Tampereen kaupunki on jäämässä hiilineutraaliustavoitteistaan

Tampereen kaupungin tarkastuslautakunta on julkaissut arviointikertomuksensa, jossa arvioidaan muun muassa valtuustokauden tavoitteiden toteutumista. Kestävä Tampere 2030 tiekartan toimenpiteet eivät tällä hetkellä lautakunnan mielestä ole riittäviä hiilineutraaliustavoitteiden toteutumiseen.

YK:n mukaan kaupungit kuluttavat lähes 80 prosenttia kaikesta maailman energiasta ja samalla tuottavat yli 60 % kasvihuonepäästöistä. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on peräti kaksinkertainen esimerkiksi kiinalaiseen verrattuna. Myös Tampere on päästövähennyksistä huolimatta vastuussa ilmastonmuutoksesta ja vuosi 2030 tuleekin erittäin nopeasti vastaan.

Mainos

Valtuustokauden tavoite oli vähentää hiilidioksidipäästöjä 40 % vuoden 1990 tasosta vuoden 2021 loppuun mennessä. Vuoden 2020 tietojen perusteella vähennys oli ainoastaan 33 % ja liikenteen päästöjen kohdalla tavoitteet jäivät kauas. Vuosien 2021–2024 aikana päästöjä tulisi tehdä tavoitteiden mukaisesti siirtämällä kaupunkia enemmän raiteille ja siirtymällä muutenkin kestävään liikennejärjestelmään.

Lue myös: Ilmastotoimia tulee tehdä kaupungeissa

Valitettavasti hiilineutraaliustavoitteen toteutuminen vaikuttaa tällä hetkellä erittäin haastavalta. Lautakuntatyöskentelyssä esimerkiksi raideliikennettä ei ole saatu juurikaan edistettyä ja lähijunahankkeet ovat juuttuneet byrokratian rattaisiin. Samalla esimerkiksi Kokoomus ja Perussuomalaiset ajavat jatkuvasti helpotuksia yksityisautoiluun ja pyrkivät pitämään kiinni katoavasta maailmasta samalla, kun maailma on ajautumassa entistä kovemmin ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ongelmiin. Ilmastonmuutos aiheuttaa valtavasti taloudellisia haittoja myös Suomessa.

Tampereen kaupungin tuleekin jatkossa pyrkiä entistä kovemmin saavuttamaan hiilineutraaliustavoitteensa muun muassa edistämällä kestävää liikkumista, vähentämällä yksityisautoilua, uudistamalla rakennuksia energiatehokkaammiksi ja lisäämällä kiertotaloutta sekä säilyttämällä lähiluontoa. Tehokkaat toimet hiilineutraaliuden saavuttamiseksi ovat tärkeitä tulevien sukupolvien takia, sillä mitä kauemmin ilmastotoimia lykätään, sitä suuremmaksi niiden hintalappu kasvaa.

Taloudellisesti ja inhimillisesti ei ole järkeä enää odotella tulevaisuutta, vaan tulevaisuutta tulee alkaa rakentaa nyt.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.