuu.

Karua meininkiä, mutta sitä se oli Kokoomuksen johdolla edelliset 30 vuotta. Joko nyt on aika oppia?

Alla vielä kuva Kokoomuksen vaihtoehtobudjetista, jossa näkyy karulla tavalla Kokoomuksen leikkauslistat:

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetin leikkaukset ovat kovia.
Kuva Kokoomuksen vaihtoehtobudjetista.

*Kuukausitulo on laskettu kertoimella 21,5, jolloin maksetut työmarkkinatuen ja peruspäivärahan määrä jakaantuu tasaisesti vuoden ajalle. Eriä maksetaan yleensä 13×20 kpl/vuosi.

**Nettotulo on laskettu automaattisesti tarjotulla etuusveroprosentilla 20.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.