Paljonko työtön tienaa? Vastaus voi erota median tarinoista

You are currently viewing Paljonko työtön tienaa? Vastaus voi erota median tarinoista
Työtön tienaa yllättävän vähän. Kuvituskuva: Nathan Cowley on Pexels.com

Paljonko työtön tienaa? Iltapäivälehdet uutisoivat ”Terosta”, joka nosti tuhansia euroja työttömänä tekemättä mitään. Tämä oli taas sossu-Tatu-kategorian uutisointia, jossa kansalle luotiin mielikuva laiskoista työttömistä, jotka saavat ruhtinaallisia tukia. Todellisuus on erittäin kaukana tästä.

Kuten uutista lukemalla lopulta selvisi, tällainen ansiosidonnainen vaatii massiiviset tulot ennen työttömyyttä, eikä todellisuudessa kukaan pystyisi lähes 400 arkipäivää vain opiskelemaan nykylainsäädännön mukaan. Uutinen kuitenkin antoi taas osalle kansasta aiheen huutaa leikkausten perään ja kun otsikkoa pidemmälle ei lueta, niin mielikuvat jäävät valheellisina elämään. Samaa on harjoitettu aiemminkin ja olen kirjoittanut aiheesta täällä ja täällä. Lisäksi olen julkaissut Instagramissa sisältöä aiheeseen liittyen:

Todellisuus työttömänä on hyvin toisenlainen. Kelan työttömyysetuuksille pudonneet saavat 37,21 e bruttona päivässä, eli yleensä nettona 29,77 e/arkipäivä. Ennen kuin alkaa huutamaan työttömyysetuuksia suuriksi tai harkita heittäytymistä työttömäksi, kannattaa pohtia asiaa omalle kohdalle – tulisitko itse toimeen n. 30 euron nettotuloilla per päivä? Ja luuletko oikeasti, että työtön haluaa olla tällaisilla tuloilla ja sitä varten hakea jatkuvasti toimeentulotukea ja lähettää hakemuksia päivästä toiseen?

Mainos

Jos et itse tekisi sitä, tuskin kukaan työtönkään siihen ryhtyy vapaaehtoisesti.

Työttömyys on erittäin harvoin oma valinta ja työkykyisten työttömien kohdalla tilanne on se, että töitä ei yksinkertaisesti ole. Tahallaan työtä vältteleviä voidaan rangaista alentamalla perustoimeentulotuen perusosaa, mutta heitä on todella vähän.

Hallituksen leikkaukset ovat juuri tästä syystä erityisen julmia, sillä työtön, joka ei työtä saa hakemallakaan, ei mystisesti työllisty, kun hänen toimeentulostaan leikataan. Moni putoaa toimeentulotuelle ja viimeisetkin kannustimet tehdä edes osa-aikatyötä häviävät samantien.

Jos työttömyyden väärinkäytöksiin halutaan puuttua, tulisi “Teron” kaltaisten ihmisten ansiosidonnaiseen asettaa katto. Yli 3 000 euron tulot voivat houkutella loisimaan vaikka olisi varma työpaikka. 640 e/kk ei tähän ketään houkuttele.

Eli ovatko työttömät laiskoja ja työttömiä omasta halustaan? Eivät. Kyse on rakenteiden ongelmista, joita ei ratkaista köyhdyttämällä ihmisiä lisää. Se taktiikka tulee kalliiksi kaikille.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.