Mitä pääministeri saa sanoa?

You are currently viewing Mitä pääministeri saa sanoa?
Photo by Diego Caumont on Pexels.com

Sanna Marinin puheista vanhentumassa olevien hävittäjien mahdollisesta luovuttamisesta Ukrainaan on noussut valtava kalabaliikki oikeiston keskuudessa. Mitä pääministeri saa sanoa nykyään?

Monen oikeistoöyhön mielestä Marin meni liian pitkälle kommentoidessaan asiaa ja “luvatessaan” vanhojen hävittäjien luovuttamisen Ukrainalle sotaan Venäjää vastaan. Asiasta nostettiin kohu väen vängällä ja pääministeri Sanna Marinin väitettiin ylittäneen valtuutensa ja rajansa.

Lue myös: Oikeistolainen leikkauspolitiikka on ajanut kunta-alan kriisiin

Mainos

Tätä öyhötystä ei hiljentänyt yllättäen myöskään faktapuheet. Asiasta kysynyt toimittaja kertoi Twitterissä, että hän oli kysynyt asiasta ja Marin oli kertonut, että hävittäjistä voidaan käydä keskustelua. Mitään lupauksia Marin ei siis antanut eikä täten ylittänyt valtuuksiaan pääministerinä.

Mitä pääministeri saa sanoa? Toimittajan mukaan Marin vastasi vain esitettyyn kysymykseen.
Jecaterina Mantsinen, Twitter.

Iltalehdelle antamassa vastauksessaan Marin totesi seuraavaa:
– Hävittäjien osalta Suomi saa korvaavaa kalustoa lähivuosina ja siksikin poistuvan kaluston jatkokäytöstä on käytävä keskustelua. Asiasta ei ole tehty linjauksia ja päätöksiä ja Suomen on tarkasti arvioitava mahdollisia ratkaisuja myös geopoliittisen sijaintimme ja omien puolustustarpeiden kautta, Marin sanoi.

Marin ei siis luvannut vielä mitään, vaikka öyhötyksestä näin voisi luulla.

Lue myös: Jalkapallon MM-kisat 2022 ovat täydellinen esimerkki politiikan ja urheilun epäpyhästä liitosta

Mitä pääministeri saa sanoa ja mitä ei?

Marinin avaus oli oikeastaan erittäin tervetullut. Nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa Suomenkin myöntämä aseapu on tärkeää, mutta samalla toki oma puolustus tulee pitää kunnossa. Kukaan muu ei ole tätä vaihtoehtoa nostanut esiin ja Marin toivoikin keskustelua asiasta.

Pääministerin tehtävä Suomessa on olla kansan valitsema johtaja. Marinin lausunto oli tärkeä ja pääministerin pitää voida sanoa, että asioista pitää voida keskustella. Se, että oikeistolle tämä on ongelma, kuulostaa hakemalla haetulta ongelmalta ja kohulta ennen vaaleja.

Vai olisiko esimerkiksi Kokoomuksen Petteri Orpo tai Perussuomalaisten Riikka Purra vastannut, että ei anneta apua ja tsempatiaa Ukrainalle? Tuskin. Pääministerin on tärkeä tuoda esiin mielipiteitään ja Marinin lausunto ei Suomea vahingoittanut.

Paljon melua siis tyhjästä.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.