Asenteet ilmastonmuutoksen torjuntaan pitää saada muutettua

Ilmastonmuutos on aihe, joka aiheuttaa paljon tunteita ja keskustelua tällä hetkellä sekä kansallisella että globaalilla tasolla. Suurin osa tutkijoista ovat sitä mieltä, että ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttama, ja sen hidastaminen on meidän vastuullamme.

Ilmastontutkijat ovat jopa nostaneet ennustettaan ilmaston lämpenemisestä tulevaisuudessa, ja pahimmillaan parinkaan asteen nousu ei vielä riitä. Se johtaisi väistämättä ekokatastrofeihin, taloudellisiin kriiseihin ja todennäköisesti laajamittaiseen sotaan ihmisten taistellessa elintilasta. Silti denialisteja riittää paljon.

Yksi useimmiten kuultu argumentti esimerkiksi Suomessa on se, että ”miksi meidän tarvitsisi osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan enempää, sillä viisi miljoonaa ihmistä ei voi muuttaa mitään?” Lauseena tämä on osittain totta, sillä Suomen toimet pelkästään oman maan sisällä eivät koko ilmastonmuutosta pysäytä. Suomessa tosin ilmastotietoisuus on globaalisti korkealla tasolla, ja esimerkiksi teknologiaa maapallon lämpenemisen hidastamiseen kehitetään maassamme jatkuvasti. Se on Suomelle myös taloudellinen mahdollisuus, sillä viemällä ilmastoteknologiaa muualle maamme tienaa tärkeitä verorahoja.

Ongelma ei ole kuitenkaan siinä, että meidän toimet eivät globaalilla tasolla muuta mitään. Ongelma tulee tästä ajatusmallista. Kuvitelkaapa, jos vaikka saksalaiset argumentoisivat samalla tavalla. Maahan on Suomea huomattavasti isompi ja kuitenkin merkittävä taloudellisesti. Saksallakin on tällä ajatusmallilla oikeutus sanoa samaa, sillä onhan vaikkapa Yhdysvallat väkiluvullisesti isompi maa. Ja USA:lla on sama oikeutus, sillä Intia on isompi.

Tällä ajatusketjulla käy helposti niin, että ainoa saasteiden vähentämisestä vastaava maa on kohta Kiina, sillä sillä on huomattavan paljon enemmän asukkaita kuin muilla mailla. Sama itsekäs ajattelumalli näkyy myös muun muassa pakolaisten kohdalla, sillä ihmisiltä tuntuu nykyään puuttuvan empatiakyky ja ymmärrys asettaa itsensä toisten asemaan. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuminen on jokaisen velvollisuus, ei vain niiden isompien.

Suomi ja suomalaiset voisivat näyttää omalla esimerkillä mallia myös maailman muille maille. Yksittäisten kansalaisten ajatusmaailman on kuitenkin muututtava, niin lokaalisti kuin globaalisti.

Muuten lapsenlapsemme löytävät itsensä aivan paskasta maailmasta.

Julkaissut Santeri Kärki

Kirjoitan lähes kaikesta ja minua kiinnostaa lähes kaikki. Jos pitää valita, aiheena ovat urheilu, politiikka ja historia. Tarkastuslautakunnan jäsen, Tampere, Vihreät. Ratkaisuasiantuntija. Yhteydenotot ja palaute: Santeri@santerikarki.fi

2 vastausta artikkeliin “Asenteet ilmastonmuutoksen torjuntaan pitää saada muutettua

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: