Suomi menettää valtavan määrän yritystuloja ja -veroja, koska hallitus ei ymmärrä työttömyyttä

You are currently viewing Suomi menettää valtavan määrän yritystuloja ja -veroja, koska hallitus ei ymmärrä työttömyyttä
Oman työn myyminen ei ole mahdollista nykymallissa, tulevaisuudessa se on vielä mahdottomampaa.

Suomessa moni työtön ja osatyökykyinen olisi potentiaalinen yrittäjä. Suomi menettää valtavan määrän yritystuloja ja -veroja, koska hallitus ei ymmärrä työttömyyttä alkuunkaan tai byrokratiaa, jonka kohteeksi työttömät joutuvat.

Petteri Orpon hallitus on tekemässä lukuisia uudistuksia työttömyysetuuksiin, mutta niistä tulisi käyttää enemmänkin sanaa “kurjistus”, koska niiden myötä yhä useampi ihminen päätyy toimeentulotuen piiriin. Toimeentulotuelle päätyminen taas tarkoittaa sitä, että työnteko ei kannata osa-aikaisesti yhtään – jos sinulle arvioidaan suuremmat tulot, niin saatat elää seuraavan kuun loppuun asti ilman rahaa ruokaan. Lisäksi suojaosan poisto tarkoittaa sitä, että yhä useamman ei kannata ottaa osa-aikaista työtä vastaan, sillä työstä saatavista euroista maksetaan “valtavaa” veroa siinä kohtaa. Lisäksi työmatkakuluihin yms. ylimääräisiin menoihin ei jää rahaa. 

Sen sijaan, että hallitus tekisi päätöksiä, jotka ovat asiantuntijoiden mukaan surkeita, voitaisiin tehdä ihmisten työkykyä ylläpitäviä ja kehittäviä päätöksiä. Suojaosan korotus auttaisi yhä useampaa pääsemään työelämään. 

Mainos

Lue myös: Suomen sosiaaliturvajärjestelmä kaipaa uudistusta ennen perustuloa – näin se toteutuu

Yrittäjyyden esteitä ei pureta riittävästi

Yksi vähemmän huomioitu asia sopassa on se, että hallitus ei tosiasiallisesti tee mitään yrittämisen esteiden purkamiseksi tai auttaakseen pk-yrittäjiä. Leikkausten takia yhä useampi pk-yrittäjä laittaa lapun luukulle ja osa-aikainen yrittäminen ei kannata edellä mainitun suojaosa-/toimeentulosekoilun takia. 

Hallitus ei myöskään millään tasolla kannusta ihmisiä yrittämään, kun ihminen on työtön. Tällä hetkellä työtön saa kokeilla TE-palvelujen siunauksella yrittämistä enintään 6 kk, ennen kuin yrittämisen päätoimisuutta aletaan tarkastella. Valitettavasti päätoimisuus ei ole pelkästään sitä, että yrityksellä tulee toimeen – jos sinun katsotaan tekevän paljon tunteja, on toiminta päätoimista. Osakeyhtiön perustamista on turha haikailla, koska jos 6 kk aikana ei tapahdu valtavaa kasvua, voit päätyä tilanteeseen, jossa olet veloissasi, rahaton ja vailla mahdollisuutta saada mitään tukia.  

Lue myös: Eläisitkö itse köyhyydessä, jos saisit valita?

Jo pieni yrittämisen kokeilu voi siis johtaa tilanteeseen, jossa yksilö joutuu olemaan ilman etuuksia. Jos ottaisimme suojaosat 500 euroon JA mahdollistaisimme yrittäjyyden jatkuvaluonteisen kokeilun ilman TE-palveluiden byrokratiaa, moni osatyökykyinen, työtön ja osa-aikatyöllinen voisi kokeilla omia ideoitaan ja kehittää yrityksiä. Sen sijaan että näistä saataisiin valtiolle verotuloja ja kenties yksilölle riskitön mahdollisuus päästä pois köyhyydestä, hallitus keskittyy varmistamaan, että ihminen pysyy köyhänä. Tämäkin osoittaa sen, että köyhyys ei ole oma valinta. 

Jos Suomi halutaan nousuun, ihmisten tulee saada mahdollisuus elää inhimillistä elämää ja samalla myös kokeilla uutta. Nyt valtio menettää valtavasti verotuloja ja jatkossa se menettää niitä entistä enemmän, kun osa-aikatyö tai -yrittäjyys ei kannata. Todella talousviisasta, sanoo oikeistolainen tässäkin kohtaa, vaikka muut näkevät totuuden. 

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.