Hallituksen kamala aprilli”pila”

You are currently viewing Hallituksen kamala aprilli”pila”
Hallituksen tekemät leikkaukset ovat julmaa pilaa pienituloisia kohtaan. Kuvituskuva/Pexels

Hallituksen tekemät sosiaaliturvaetuuksien leikkaukset sysäsivät todella monet suomalaiset pysyvästi osattomuuteen ja köyhyyteen. Samalla osa-aikatyön tekemisen kannustimet romahtivat ja poistuivat monelta kokonaan. Kyseessä ei ollut aprillipila, vaan liike, jolla hyvinvointivaltiota ajetaan ennätystahtia alas, samalla kun hölmöimmät hurraavat.

Hallituksen suuressa järjenpuutteessa tehdyt 1.4.2024 voimaan astuneet sosiaaliturvaetuuksien leikkaukset eivät olleet mikään tyhmä aprillipila, vaan täyttä totta. Hallituksen leikkausten seurauksena sekä työttömyysetuuksista että yleisestä asumistuesta katosivat kokonaan suojaosat. Näin ollen jatkossa jokainen tienattu euro vähentää maksettavaa työttömyysetuutta 50 senttiä. Se on kevyt 50 % vero ja todellisuudessahan käteen jää huomattavasti vähemmän omasta työstä, eli leikkuri on yli 50 %. Tämän hallitus teki siitä huolimatta, että eri selvitysten perusteella suojaosa kannusti tekemään töitä.

Hallitus ei muutenkaan ole paljoa korvaansa hetkauttanut asiantuntijoille, vaan uudistukset on tehty vailla osaamista ja täysin haitallinen ideologia edellä.

Mainos

Leikkaukset asumistuen suojaosasta ja kovempi vero osa-aikatyöstä motivoi hallituksen mukaan työttömiä tienaamaan. Samaan aikaan rikkaimpia ei motivoi leikkaukset, koska jos veroja korotetaan, niin työnteko loppuu kuin seinään. Tämä on ideologiaa – ihmisiä kohdellaan hyvin eri tavalla ja ihmisarvo määritetään tulotason mukaan.

Kymmenet tuhannet lapsiperheet ajautuvat köyhyyteen ja sadattuhannet ihmiset joutuvat vaikeuksiin. Samalla toimeentulotuessa loppuu harkinnat asumismenojen ylityksissä. Luottotietojen puute tai se, ettei kaupungissa ole kohtuuhintaista asuntoa, ei ole enää syy. Leikkaukset iskevät kovaa ja armotta ja juuri niihin, jotka eivät työllisty yhtään nopeammin leikkaamalla. Tämä porukka päätyy vain entistä nopeammin leipäjonoon ja se energia, jota käytetään hengissä selviämiseen, on pois kaikesta muusta. Työkyvyttömäksi muuttunut työtön toki näyttää tilastossa kivalta, kun ei ole enää “työtä välttelemässä”.

Tässäkin on hyvä muistaa, että moni joka on työtön, ei pääse töihin vaikka hakisi ja osa kuuluisi täysin eri etuuksille. Työpaikkoja on valtava määrä vähemmän, kuin työttömiä ja kaupan kassallekin voi olla kevyesti 200 hakijaa yhtä paikkaa kohti. Kukaan ei työllisty sekuntiakaan nopeammin, jos rahaa leikataan, vaan päinvastoin, työllistyminen muuttuu entistä epätodennäköisemmäksi. Yrittäminenkään ei kannata, sillä sen esteitä ei pureta – ei hallitusta kiinnosta PK-yritykset, koska niiltä ei saa voitelurahaa.

Jatkossa moni yksinhuoltaja menettää valtavan määrän rahaa, kun lapsikorotukset ja asumistuen leikkuri iskevät. He putoavat toimeentulotuelle, jossa osa-aikatyö voi johtaa jopa 1 kk rahattomuuteen. Pyhällä Hengellä ei osteta ruokaa tai makseta laskuja.

Orpon hallitus on jo nyt tuhoisin hallitus koskaan ja lisää on tulossa, jos/kun lakko-oikeus saadaan pois. Seuraavaksi viedään sunnuntailisät, duunarien eläkeikää nostetaan ja pian palkkatyö korvataan sillä, että toimeentulotuen eteen tehdään 40 h/vko. Ilman palkkaa toki. Eli kun eläkeikää nostetaan (koskee toki vain duunareita) ja verovälttelyä tullaan lisäämään (koskee toki vain hyvätuloisia), sen lisäksi lisäksi terveydenhuollosta tehdään vakuutuspohjaista, eli köyhät eivät saa hoitoa. Ei duunarikaan pienellä eläkkeellään hoitoa saa, vaan hän saa asua vanhana kadulla.  Seuraukset tällä politiikalla ovat katastrofaalisia ja Orpon hallitus viekin Suomea pikavauhtia “Ruotsin tielle“. 

Hallitus on perustellut työttömyysetuuksien leikkauksia pohjoismaisella mallilla, mutta tuore tutkimus paljasti, että ollaan kaukana pohjoismaisesta mallista. Pelkkä keppi on otettu käyttöön ja esimerkiksi työttömyysturvan taso on valovuoden päässä muista pohjoismaista. Sopimisen sijaan ollaan menossa kohti paikallista sanelua. Ideologia ohjaa hallitusta ja tavoite ei ole parantaa työllisyyttä eikä valtion taloutta – tavoite on ajaa Suomi myyntikuntoon ja saada kavereille hyvät markkinat sekä tovereille valtavasti omaisuutta. Maksajana on, kuten aina oikeiston ollessa vallassa, suurin osa tavallisesta kansasta.

Nyt kannattaa pitää hatusta kiinni, ennen kuin hallitus vie senkin. Ei olisi ihme. Ja osa kansasta edelleen hurraa, kunnes tajuavat, mitä kävi. Sitetn on myöhäistä itkeä.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.