Avoimesti rasistisen PVL:n lakkauttaminen on ilouutinen demokratialle

Näkökulma. Jo kolme vuotta oikeudessa olleen uusnatsien Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen taru tuli lopullisesti päätökseensä. Korkein oikeus totesi tiistaina yhdistyksen toiminnan olevan laitonta, asettuen samalle kannalle käräjä- ja hovioikeuden kanssa. Tämän takia yhdistyksen toiminta, tunnukset ja kokoontumiset kielletään lopullisesti. Tämä on ainoa suunta demokraattisessa ja ihmisoikeuksia kannattavassa valtiossa.

Yhdistyksen omat tavoitteet olivat avoimen rasistisia ja rikkoivat sekä Suomen perustuslakia että demokraattisia ihmisarvoja. Lisäksi yhdistyksen toiminnassa yksi selkeä osa oli sen jäsenten väkivallan käyttö, joka johti jopa kuolemantapauksii. Yhdistyksen jäsenet oikeuttivat toimiaan muun muassa sananvapaudella ja poliisia syytettiinkin sen oikeuksien polkemisesta. Suomessa on kuitenkin muitakin ihmisoikeuksia, jotka menevät tässä tapauksessa heittämällä sananvapauden yli. Muun muassa oikeus elämään, vapauteen ja turvallisuuteen ovat tärkeitä. Lisäksi avoimen rasistisen järjestön tavoitellessa valkoista ylivaltaa, sen toiminta aiheutti vakavaa väkivallan uhkaa etenkin muista etnisistä taustoille oleville henkiöille.

Avoimen rasistinen toiminta pelkästään ihonvärin takia on lähinnä oksettavaa. Myös toisten ihmisten syrjiminen tämän takia on täysin väärin ja edesvastuutonta. Järjestö, joka pyrkii hävittämään eri väriä olevia henkilöitä ei voi olla lain hengen mukainen. Nyt korkeimman oikeuden linjaus jakaa samat näkemykset. Toivottavasti tämä linjaus johtaa tulevaisuudessa siihen, ettei yksikään väkivaltaa tai rasismia harjoittava yhdistys saa jatkaa toimintaansa. Asioista vaikenemalla ja rasismin sallimalla annamme käytännössä hiljaisen hyväksynnän vastaavankaltaisille toimijoille.

Yhdistyksen toiminnan kieltäminen on iso askel kohti parempaa, turvallisempaa ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Isänmaallisuus ei saa tarkoittaa missään olosuhteissa väkivalta tai avointa rasismia. Toivottavasti linja pysyy vähintään yhtä tiukkana myös tulevissa oikeusistuinten päätöksissä, oli kyseessä sitten rasistinen tai väkivaltaan yllyttävä ryhmittymä. Tämän kaltaiselle toiminnalle ei ole eikä saa olla tilaa yhteiskunnassa, jota pidetään yhtenä maailman turvallisimmista ja tasa-arvoisimmista. Kieltämällä aatteellisesti harhaisiin mielikuviin perustuvat ja väkivaltaa ihannoivat yhteisöt pidämmekin yhteiskunnan parempana.

Seuraavaksi tulisi myös saada muutosta ihmisten sosiaalisen median käytökseen, sillä rasismi ei kuulu sinne sen enempää kuin marginaalisen yhteisönkään toimintaan. Se lieneekin jo haastavampaa, mutta toisaalta oikeuslaitoksien tehtävänä on arvioida yhdessä poliisin kanssa, mihin vedetään raja. Yhdistysten kanssa raja on löytynyt, olisiko seuraavaksi julkisen keskustelun rajanvedon paikka?

Julkaissut Santeri Kärki

Kirjoitan lähes kaikesta ja minua kiinnostaa lähes kaikki. Jos pitää valita, aiheena ovat urheilu, politiikka ja historia. Tarkastuslautakunnan jäsen, Tampere, Vihreät. Ratkaisuasiantuntija. Yhteydenotot ja palaute: Santeri@santerikarki.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: