Köyhille ei anneta kansalaisuutta

You are currently viewing Köyhille ei anneta kansalaisuutta
Köyhille ei anneta Suomen kansalaisuutta. Kuva: Baptiste Valthier/Pexels

Kansalaisuutta ei voi saada, jos on köyhä. Se on Orpon hallituksen viesti muualta tulleille. Köyhille ei anneta kansalaisuutta, mutta jos olet tarpeeksi rikas, voit saada Suomen kansalaisuuden.

Orpon hallituksen esittämä muutos kansalaisuuden saamisesta on valitettavan johdonmukainen osoitus hallituksen ihmisoikeusvastaisuudesta. Hallitus valmistelee muutosta, jossa kansalaisuuden saaminen vaatii tietyn toimeentulon. Lisäksi hallitus aikoo muuttaa vaatimuksia asumisen keston ja nuhteettomuuden osalta. Asumisen keston osalta muutos on julma ja varmasti heikentää integraatiota. Suurin farssi on kuitenkin muutos toimeentulon edellytyksiin. Jatkossa kansalaisuuden saa vain, jos ei ole Kelan etuuksilla.

Käytännössä tilanne on se, että Suomeen syntymällä “ansaitaan” kansalaisuus heti vauvana 0 euron tuloilla. Jos olet epäonnisesti ja sattumalta syntynyt muualle, ihmisarvosi tunnustetaan vain, jos lompakkosi on tarpeeksi paksu.

Mainos

Hallitus jatkaa siis samaa linjaa, kuin muutenkin uudistuksiensa kanssa. Jos olet köyhä tai sairas, sinulla ei ole ihmisarvoa. Ei ole tietenkään optimaalista, että joku joutuu elämään Kelan etuuksilla, mutta esitetyt toimeentulovaatimukset ovat erittäin syrjiviä ja epäoikeudenmukaisia. Joku toinen voi saada kansalaisuuden paremman taustan, palkan ja suhteiden takia, joku toinen ei saa, koska hän ei tienaa tarpeeksi.

50 vuotta Suomessa toisen luokan kansalaisena ei välttämättä kuulosta skenaariolta, jossa ihminen haluaisi integroitua. Kaikki tulijat eivät ole työikäisiä tai työkykyisiä. Onko niin, että pakolaisena tullut eläkeikäinen ihminen ei saa koskaan kansalaisuutta? Onko niin, että sairas tai liikkumisrajoitteinen ihminen ei voi saada kansalaisuutta, koska ei voi olla tuottelias ihminen? Onko niin, että jos ihmistä syrjitään rakenteellisesti, hän ei voi saada kansalaisuutta?

Hallituksen uudistus kansalaisuuden saamiseen on hyvin linjassa hallituksen arvomaailman kanssa ja näyttää hyvin sen, että empatia ei kuulu politiikkaan. Köyhät ovat roskaa ja heillä ei ole ihmisarvoa. Tätä hallitus ei sano ääneen, mutta valitettavasti teot puhuvat enemmän kuin tuhat juhlapuhetta.

Lue myös: Riikka Purran kommentit maahanmuuttajien sosiaaliturvasta ovat puhdasta rasismia

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.