Kieli on vaarallinen ase mielipiteiden muokkaamisessa

You are currently viewing Kieli on vaarallinen ase mielipiteiden muokkaamisessa
Photo by Monica Silvestre on Pexels.com

Rasismin salliminen muuttaa yksilöiden ajatusmalleja ja koventaa kielenkäyttöä huomaamatta. Kieli onkin erittäin vaarallinen ase, jonka avulla rasistiset uudistukset on saatu läpi historian menemään läpi eri parlamenteissa.

Kun rasismin tahraamat ilmaisut ja piikittelevät sanavalinnat saavat tilaa, niin se näkyy siinä, miten me toisiamme kohtelemme ja millainen meno somessa on. Monen ajatusmaailmat myös muuttuvat pysyvästi. Ihminen ei ole enää ihminen, vaan ihmisen sijaan ajattelussa ja lopulta puheissa käytetään rasistisia ilmaisuja. Se on vaarallinen tie.

Ei ole vaikeaa huomata, miten rasismin hyväksyminen vaikuttaa puheeseen. Niin sanotut “vitsit” ja ilkeät kommentit voivat helposti lipsahtaa arjen keskusteluun. Mitä enemmän “vitsejä” kerrotaan vapaasti, sitä yleisempiä “vitsit” ovat. Sanat ruokkivat vihaa, nakertavat luottamusta ja pahimmillaan repivät maata entistä enemmän. Kielenkäytön kiristyessä myös itse keskustelut muuttuvat hankaliksi. Ehkä joku on huomannutkin jo. Turvallista tilaa ei ole.

Mainos

Samaa kielenkäyttöä sovelletaan muissakin asiayhteyksissä, jotta ihmisryhmiä voidaan syrjiä kansan hyväksynnällä. Esimerkiksi työttömistä puhutaan dehumanisoivasti ja usein työttömään assosioituu syystä tai toisesta laiskuus, vaikka tosiasiassa työttömyyden taustalla on rakenteiden aiheuttamia ongelmia sekä työkyvyttömyyttä. Harva työtön on huvikseen kotona, mutta kun retoriikka mediassa ja politiikassa on vuosikymmeniä näin kertonut, niin moni uskoo sen vikisemättä. Silloin faktoille ei jää tilaa.

Onkin tärkeää ymmärtää, että kieli on voimakas ase asenteiden muokkaamiseen. Ei ole yksi lysti, miten puhutaan toisille tai toisista. Sanat luovat todellisuutta ja politiikkaa tehdään sanojen luomassa todellisuudessa. Ei natsitkaan saaneet uudistuksiaan läpi päättämällä hetkessä, että juutalaiset ovat pahoja. Tätä retoriikkaa harjoitettiin pitkällä aikavälillä.

Ei pitäisi olla liikaa pyydetty, että ihmisistä ja asioista puhuttaisiin kunnioittavasti ja rakentavasti. Näin voidaan luoda ympäristö, jossa jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi ja arvostetuksi.

Tämä muutos pitää aloittaa ylhäältä päin. Nollatoleranssi vaatii oikeita tekoja, ei pelkkiä julkilausumia tai juhlapuheita.

Tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi!

Liittymällä sähköpostilistalle hyväksyt sen, että voimme lähettää sinulle ilmoituksia uusista blogeista ja muita viestejä. Lue lisää tietosuojaselosteesta.

Santeri Kärki

Politiikan tutkimuksen ja historian asiantuntija. Kirjailija, ongelmanratkaisija, humanisti ja generalisti.

Anna panoksesi keskusteluun!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.