Vihreä siirtymä vaatii lisävaihteen – Vihreän siirtymän vastustus on osa Putinin agendaa

You are currently viewing Vihreä siirtymä vaatii lisävaihteen – Vihreän siirtymän vastustus on osa Putinin agendaa
Vihreä siirtymä ei ollut syypää energiakriisiin, vaikka Vladimir Putin niin haluaisi uskotella.

Venäjän aloittaman hyökkäyssodan seurauksena Eurooppaan iski energiakriisi, jossa sähkön ja maakaasun hinta ampaisi valtaisaan nousuun. Moni oikeistolainen uskoo edelleen, että vihreä siirtymä on syypää energian hinnan nousuun. Tosiasiallisesti vihreän siirtymän takia Suomi selviytyi muuhun Eurooppaan verrattuna paremmassa kunnossa energiakriisistä. Syytöksillään oikeistolaiset pelaavat suoraan Vladimir Putinin pussiin.

Ajatus siitä, että vihreä siirtymä olisi syypää energian korkeaan hintaan, on lähtöisin suoraan Putinin trollitehtaalta. Sen ajatuksen nappasivat käytännössä jokainen perussuomalainen ja yllättävän moni kokoomuslainen suoraan omaan politiikkaansa, pelaten suoraan Venäjän pussiin.

Nykyinen energiakriisi on puhtaasti seurausta Vladimir Putinin aloittamasta sodasta Ukrainaa vastaan ja siitä seuranneista pakotteista ja vastapakotteista. Energian määrä markkinoilla alkoi vähentyä jo ennen sotaa, kun Venäjä vähensi vientiä ennakoiden. Nyt pakotteiden ja Venäjän vastapakotteiden takia tuonti idästä on lähes nollassa, mitä nyt välillä joku yritys jää kiinni venäläisen öljyn tai muiden tuotteiden tuonnista.

Mainos

Vihreän siirtymän syyttäminen energiapulasta on Putinin keino saada muu maailma etsimään syyllisiä sieltä, missä niitä ei ole ja kylvämään epäsopua eurooppalaisten valtioiden välillä sekä niiden sisällä. Moni perussuomalainen, mutta myös kokoomuslainen on hypännyt kelkkaan, jossa Putinin disinformaatiota energiakriisin taustalla levitellään totuutena. Nämä henkilöt ja puolueet toimivat siis Putinin äänitorvena ja edistävät Putinin agendaa Euroopan repeämisestä yhteisestä rintamasta. Tällä tavalla Putin toivoo saavansa myönnytyksiä Euroopalta ja pääsevänsä jatkamaan rauhassa Ukrainan valloittamista. Näitä valheita kotimaassa levittelevät ihmiset saattavat kutsua itseään jopa isänmaallisiksi, mutta tosiasiallisesti Putinin valheita uskovat äärioikeistolaiset ovat vielä kommunisteja pahempi uhka.

Tosiasia kuitenkin on, kuten äsken mainittu, että sodan seurauksena Venäjä lopetti kaasun tuonnin ja Eurooppa asetti pakotteita. Venäjän sota on syypää energiakriisiin, ei vihreä siirtymä. Moni asiantuntijakin on varoitellut uskomasta Putinia asiassa.

Lue myös: Jussi Halla-Ahon rasistiset päivitykset pelaavat suoraan Venäjän pussiin

Jos Vihreä siirtymä olisi tehty aiemmin..

Vihreät olivat varoitelleet Venäjästä ja sen uhkasta sekä mahdollisesta energiakriisistä jo 2010-luvun alkupuolella. Muut puolueet eivät uskoneet, eikä niitä kiinnostaneet myöskään ilmastotoimien tekeminen ajoissa.

Yksi syy energiakriisiin kyllä löytyy tavallaan vihreästä siirtymästä tai sen puutteesta. Jos Suomi (ja muu Eurooppa) olisi siirtynyt uusiutuvaan energiaan jo kymmenen vuotta sitten, niin ongelmia energian kanssa ei olisi. Putin ei voisi kiristää ketään energialla. Piste. Vihreää siirtymää ja ilmastotoimia on kuitenkin jarruteltu oikeiston toimesta jo pidempään. Tekosyitä toimettomuudelle on ollut, kuten “räjähtävät lepakot” tai siirtymän kallis hinta. Nyt voidaan huomata jo, että vihreän siirtymän puute aiheutti monelle maalle valtavan laskun pelkästään yhden talven aikana. Mahdolliset tulevat talvet pahentavat laskua entisestään, sillä infra ei synny sormia napsauttamalla. Sama ongelma on edessä ilmastonmuutostoimien kanssa, jos niiden kanssa jatketaan vitkuttelua, vaikka jopa Elinkeinoelämä kannattaa ilmastotoimien tekemistä. Olimme onneksi paremmin valmistautuneita kuin Iso-Britannia, mutta puolinaiset toimet johtivat kuitenkin monen ahdinkoon talvella 2022-2023.

Vihreiden varoituksista huolimatta olemme tässä jamassa ja alle 50 %:n kannatuksella puolue ei voinut kriisiä torjua. Jatkossa voimme olla kuitenkin järkevämpiä ja äänestää puoluetta, joka on valmis tekemään kestäviä ja fiksuja muutoksia, jotka eivät vaaranna pienituloisten elämää. Samat muutokset mahdollistavat myös talouskasvun jatkossakin.

Lue myös: Jokainen yksilö voi osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan

Loppuun:

Samat tahot jotka ovat jarrutelleet vihreää siirtymää levittävät nyt Putinin propagandaa. Kannattaa olla tarkkana, ettei mene tähän vipuun tai äänestä niitä, jotka laulavat Putinin lauluja ja levittävät propagandaa. Toki Persut levittävät tätä venäjän narratiivia myös ihmisoikeuksien suhteen, josta voit lukea lisää täältä.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.