Kehitysavusta leikkaaminen ei paranna suomalaisten tilannetta

Suurin osa kommenttipalstojen öyhöttäjistä pitää kehitysapua jonkinlaisena taikaseinänä. Jos siitä leikataan, niin korjaantuisi kaikki ongelmat Suomessa. Bensa olisi halpaa, ei olisi leipäjonoja, hoitajilla olisi parempi palkka. Jne.

Hallituksen antama kehitysapuhan ei liity millään näihinkään tapauksiin ja henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että on ärsyttävää, miten moni koittaa tarjota tätä älyllisesti vajaata aasinsilta.

Leipäjonot on hyvin pitkälti seurausta oikeiston harjoittamasta leikkauspolitiikasta. Kun etuuksista on leikattu jatkuvasti, tuloerot kasvaneet ja ihmisten elämiskustannukset nousseet, lopputulos on ollut kasvavat leipäjonot.

Mainos

Leipäjonotkin on ideologinen valinta. Kokoomuksen mielestä nämä ihmiset, jotka on leipäjonoissa, tienaavat liikaa ja siksi heiltä voidaan leikata. Perustoimeentulotukeenkin ovat laittamassa omavastuuta. Silloin ei kehitysavusta leikkaaminen leipäjonoja lyhennä.

Bensan kohdalla nykyinen hallitus on tehnyt bensaveron indeksikorotuksen, jakeluvelvoite taas on oikeiston lempilapsi, jota ei olla nyt nostamassa. Suurin osa kohonneista kustannuksista onkin tullut maailmanmarkkinoilta.

Hoitajien kohdalla palkkaus ja alan arvostus on ollut pitkään ongelma. Nyt siihen on viimein lähdetty puuttumaan. Tosin hallitus ei voi kunnissa päätettävään palkkaukseen vaikuttaa. Silloin kannattaa lähettää terveiset omaan kotikuntaan. Jatkossa toki valtion puolelta tulee rahoitus, jolloin vaikutusvaltaa on enemmän. Sitä toivon, ettei hallitus lähde Sipilöimään ja luo pakkolakia tässä tilanteessa.

Kehitysapukin jatkuu kansainvälisten velvoitteiden mukaan, ihan sama mikä hallitus meillä on. Kehitysapu on myös meidän ehdoton velvollisuus. Ei ole millään tapaa oikeudenmukaista, että meillä on niin paljon enemmän, kuin monella muulla. On puhdasta sattumaa, että me olemme syntyneet länsimaihin.

Kehitysapuun ei tule leikkauksia, oli hallitus mikä tahansa. Ja se taikasein ei rahoita mitään muita menoja tai ole muista menoista pois. Leikkaukset on AINA ideologinen valinta. Nykyhallitus on parantanut pienituloisten asemaa, edellinen leikkasi lähes kaikilta.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.