Orpon hallituksen kiky yritetään toteuttaa kansalta salaa

You are currently viewing Orpon hallituksen kiky yritetään toteuttaa kansalta salaa
Orpon uusi kiky on toistaiseksi välttynyt mediahuomiolta.

Orpon hallitus on ajamassa historiallisen karuja heikennyksiä työelämään. Näitä ovat muun muassa sairauspäivän omavastuu, lakko-oikeuden rajaus, palkan alennus sopimalla ja potkujen helpottaminen.

Kulisseissa on kuitenkin junailtu lähes 0,5 mrd tulonsiirto työnantajille – uusi hiljainen “kiky”, jossa kansalta leikatut rahat siirretään työnantajamaksujen alennukseen.

Juha Sipilän hallituksen kikyn eli kilpailukykysopimulsen jäljiltä monen tulotaso on edelleen huomattavasti alempi, eikä kilpailukyky parantunut käytännössä ollenkaan. Sipilän aikana työnantajamaksuja siirrettiin pysyvästi työntekijöiden harteille, mikä tarkoitti työntekijän käteen jäävien ansioiden vähenemistä. Marinin hallitus paransi tilannetta hieman.

Mainos

Lue myös: Tässä ovat Sanna Marinin hallituksen saavutukset – näin Vihreät vaikutti

Nyt kaikessa hiljaisuudessa on tapahtumassa samankaltainen tulonsiirto pois työntekijöiltä työnantajille. Tätä voisi kutsua Orpon salaiseksi kikyksi.

Hallitusohjelman lopussa olevissa taulukoissa on kohta “sotu-rahastot”. Kyseessä on käytännössä työttömyysvakuutusmaksuilla rahoitettava työllisyysrahasto.

Työllisyysrahastosta rahoitetaan Orpon lakkauttama aikuiskoulutustuki sekä osuus työttömyysetuuksien ansio-osasta. Siitä rahoitetaan myös työttömyysetuuden perusosa, johon leikkaukset eivät nyt osu.

Työttömyysvakuutuksilla rahoitettavaan sosiaaliturvaan on tulossa vajaan 800 miljoonan leikkaukset. Nämä leikkaukset menevät suoraan alennuksina työttömyysvakuutusmaksuihin, joista työnantaja maksaa tällä hetkellä noin puolet.

Kyseessä on siis siirto kaikkein köyhimmiltä yrittäjille, eli jälleen uusi tehoton yritystuki, joka ei katso yrityksen kokoa.

Hallitus siirtää siis suoraan työttömiltä ja aikuisopiskelijoilta noin 400 miljoonaa euroa työnantajille. Tässä on sitä Sipilän aikaista talkoohenkeä, jossa köyhä köyhtyy ja rikkaat rikastuu. Taloutta sillä ei saada kuntoon eikä se ole vahvaa tai välittävää politiikkaa. Orpon kiky on oikeastaan kaukana siitä ja tekee hallaa Suomen valtiontaloudelle. Kasvua se ei tuo pätkääkään ja velkaa se ei lyhennä.

Tätä tulonsiirtoa ei kuitenkaan markkinoitu kovin avoimesti – onhan kiky edelleen erittäin vihattu kansan keskuudessa. Uudistus on samanlainen hiljainen tappaja, kuten ohjelmaan piilotetut luonnonsuojelun rahoitukset.

Kuten Riikka Purra sanoi: Sipilän kiky jää kakkoseksi tämän hallituksen toimien puolesta. Nyt se alkaa todellakin näyttää siltä.

Tälle pitää panna stoppi.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.