Työttömyysturvan leikkaukset 2024 ovat karua luettavaa työttömän kannalta

You are currently viewing Työttömyysturvan leikkaukset 2024 ovat karua luettavaa työttömän kannalta
Orpon hallituksen työttömyysturvan leikkaukset 2024 ovat karuja ja tuhoavat Suomen talouden. Kuva: Tim Gouw on Pexels.com

Hallituksen karut uudistukset työttömyysetuuksiin astuvat voimaan asteittain 1.1.2024 alkaen. Uudistusten myötä osa ihmisistä menettää jopa satasia kuukaudessa, eikä työttömyysturvan määrä riitä inhimilliseen elämiseen nykyiselläänkään, vuonna 2024 vielä vähemmän. Köyhyys lisääntyy merkittävästi ja osa-aikatyön tekeminen ei ole jatkossa kannattavaa. Työttömyysturvan leikkaukset eivät paranna valtion taloutta, vaan päinvastoin.

1.1.2024 alkaen työttömyysturvan, myös Kelan maksaman, omavastuuaika kasvaa viidestä seitsemään päivään. Samalla lomarahat jaksotetaan, eli maksettava työttömyysturva pienenee ja työttömyysetuus tulee maksuun selvästi myöhemmin. Nämä heikennykset tarkoittavat monelle sitä, että toimeentulotuen asiakkuus kutsuu ja osalle toimeentulotuesta tulee pysyvä etuus.

Työttömyysturvan 300 euron suojaosuus poistuu 1.4.2024 alkaen maksettaviin etuusjaksoihin. Se tarkoittaa sitä, että jos tulot ovat samat osa-aikatyössä kuin aiemmin, käteen jää 150 euroa vähemmän per kuukausi. Monelle tämä tarkoittaa yhdessä asumistuen leikkausten kanssa putoamista toimeentulotuelle ja tulot voivat tippua jopa 300 euroa. Köyhää kannustaa ilmeisesti kovempi “verotus”, rikkaita veronkevennykset.

Mainos

Lue myös: Toimeentulotuen leikkauksia esitetään jälleen ilman minkäänlaista osaamista

Köyhyyttä pahiten aiheuttava uudistus on lapsikorotusten poisto 1.4.2024 alkaen. Se osuu pahasti lähivanhempiin, joiden työttömyysetuus voi pudota jopa parisataa euroa kuussa, ilman suojaosan poistoa. Kun tämä lisätään yhtälöön, tulonpudotus on valtava. Yllättäen tämäkin lisää toimeentulotuen tarvetta ja lapsiperheköyhyyttä. Samalla se hankaloittaa etävanhempien mahdollisuuksia tavata lapsiaan, mikä tarkoittaa sitä, että lasten oikeudet vaarantuvat merkittävästi. Se ei tunnu hallitusta kiinnostavan pätkääkään.

Työttömyysetuuksien saamista hankaloitetaan ja määrää pidetään liian alhaalla

Työttömyysturvan leikkaukset 2024 eivät valitettavasti lopu tähän. Sen lisäksi, että suojaosia ja muita tärkeitä työllisyyttä edistäviä tekijöitä leikataan, myös työttömyysetuuksien saamista hankaloitetaan ja työttömyysturvan määrä jäädytetään.

Palkansaajan työssäoloehtoa pidennetään 6 kuukaudesta 12 kuukauteen ja ansiosidonnainen euroistetaan. Moni nykyaikana pätkätöitä tekevä ei siis välttämättä saa koskaan tuota työssäoloehtoa täyteen tarkastelujaksolla ja esimerkiksi määräaikaisuuksiin palkatut opettajat saavat viettää kesän Kelan “luksus”työttömyysetuudella, 640 e/kk. Työssäoloehto täyttyy, jos kalenterikuukauden aikana tienaa 930 euroa. Eli hyvätuloinen saa ehdon täyteen huomattavasti vähemmillä tunneilla, kuin pienituloinen. Julmaa ja epäoikeudenmukaista. Ja nämä tulevat voimaan 2.9.2024 alkaen.

Viimeisimpänä on työttömyysetuuksien indeksikorotusten leikkaaminen vuoteen 2027 asti, eli vaikka hinnat nousevat, niin etuudet eivät. Jo nyt ollaan etuuksissa suunnilleen 1990-luvun tasolla, Marinin hallituksen korotuksista huolimatta. Karua touhua, etenkin kun muistetaan, että suurin osa ihmisistä on työttömiä vasten tahtoaan. Leikkaukset tekevät pahaa työkyvylle ja jättävät jälkeensä karun ja kalliin sotkun. Olemme tosiaan Ruotsin tiellä näiden leikkausten kanssa. Työttömyysetuuden määrä on siis useampana vuotena peräkkäin 640 e/kk ja samalla toimeentulotuelle putoaa kymmeniä, ellei satojatuhansia ihmisiä. Se ei ole järkevää politiikkaa. Tätä politiikkaa tehdään siitä huolimatta, että Euroopan neuvosto on antanut Suomelle useita huomautuksia liian alhaisesta sosiaaliturvan tasosta.

Toivotaan yleislakkoa. Se on ainoa keino pysäyttää tämä järjetön touhu, jossa asiantuntijoita ei kuunnella.

Lue myös: Orpon hallituksen leikkaukset tarkoittavat hyvinvointivaltion loppua

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.