Hallituksella on väliä – “vasemmistohallitus” on nostanut työllisyysluvut ennätyskorkealle

Nykyinen hallitus on saanut työllisyyden hinattua ennätyskorkealle ja on jopa lähellä asettamaansa työllisyystavoitetta, joka on 75 %. Hallituksen työllisyysprosentti on indeksikorjattuna 73,5 %, mikä on pari prosenttiyksikköä korkeampi, kuin Sipilän hallituksen aikana kertaakaan.

Ja tämä vieläpä korona-aikana.

Sipilän hallituksen aikana jokainen kymmenyksen nousu uutisoitiin ja hallitusta hehkutettiin upeista työllisyystoimista. Kansantaloutta se ei parantanut, eikä monen työllistetyksi lasketun elämää – Sipilän hallitus leikkasi kikyn avulla ihmisten työtulosta osan ja siirsi tämän suoraan työnantajille. Samalla ostovoima ja sitä kautta pk-yritykset kärsivät selkeästi, kun ihmisillä ei ollut rahaa pienyrittäjien palveluihin. Lisäksi osa Sipilän “ihmeestä” johtui työllisyystilastojen kikkailusta – töissä olevaksi kelpasi niin työmarkkinatuella työskentelevä kuin kerran viikossa töissä käynyt. Sipilän hallituksen aikana etuusmenot kasvoivatkin selvästi, joten se siitä aktiivimallin aiheuttamasta säästöstä.

Mainos

Lue myös: Perustoimeentulotuella ei elintasosurffata

Marinin hallituksen saavutuksia ei ole niinkään hehkutettu, vaikka järkevät toimet ovat aiheuttaneet työllisyyden lisääntymistä ja ehkäisseet syrjäytymistä. Moni tukien varassa olevakin on saanut paljon kaivattuja indeksikorotuksia. Yrittäjät ovat saaneet enemmän tukia, kuin yhdenkään toisen hallituksen aikana. Ja työntekijät tulevat toimeen palkallaan paremmin.

Tätä voisi kutsua ihmeeksi. Ja jos näitä tilastoitaisiin samalla tavalla, kuin Sipilän hallituksen aikana, niin nyt työllisyys olisi n. 74,5 %.

Toisaalta pitkäaikaistyöttömyys on edelleen iso ongelma. Siihen ei auta työttömyysturvan leikkaukset, sillä jos töitä ei ole tai töihin ei haluta, ei sinne päädytä millään kepillä. Lisäksi moni työkyvytön joutuu roikkumaan Kelan työttömyysturvalla, koska pääsyä esimerkiksi eläkkeisiin ei ole ja prosessit kestävät liian kauan. Toisaalta siitä pitää kiittää tätä hallitusta, että se ymmärtää faktat paremmin kuin oppositiopoliitikot ja ei potki maassa makaavaa.

Hallituksella ja puolueilla on aidosti väliä. Siksi odotan kauhulla, mitä hyvinvointialueilla tulee tapahtumaan Kokoomuksen johdolla. Heikennyksiä lienee luvassa ja terapiatakuu saataneen hyvästellä. Ja tulevissa eduskuntavaaleissa riskinä on, että hallituksen saavutukset vedetään vessasta alas ja oikeisto alkaa tehdä jälleen kansalle epäedullisia ratkaisuja.

Siitä kärsii kansan ohella kansantalous. Toivotaan parasta, pelätään pahinta.

Lähde: tilastokeskus, https://www.stat.fi/til/tyti/2021/12/tyti_2021_12_2022-01-25_tie_001_fi.html

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.