Avoimesti rasistisen PVL:n lakkauttaminen on ilouutinen demokratialle

You are currently viewing Avoimesti rasistisen PVL:n lakkauttaminen on ilouutinen demokratialle
Photo by Vlada Karpovich on Pexels.com

Näkökulma. Jo kolme vuotta oikeudessa olleen uusnatsien Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen taru tuli lopullisesti päätökseensä. Korkein oikeus totesi tiistaina yhdistyksen toiminnan olevan laitonta, asettuen samalle kannalle käräjä- ja hovioikeuden kanssa. Tämän takia yhdistyksen toiminta, tunnukset ja kokoontumiset kielletään lopullisesti. Tämä on ainoa suunta demokraattisessa ja ihmisoikeuksia kannattavassa valtiossa.

Yhdistyksen omat tavoitteet olivat avoimen rasistisia ja rikkoivat sekä Suomen perustuslakia että demokraattisia ihmisarvoja. Lisäksi yhdistyksen toiminnassa yksi selkeä osa oli sen jäsenten väkivallan käyttö, joka johti jopa kuolemantapauksii. Yhdistyksen jäsenet oikeuttivat toimiaan muun muassa sananvapaudella ja poliisia syytettiinkin sen oikeuksien polkemisesta. Suomessa on kuitenkin muitakin ihmisoikeuksia, jotka menevät tässä tapauksessa heittämällä sananvapauden yli. Muun muassa oikeus elämään, vapauteen ja turvallisuuteen ovat tärkeitä. Lisäksi avoimen rasistisen järjestön tavoitellessa valkoista ylivaltaa, sen toiminta aiheutti vakavaa väkivallan uhkaa etenkin muista etnisistä taustoille oleville henkiöille.

Avoimen rasistinen toiminta pelkästään ihonvärin takia on lähinnä oksettavaa. Myös toisten ihmisten syrjiminen tämän takia on täysin väärin ja edesvastuutonta. Järjestö, joka pyrkii hävittämään eri väriä olevia henkilöitä ei voi olla lain hengen mukainen. Nyt korkeimman oikeuden linjaus jakaa samat näkemykset. Toivottavasti tämä linjaus johtaa tulevaisuudessa siihen, ettei yksikään väkivaltaa tai rasismia harjoittava yhdistys saa jatkaa toimintaansa. Asioista vaikenemalla ja rasismin sallimalla annamme käytännössä hiljaisen hyväksynnän vastaavankaltaisille toimijoille.

Mainos

Yhdistyksen toiminnan kieltäminen on iso askel kohti parempaa, turvallisempaa ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Isänmaallisuus ei saa tarkoittaa missään olosuhteissa väkivalta tai avointa rasismia. Toivottavasti linja pysyy vähintään yhtä tiukkana myös tulevissa oikeusistuinten päätöksissä, oli kyseessä sitten rasistinen tai väkivaltaan yllyttävä ryhmittymä. Tämän kaltaiselle toiminnalle ei ole eikä saa olla tilaa yhteiskunnassa, jota pidetään yhtenä maailman turvallisimmista ja tasa-arvoisimmista. Kieltämällä aatteellisesti harhaisiin mielikuviin perustuvat ja väkivaltaa ihannoivat yhteisöt pidämmekin yhteiskunnan parempana.

Seuraavaksi tulisi myös saada muutosta ihmisten sosiaalisen median käytökseen, sillä rasismi ei kuulu sinne sen enempää kuin marginaalisen yhteisönkään toimintaan. Se lieneekin jo haastavampaa, mutta toisaalta oikeuslaitoksien tehtävänä on arvioida yhdessä poliisin kanssa, mihin vedetään raja. Yhdistysten kanssa raja on löytynyt, olisiko seuraavaksi julkisen keskustelun rajanvedon paikka?

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.