Hoitajat ovat ansainneet palkankorotuksensa

Hoitajien lakko on alkanut ja jälleen ollaan todistettu samaa vanhaa mediaskeneä ja sen latautunutta äänenpainoa. Eri oikeistolaiset asiantuntijat (EK, poliitikot, Työnantajaliitto) ilmaantuvat medioihin kertomaan, miten lakko tekee tavallisten ihmisten elämästä vaikeaa. Vika on työntekijöissä, työntekijän ahneudessa. Miten te voitte lakkoilla tällaisena aikana?

Sama kaava on toistunut aiemminkin. Esimerkiksi kuljettajien tai keittäjien lakko on nähty mediassa keinona tehdä ihmisten elämästä hankalaa ja samalla kaikki ay-liikkeet ovat saaneet tavallisilta kansalaisilta kuraa niskaansa. “Onko niiden pakko hankaloittaa töihin menoa, entäpä lapset”?

Vaikka tosiasia on, että nämä ihmiset lakkoilevat oikeuksiensa puolesta. Joillain aloilla on lakkoiltu siksi, että työnantajat ovat yksipuolisesti päättäneet sopia palkkoja alaspäin. Sairaanhoitajat ovat jo liian kauan joutuneet tekemään töitä liian matalalla palkalla ja koskaan ei ole muka oikea aika vaatia palkkaa, joka vastaisi työn vaativuutta. Aina oikeistolainen löytää vian työntekijästä ja medialle annetaan lausunnot siitä. Monesti lukijoilta unohtuu se fakta, että ei lakkoja olisi, jos ei olisi ensin leikattu palkkaa tai hoitajien tapauksessa jätetty työoloja ja palkkausta retuperälle.

Mainos

Lue myös: Kokoomus aikoo leikata pienituloisilta – hölmön hommaa

Hoitoalan kohdalla lakko on tuomittu siksi, että se vaarantaisi potilasturvallisuuden. Tosiasiassa potilasturvallisuus on vaarantunut jo aiemmin, kuten hoitajien hyvinvointi. Kestämättömät työolot ja naurettava palkkaus sekä riittämättömät resurssit ovat vaarantaneet potilaiden turvallisuuden jo vuosia.

Hoitoala on ansainnut palkankorotuksensa, koska maa ei pyöri ilman heitä. Panostus on järkevä myös siksi, että hoitajien palkkausta ja työehtoja parantamalla alan veto- ja pitovoima kasvaa ja sairauspoissaolotkin luultavasti vähenevät. Palkankorotus on järkevä investointi.

Hoitoalan työsopimusten ulkopuolelta voidaan ottaa toinen hyvä esimerkki panostusten hyödystä tulevaisuudessa. Jos terapiatakuu saataisiin oikeasti toteutumaan, se lisäisi alkuun valtion kustannuksia. Mutta sitten kun hoitoa saadaan ajallaan, niin kas kummaa, menot tulee pienenemään huomattavasti enemmän. Tutkimusten mukaan terapiatakuun kohdalla jokainen sijoitettu euro maksaa itsensä takaisin.

Toivon sydämeni pohjasta, että nyt on oikea aika palkankorotuksille. Hoitoala on sen ansainnut.

Lue myös: Ukrainan sota on seurausta ihmisen ahneudesta – seurauksista kärsivät eniten tavalliset ”ihmiset”

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.