Vuosi 2023 oli karu suomalaisen demokratian ja ihmisoikeuksien kannalta

You are currently viewing Vuosi 2023 oli karu suomalaisen demokratian ja ihmisoikeuksien kannalta
Vuosi 2023 oli synkkä suomalaisen demokratian ja ihmisoikeuksien kannalta.

Vuosi 2023 on päättymässä. Vuoden lopuksi on hyvä muistella, mitä kaikkea vuoden aikana on sattunut ja tapahtunut. Valitettavasti vuoden 2023 jälkimmäinen puolisko oli karu suomalaisen demokratian ja suomalaisten ihmisoikeuksien kannalta.

Kaukana tuntuu olevan ne ajat, kun saatiin fiilistellä vappusatasen toteutumista jo vuoden 2022 lopussa. Kyseessä oli Antti Rinteen antama lupaus, mutta kun keskusta-vasemmistolainen hallitus jotain lupasi, se myös piti. Sanna Marinin hallituksen saavutukset olivat muutenkin erittäin poikkeukselliset Suomen lähiaikojen poliittisessa historiassa ja valehtelematta voi sanoa, että kyseessä oli paras hallitus sitten aikojen, kun hyvinvointivaltio rakennettiin. Täydellinen hallitus sekään ei ollut, mutta paljoa parempaa ei voi toivoa nykyisellä äänten jakaumalla.

Eduskuntavaalit keväällä olivat jo enne ja merkki jostain pahemmasta. Rasismi ja ihmisoikeuksien polkeminen nousivat vahvasti esiin etenkin somessa jo ennen vaaleja. Vaikka rasismi ei ole isänmaallista, niin siitä huolimatta tarpeeksi moni meni mukaan vastenmieliseen touhuu. Samaan aikaan Riikka Purra dehumanisoi maahanmuuttajia ja pohjusti tulevia sosiaaliturvaleikkauksia myös suomalaisilta.

Mainos

Perussuomalaiset eivät ole työväenpuolue ja se on osoitettu viimeistään vaalien jälkeen. He ovat myös aito uhka demokratialle. Toinen oikeistohallituksen pääpuolue Kokoomus osoitti myös yllättäen, kuinka sitäkään ei juuri demokratia kiinnosta ja se halusi perustuslakivaliokunnan haltuun. Syksyllä paljastui esimerkiksi työttömyysetuuksien, yleisen asumistuen ja toimeentulotuen leikkausten kohdalla, että huoli PeVin politisoitumisesta ei ollut turha. Orpon hallituksen leikkaukset tarkoittavat hyvinvointivaltion loppua ja samalla demokratian loppua. Hallituksen toimet myös vauhdittavat meidän kulkua Ruotsin tielle – ei siksi, että maahanmuutto olisi ongelma, vaan siksi, että ihmisiä ajetaan osattomuuteen ja epätoivoisiin tekoihin.

Ihmisoikeudet eivät kuulu Suomessa enää kaikille

Ihmisoikeuskehityksessä Suomi ei ole enää Unkarin tiellä, vaan Suomi on Unkari. Jatkuva oikeuslaitoksen maalitus, toimittajien maalitus ja tieteentekijöiden vaientaminen ei ole demokraattista touhua. Valitettavasti lapanen nimeltä Orpo ei välitä tästä, kunhan hän pääsee yksityistämään kaiken kavereilleen. Raha tulee taikaseinästä eli veronmaksajien taskuista.

Työttömien kohdalla meno on ollut hurjaa ja Persut, tuo ei-todellakaan-työväen puolue, on kutsunut työttömiä loisiksi eduskunnassa. Samaan aikaan iltapäivälehdet tekevät valtavasti juttuja laiskoista työttömistä, vaikka jutut eivät kestä tarkempaa tarkastelua. Voit lukea analyysit täältä, täältä ja täältä. Työttömyysturvan valtavia leikkauksia perustellaan typerillä syillä ja kärsijöitä ovat ihmiset, jotka eivät edes ole vapaaehtoisesti työttömiä. Samaan aikaan kun työttömiltä leikataan elämiseen riittävistä eduista. hallitus kasvattaa varallisuuseroja antamalla lisää rahaa kaikkein rikkaimmille.

Samaan aikaan valtion talous velkaantuu valtavasti. Ihmisiä niputetaan ylempiin ja alempiin luokkiin, eikä kaikkien inhimillisyyttä haluta turvata. Halla-Aho ja persut samaan aikaan yrittävät vaientaa kritiikin haastamalla ihmisiä oikeuteen aiheettomasti. Veronmaksajien rahojen tuhlausta ja samanlaista touhua, mitä voisi odottaa Venäjältä tai Unkarilta. Sananvapaus kuuluu vain Persuille, eri mieltä olevat laitetaan vankileireille kuin kommunismissa konsanaan.

Sinimusta hallitus on herättänyt uinuvia inhimillisiä ihmisiä, joten vuosi 2023 oli myös käännekohta

Jos tästä vuodesta haluaa jotain hyvää etsiä, niin se on se, että yhä useampi ihminen on alkanut kiinnostua politiikasta rasistisen sinimustan hallituksen myötä. Vuosi 2023 oli siis siinä mielessä tärkeä, että nukkuvien puolueesta moni aktivoitui.

Moni ihminen, joka ei ole aiemmin seurannut politiikkaa tai ollut aktiivinen siinä, on liittynyt eri puolueiden toimintaan tai aktivoitunut Somessa. Erilaisia ryhmittymiä on syntynyt vastustamaan hallituksen leikkauksia ja eri meemitilit yrittävät huumorin kautta tuoda epäkohtia esiin. Moni on sittenkin sitä mieltä, että fasismi ja leikkaukset eivät ole oikein. Koska hallitus ei kuuntele asiantuntijoita, olisi tärkeää, että se kuuntelee kansaa. Sitä se ei tee, mutta kansa ei voi vaieta, koska muuten ollaan Venäjän tiellä.

Sinimustan hallituksen toimien vastustaminen on jatkossakin äärimmäisen tärkeää. Haluan omalta osaltani kiittää kaikkia positiivisesta palautteesta, asiallisista keskusteluista ja positiivisesta vibasta, joka on jäänyt vuoden aikana. Olen myös itse kehittynyt ja kiitän etenkin Makuupaikka 2023 -mielenosoitusta siitä, että sain olla asiantuntijapuhujana.

Toivotaan parempaa vuotta 2024 ja toivotaan uutta, inhimillistä ja osaavaa hallitusta!

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.