Hallitusohjelmaa laadittaessa ei kuunneltu tärkeimpiä asiantuntijoita

You are currently viewing Hallitusohjelmaa laadittaessa ei kuunneltu tärkeimpiä asiantuntijoita
Hallitusohjelmaa laadittaessa ei kuunneltu tärkeimpiä asiantuntijoita.

Et voi tehdä järkevää politiikkaa, jos et tiedä leikkausten uhriksi joutuvien ihmisten arjen realiteetteja. Hallitus aikoo tehdä lukuisia ihmisten elämänlaatua heikentäviä uudistuksia. Kuulematta uudistuksien (leikkausten) kohteita. Hallitusohjelmaa laadittaessa ei kuunneltu tärkeimpiä asiantuntijoita

Asiantuntijoiden kuunteleminen on ehdottoman tärkeää uudistuksia tehdessä, jotta vältetään pahimmat sudenkuopat. However, kokemusasiantuntijat olisivat parhaita kertomaan monen ihmisen tilanteesta ja niihin vaikuttavista tekijöistä

Kuinka paljon hallitus on esimerkiksi kuunnellut päihde- tai huumeongelmaisia? Onko hallitus ottamassa käyttöön keinoja, joilla heidän ongelmia ratkotaan ja heitä aidosti autetaan? Onko keppi se keino, millä loppuu päihdeongelmat? Vai oikea-aikainen oikeamittainen apu.

Mainos

Onko työttömiä ihmisiä kuultu siitä, mikä aidosti estää heidän työllistymisensä? Onko selvitetty tutkimuksin, millainen osuus väestä on “elämäntapatyöttömiä”? Itse löysin yhden vuodelta-99 ja siinä työttömistä 1 % ei halunnut töihin. Auttaako silloin keppi? No ei.

Pitäisikö ennemmin ratkoa niitä ongelmia, jotka estävät työllistymisen ja tarjota palveluita ja ratkaisuja, joilla ihminen pääsee esteiden yli? Pitäisikö tarjota riittävä toimeentulo ja työttömän mielestä hänelle parhaiten sopivia palveluita (esim.koulutuksia)? Keppi ei kouluta.

Lue myös: Kokoomus aikoo leikata työttömiltä – mutta onko siinä järkeä?

Vammaisten kohdalla politiikka on myös aiempien hallitusten kohdalla ollut melko “ylhäältä päin” ohjattua. Pitäisikö vammaisten asioita uudistettaessa kysyä oikeasti asiaa kokemusasiantuntijoilta ja keskittyä rakenteiden korjaamiseen?

Harva haluaa olla myöskään toimeentulotuella. Sen sijaan, että annetaan keppiä sairaille ihmisille tai niille, jotka eivät halustaan huolimatta saa työtä, tulisi hallituksen kuulla asiakkaiden kokemuksia ja myös Kelan etuuskäsittelijöiden näkemyksiä.


Toimeentulotukilaissa muuten on jo keino hillitä “lusmuilua” – jos ensisijaiset etuudet eivät ole kunnossa, perusosaa voidaan alentaa.

Lue myös: Perustoimeentulotuella ei elintasosurffata, koska perustoimeentulotuen määrä on riittämätön

Tarvitseeko muita rangaista, jos pieni osa ei välitä? Kannattaa myös kysyä totun asiakkailta, miten he kokevat elämänsä nykytuilla.


Moni toimeentulotuen asiakas on myös niitä, joilla ei ole työkykyä, mutta eivät ole tarpeeksi sairaita työkyvyttömyyseläkkeelle eivätkä enää oikeutettuja sairauspäivärahaan.

Olisiko mahdollista pidentää sairauspäivärahan kestoa ja tarjota lisäapua? Keppi ei tässäkään auta.
Eli hallitusohjelmaa laadittaessa ei selvästikään ole käytetty kokemusasiantuntijoita, mikä näkyy valitettavasti. Se on kylmä, syrjäyttävä ja epäinhimillinen.

Suosittelen Kokoomusta kuuntelemaan vielä ennen leikkauksia ihmisiä, joita ne koskee. Ehkä voisi löytyä paremmat ja toimivammat keinot uudistuksiin.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.