Tampereen tulee siirtyä raiteille

Raitiovaunu, Tampere, kuntavaalit 2021, Vihreät, Ratikka, Tampereen ratikka, Santeri Kärki

Tulevissa kuntavaaleissa päätetään monista ihmisten arkielämään merkittävästi vaikuttavista asioista. Yksi niistä on ilmastonmuutoksen torjunta ja liikkuminen kaupungissa.

Uusien ohituskaistojen tai väylien rakentamisen sijaan Tampereen tulisi tiivistää kaupunkiliikkumista lisäämällä raiteiden määrää. Vihreät on esittänyt esimerkiksi lähijunien käyttöönottoa Tampereella jo hyvinkin pikaisella aikataululla. Lähijunaliikenteen avulla matka muun muassa Tesomalta tai Peltolammilta keskustaan voisi lyhentyä huomattavasti ja tarve omalle autolle vähenee. Myös työmatkaliikenne keskustasta eri puolille kaupunkia helpottuu. Nykyäänhän yksi suuri este monille oman auton käyttämisestä luopumiselle on se, että matka toiselle puolelle kaupunkia voi julkisilla kestää jopa tunnin, joten Tampereen ”tiivistäminen” lähijunilla ja useilla eri seisakkeilla olisi toimiva ja luontainen ratkaisu.

Käyttöön voisi ottaa jo aiemmin käytössä olleita mutta sittemmin poistettuja seisakkeita, minkä lisäksi uusien pysäkkien rakentaminen tulee ottaa harkintaan esimerkiksi Multisillalle. Lisäksi kaupungin tulee huolehtia toimivista vaihtoyhteyksistä ja jatkokuljetuksista, minkä lisäksi esimerkiksi kaupunkipyörien tarjoaminen eri pysäkeille voisi helpottaa ja nopeuttaa liikkumista lopulliseen kohteeseen.

Lisäksi meille on tulossa ratikka, joka aloittaa liikennöinnin jo vuonna 2021. Ratikan kakkosvaihe tulee ulottumaan Lentävänniemeen, mutta sen lisäksi tulee suunnitella jo ratikkaverkoston ulottamista koskemaan jokaista tai ainakin suurinta osaa kaupunginosista. Hyvän projektin jatkaminen edesauttaa julkisen liikenteen toimivuutta ja vähentää päästöjä, jotta kaupunki pääsee tavoitteeseensa hiilineutraaliudesta.

Näiden ohella toki täytyy muistaa toimivat pyöräily- ja kävelyreitit, johon tulee kaupunkisuunnittelussa kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Lue myös: Ilmastonmuutoksen torjuntaan tarvitaan kaikkia

Lisää kuntavaaliteemoja voit lukea tältä sivulta!

Julkaissut Santeri Kärki

Kirjoitan lähes kaikesta ja minua kiinnostaa lähes kaikki. Jos pitää valita, aiheena ovat urheilu, politiikka ja historia. Tarkastuslautakunnan jäsen, Tampere, Vihreät. Ratkaisuasiantuntija. Yhteydenotot ja palaute: Santeri@santerikarki.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: