Ilmastonmuutoksen torjunta tulisi lisätä perustuslakiin

You are currently viewing Ilmastonmuutoksen torjunta tulisi lisätä perustuslakiin
Jos emme toimi nyt, seuraukset ovat karut. Photo by Pixabay on Pexels.com

Ilmastonmuutos on tieteellinen tosiasia. Silti siitä käydään edelleen jatkuvasti poliittista väittelyä ja ilmastotoimien soveltaminen on riippunut tähän mennessä siitä, millainen hallituskokoonpano on ollut.

Tulevaisuudessa meillä ei ole enää varaa soutavaan politiikkaan, sillä kiihtyvä lämpeneminen tulee asettamaan kovia haasteita elinkelpoiselle maapallolle ja nakertamaan valtioiden taloudellisia resursseja, mikäli ilmastonmuutoksen torjuntaan ei panosteta ennaltaehkäisevästi.

Santeri Kärki, Vihreät, Tampere, Kuntavaalit 2021, The greens, Municipal elections Finland 2021
Santeri Kärki ajaa Vihreitä teemoja Tampereella!

Tärkein syy kirjata ilmastonmuutos perustuslakiin tai perusoikeuksiin on se, että ihmiselle kenties tärkein oikeus Suomessa yhdenvertaisuuden ja laajojen vapausoikeuksien ohella on oikeus elämään. Koen tämän oikeuden olevan jokaisen mielessä yksi tärkeimmistä ellei tärkein. Ilmastonmuutoksen kiihtyessä tämän oikeuden toteutuminen vaarantuu monella tavalla. Ensinnäkin luonnonmullistusten määrä lisääntyy Suomessa ja maailmalla, mikä voi vaarantaa turvallisen elämisen. Toisaalta, ilmastonmuutos globaalina kriisinä johtaa siihen, että maailmalle voi syntyä nälänhätä ja pakolaisten määrä räjähtää täysin käsiin. Tällöin voidaan joutua jopa taistelemaan elintilasta, eikä Suomi ole näiden kansainvälisten tapahtumien ulkopuolella.

Mainos

Lue myös: Jokainen yksilö voi osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan

Monet vastustajat puolustelevat tässä kohtaa “oikeutta elinkeinovapauteen”, mutta rajujen ilmastotoimien tekeminen esimerkiksi yrittäjien toimintaan ei elinkeinovapautta rajoita sen enempää, kuin normaaleilla lakimuutoksilla tehtävät toimet. Elinkeinovapaus säilyy mielestäni kuitenkin laajana esimerkiksi päästörajoituksista huolimatta ja tarjoaa ennemminkin yrityksille mahdollisuuden kehittää ilmastonmuutoksen torjuntaan ja päästöjen vähentämiseen tähtääviä innovaatioita, joita voidaan myöhemmin myydä myös globaaleille markkinoille. Pitkällä tähtäimellä katsottuna ilmastotoimien tekeminen auttaa myös elinkeinon säilyttämisessä, sillä ilmastonmuutosta torjumalla pidetään ympäröivät olosuhteet vakaina ja turvallisena, jolloin yrittäminen on mahdollista pitkäjänteisesti.

Toisaalta ilmastonmuutoksen torjunnan kirjaaminen vahvemmin Suomen lakiin edistää myös politiikan pitkäjänteisyyttä ja vähentää turhaa politikointia. Nykyinen hallitus on asettanut kunnialliset ilmastotavoitteet, joihin pääseminen vaatii kuitenkin pitkäjänteistä työtä myös tulevilta hallituksilta. Esimerkiksi Kokoomus ja Perussuomalaiset ilmoittivat ainakin varjobudjeteissaan halustaan lisätä yksityisautoilua ja päästöjä, joten sellaiset päätökset tulevaisuudessa johtaisivat väistämättä ilmastopolitiikan takapakkiin. Jos ilmastonmuutoksella ei tarvitsisi politikoida ja ilmastonmuutoksen ehkäisy olisi kaikkien yhteinen tavoite, ei puolueiden tarvitsisi pelätä äänestäjien menettämistä vaaleissa siksi, että he ottavat tieteellisen tiedon pohjalta kantaa meitä kaikkia koskevaan ilmiöön. Yksi hyvä esimerkki ilmastopolitiikan tärkeydestä voidaan ottaa USA:sta, jossa maa otti kymmenien vuosien takapakkia Donald Trumpin johdolla, tuhoten pitkään kohti parempaa maailmaa mennyttä työtä. Tämmöinen vallan väärinkäyttö ja takapajuisuus voidaan ehkäistä vahvalla lainsäädännöllä eli esimerkiksi oikeudella ilmastomyönteiseen elämään.

Alla olevalla videolla asiaa ilmastonmuutoksesta!

Lue myös: Ilmastonmuutoksen torjuntaan tarvitaan kaikkia

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.