Orpon hallituksen leikkaukset työttömyysturvasta ja asumistuesta voivat leikata tuloja jopa yli viidenneksen

You are currently viewing Orpon hallituksen leikkaukset työttömyysturvasta ja asumistuesta voivat leikata tuloja jopa yli viidenneksen
Petteri Orpon hallituksen tulevat leikkaukset työttömyysturvan lapsikorotuksiin ja yleiseen asumistukeen lisäävät merkittävästi toimeentulotuen tarvetta. Yhä useampi ilman toimeentulotukea selvinnyt voi pudota jatkossa toimeentulotuelle.

Petteri Orpon hallituksen tulevat leikkaukset työttömyysturvan lapsikorotuksiin ja yleiseen asumistukeen lisäävät merkittävästi toimeentulotuen tarvetta. Yhä useampi ilman toimeentulotukea selvinnyt voi pudota jatkossa toimeentulotuelle.

Hallitus aikoo suuressa viisaudessaan poistaa työttömyysetuuden lapsikorotukset. Samaan aikaan lukuisat asiantuntijat ja YK varoittavat lapsilta leikkaamisesta ja lapsiperheköyhyydestä. Se ei kuitenkaan hallitusta kiinnosta, koska lapset ovat itse valinneet tilanteensa. Näin voisi hallituksen politiikasta päätellä. Sattumallahan ei asian kanssa ole mitään tekemistä.

Lue myös: 5 merkittävää syytä, miksi leikkauspolitiikka ei ole talousviisasta

Mainos

Samaan aikaan yleiseen asumistukeen tehdään muutoksia, joissa omavastuuosuus kasvaa 42 %:sta 50 %:iin. Samalla enimmäisasumistuen määrä on 0,7 x enimmäisvuokra, kun aiemmin se oli 0,8 x enimmäisvuokra. Lisäksi ansiotulojen suojaosa poistetaan, jolloin ansiotulot leikkaavat tukea entistä aiemmin.

Edellä mainituilla muutoksilla on raju vaikutus pienituloisen yksinhuoltajan toimeentulotukeen. Ansiopäivärahan leikkaus vaikuttaa valtavasti käytössä oleviin tuloihin ja asumisen omavastuu pienentää keinotekoisesti menoja. Käytännössä perusosaa jää vähemmän käytettäväksi. Ja laskelmassa ei ole huomioitu edes ansiosidonnaiseen kaavailtua porrastusta.

Orpon hallituksen leikkaukset lisäävät valtavasti toimeentulotuen tarvetta ja tiputtavat toimeentulotuelle

20230627 194757 0001
Perustoimeentulotukilaskelma yksinhuoltajalle Tampereella ennen Orpon leikkauksia.

Paras tapa opettaa on esimerkkien muodossa. Yllä on hypoteettinen tilanne yksinhuoltajalle, joka asuu Tampereella ja saa ansiopäivärahaa. Laskelmassa se on huomioitu kertoimella 21,5 ja veroprosentti on 20. Hirveän isoksi tulot eivät nouse, mutta ilman muita menoja toimeentulotukea ei tule maksettavaksi. Luonnollisesti Kelan työttömyysetuuksilla oleva olisi tässä kohtaa toimeentulotuen varassa.

20230627 195216 0000

Tilanne muuttuu radikaalisti, kun uudistukset astuvat voimaan. Asumistuki pienenee ja työttömyys etuudet pienenevät. Ansiopäiväraha laskee rajusti jo ilman porrastustakin ja tulot tippuvat reilusti. Voin vain kuvitella, millainen huuto tulisi, jos hyvätuloinen kokisi saman asian.

Laskelmissa näet karulla tavalla, miten tukien muutokset laskevat nettotuloja kevyet 21 %. Aivan järkyttävä leikkaus siis ja täysin epäoikeudenmukaista tilanteessa, kun elämisen kustannukset kasvavat ja samalla kaikkein rikkaimmille annetaan verohuojennuksia. Tilanne on törkeä ja olisi ollut vältettävissä. Kirjoitin leikkausten suuruusluokasta jo aiemmin: Kokoomuksen leikkauslistat ovat kylmäävää luettavaa

Hallituksen toimet tulevat lisäämään lapsiperheköyhyyttä, osattomuutta ja mielenterveyden ongelmia. Lyhytnäköiset leikkaukset tulevat kalliiksi ja samalla on vaarana, että tulee jälleen “laman ajan menetetty sukupolvi”. Tämän hinta on tulevaisuudessa valtavasti suurempi, kuin nyt saadut “säästöt”.

Milloin meille oikein riittää?

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.